Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Steam Deck (64 GB eMMC)

Den driver meg til vanvidd – men jeg kan ikke legge den fra meg!

Steam Deck ønsker å slå et slag for seriøs gaming på den håndholdte fronten. Og det betyr masser av performance, frustrerende feil og unektelig stort potensial.

Skrevet av / 21.04.23 - 09:11
Steam Deck (64 GB eMMC)
Lasse Torp Hansen

Steam Deck er en håndholdt konsoll fra selskapet Valve, som forsøker å lokke de mer seriøse gamerne vekk fra Nintendo Switch. Resultatet er en maskin som best kan klassifiseres som en gaming-laptop med kontroller-håndtak. De er ikke de eneste på markedet med en slik løsning, men det er Steam Deck som baner veien for et mainstream gjennombrudd!

Den fikk en litt dårlig lansering. Ikke på grunn av manglende interesse, tvert imot! Den etterlengtede konsollen traff offisielt de virtuelle hyllene den 25. februar 2022, men forbrukerne ble møtt med en kombinasjon av mangel på mikrochips og lange ventelister. Nå er den endelig lett tilgjengelig, og har potensial til å få mobil gaming inn i en ny æra. Men det må kjærlighet og hardt arbeid til.

Tilbehør i dyre dommer

Det er tre forskjellige Steam Decks å velge mellom. Vi har testet 64 GB eMMC-versjonen, som også er den billigste, til en pris på 4735 kroner. Den mellomste versjonen har en raskere SSD-lagring med 256 gigabyte minne, og koster 6278 kroner. Toppversjonen med 512 gigabyte koster hele 7702kroner.

Hvis du vil koble til TV-en, koster dokkingstasjonen 1056 kroner ekstra. Deretter må du selv skaffe en ekstra kontroller. Det samme gjelder om du ønsker å bruke den med mus, tastatur og dataskjerm.

Den kan definitivt fungere som en alt-i-ett-løsning, men bare hvis du er villig til å betale for det. Med i pakken får du nemlig kun Steam Deck og en praktisk veske til den.

Kort sagt kan den fint oppgraderes til å konkurrere med Nintendo Switch når det gjelder fleksibilitet, men Steam Deck skal først og fremst betraktes som en maskin til håndholdt gaming.

Steam Deck anmeldelse og test
Du får ikke mye ekstra med på kjøpet, men vesken virker godt polstret. Kjempefint, for takket være Steam Decks form er den ikke den minste. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Operativsystem og Steam

Med et trykk på startknappen blir du møtt av et intuitivt operativsystem kalt SteamOS, som fint navigerer mellom spillbiblioteket ditt og Steamshopen. Ikke verst, da Valve over lang tid har gjort Steamshopen til en uovertruffen samling av onlinespill, med alle mods og forum man kan drømme om. Hele utgangspunktet i Steam Deck er Steamshopen, noe som jo gir skikkelig god mening, navnet tatt i betraktning.

Steam Deck fungerer ved hjelp av Linux, og hvis du har lyst, kan du installere klassisk Windows (eller ditt eget hjemmelagede system, for den saks skyld) og bruke den som en liten PC. Det er en liten PC. Hvis det låter vanskelig, har du også fra starten adgang til Desktop-mode, som tar deg til et familiært skrivebord som du kjenner det fra en PC.

Man føler seg ikke presset til å bryte ut av de trygge rammene som er skapt til Steam Deck, men det er en mulighet.

Noen ganger (virkelig ofte) fungerer ikke programvaren perfekt, og man får en feilmelding eller en fryst skjerm i hodet. Det kan være ganske angstfremkallende første gang man setter den opp.

Hvis man tror at en feil i systemet betyr at maskinen er i ødelagt, kommer man ikke langt med Steam Deck.

Man må behandle den og tenke på den som en PC som noen ganger feiler. Du kan som regel finne mye hjelp på nettet fra andre Steam Deck-entusiaster.

Det kan være en dealbreaker for noen som bare vil spille og ikke gidder alt dette.

Steam Deck som computer
Nå ser alt litt mer hjemmevant ut. Desktop-mode understreker virkelig at du kan og bør behandle maskinen som en PC. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Spillbibliotek

Steam har det største biblioteket tilgjengelig, med over 30 000 spill. Hvis du allerede bruker Steam på PC-en, kan du fortsette der du slapp. Praktisk hvis du bare bruker Steam Deck på farten, og som en PC hjemme. Det betyr naturligvis også at alle de spillene du gjennom livet har samlet sammen i Steam, er tilgjengelige på din Steam Deck.

Du må være oppmerksom på om spillene er kompatible med Steam Deck. I teorien kan du spille alle spill på Steamshopen (og den kan kjøre sjokkerende mange av spillene), men du støter nok på noen programvareutfordringer hvis det er ikke gjort et forarbeid for å få skjerm, kontrollere, operativsystem og spill til å samarbeide.

Steamshopen hjelper deg et stykke på vei med å guide deg rundt for å sjekke om de forskjellige spillene virker på Steam Deck. Noen spill er optimert helt perfekt, mens andre slett ikke er testet ennå. De fleste spillene er midt imellom, som kan være forvirrende. Spill som på mange måter virker, men hvor du kanskje advares mot at dialogen ser litt merkelig ut, eller at touchskjermen må brukes for å starte menyen korrekt.

Du blir nødt til å våge deg ut på ukjent farvann hvis du vil ha mest mulig ut av konsollen din, da det kun er få spill med en ‘grønn’ vurdering, som betyr perfekt kompatibilitet. De fleste spillene med en ‘gul’ vurdering har kun få irritasjonsmomenter. Men kanskje de krasjer uventet og uforklarlig. Hvem vet?

Folkene bak jobber konstant med å optimere flere spill til Steam Deck. Det er verdt å huske på at Steam vil refundere kjøpene dine innen 14 dager hvis du har spilt dem mindre enn to timer. Du kan derfor lett prøve spill og se om de kjører som de skal.

Du kan ikke få fysiske spill til Steam Deck, og moderne spill tar mye plass. Sørg for å kjøpe en versjon med nok innebygd minne, eller sett inn et SD-kort i maskinen.

Spil til Steam Deck
Maskinen guider deg til å finne ut om et spill fungerer optimalt på Deck, og hva som eventuelt kan være en utfordring. Du bør imidlertid ikke stole alt for mye på dens vurdering. (Foto: Tim Torp Hansen)

Byggekvalitet og ergonomi

Selve konstruksjonen er av lett, men hard plast, noe som hjelper på komforten når man sitter med den i hendene. Det kan føles litt billig, men til gjengjeld er kvaliteten på knapper og skjerm i ekstremt høy kvalitet. Ergonomien er på topp, og hele systemet smelter sammen med hendene dine, så du merker ikke at den er der. De runde joystickene er fintfølende og presise, og knappene føles tilfredsstillende å klikke med. Den haptiske feedbacken er førsteklasses, og bidrar sammen med høyttalerne til fornemmelsen av kompromissløshet. Det er virkelig jobbet med alt som har med spillopplevelsen å gjøre.

Det er fire ekstra knapper bak, som gir deg ekstra muligheter for programmering, men man kan lett trykke på dem ved et uhell når man knuger hele maskinen til seg i kampens hete.

Steam Deck kan som utgangspunkt kun spilles håndholdt, men den er virkelig også optimert for det.

Performance-angst

Performance er alfa og omega, og hele maskinen virker fokusert på å maksimere nettopp det. Og i de flyktige øyeblikkene hvor alt fungerer skikkelig, leverer Steam Deck en av de beste gaming-opplevelsene jeg har hatt. Maskinen følelses fantastisk i hendene, og maskinvaren får det beste ut av spillene. Den kan til og med kjøre svært tunge spill som Metro Exodus eller Cyberpunk 2077.

Klassikere som Borderlands 2 føles like heseblesende vanvittig som det gjør på en PlayStation 4. På skjermen ser det også like bra ut! Det er superrask responstid, og den minste input blir besvart med en resolutt og tilfredsstillende bevegelse.

Helt til alt går galt og krasjer, noe som ikke er en sjeldenhet. Det skjedde umiddelbart bare på de spillene som var markert med gult. Man blir advart når man starter et ‘gult’ spill. Markeringen betyr at spillet kan kjøres, men ikke er perfekt optimert til Steam Deck. De fleste spillene er ‘gule’, men fungerer med minimale plager. Det tror man i hvert fall helt til alt krasjer hvert femte minutt. Eller hvert minutt. Eller først etter fem timer. Man får ikke en gang opp en error-kode man kan bruke til å løse problemet.

Det er masser av behjelpelige forum, og hvis man elsker å finne løsninger, og kanskje til og med kan utvikle noen selv, er Steam Deck mer enn i stand til å imponere. Men fra første minutt har den gitt problemer og avbrutt spill opp i det hele.

Valve Steam Deck test
Viften bråker en del, og man tar seg selv i å tenke: Skal den virkelig lage den lyden? (Foto: Tim Torp Hansen)

Man kan selvfølgelig holde seg til de ‘grønne’ spillene, som det også burde bli flere av etter hvert. Men det er et begrenset bibliotek, hvor kun 13 av mine 50 spill var perfekt kompatible. Det er rett og slett ikke nok, og akkurat nå føles Steam Deck mer som en lovende prototype fremfor en konkurransedyktig bærbar konsoll.

På tross av det er den vanskelig å legge fra seg. Når man først har følt hvor medrivende håndholdt gaming kan være, er det vanskelig å gå tilbake. Man får lyst til å jobbe videre med å få det beste ut av den. Spesielt med et system som tydeligvis er laget for å bli ‘mekket’, hacket og eksperimentert med. En frustrerende reise som kanskje er verdt bryet for den som tør å gi Steam Deck en sjanse.

Konsol Steam Deck anmeldelse L&B Home
Pen er den ikke, men det er noe dramatisk over designen og de musklene som skjuler seg bak det grå ytterskallet. (Foto: Tim Torp Hansen)

Konklusjon

Steam Deck er en kraftig, ergonomisk gamer i toppklasse. Når den virker. Dens åpne system og aktive brukerbase gjør potensialet noe nært uendelig, men den krever at du legger ned en del energi med å få den til å fungere optimalt. Hvis du bare vil spille og ikke ønsker å utforske selve teknologien på hobbyplan, blir du raskt frustrert. Du har adgang til tusenvis av spill, men inntil videre er det bare få optimert til plattformen. Jeg gleder meg til å se hva fremtiden bringer for Steam Deck.

Karakter
Steam Deck (64 GB eMMC)
Premium

Home mener

Utrolig kraftig. Konsollen kan gi den mest fantastiske spillopplevelse med en innlevelse hvor verden omkring deg bare forsvinner. Folkene bak og store online-felleskap arbeider aktivt for å gjøre Steam Deck bedre og bedre. Systemet er åpent og kan behandles som en PC, noe som gir deg en del muligheter for å tilpasse den, hvis du vil bruke tid på det. Det er fortsatt work in progress, og bare få spill virker helt knirkefritt. I verste fall er det jevnlig uforklarlige krasj, som det krever en del research og tester for å få dette til å forsvinne. Det er ikke en konsoll du bare kan overlate til seg selv. Den krever mye jobb for å få ut det beste.

Også i denne testen:

Nintendo Switch OLED vs. Steam Deck

Nintendo Switch OLED

Eldes som god vin eller gammel vin på nye flasker?

Den nye Nintendo Switch OLED er en gave til gameren på farten, og den bygger videre på det elskede Switch-formularet. Men vær på vakt, den kan som kryptonitt også være en svakhet.

Den sjarmerer med sin legende-design og sine kreative løsninger, for eksempel de avtakbare kontrollerne. Den er en glede å bruke hjemme, og skjermen imponerer på farten. Analoge spill gjør det lett å kjøpe brukt eller prøve vennenes. De eksklusive Nintendo-spillene er nesten grunn nok til å kjøpe den.
Merpris for online-spill er en uskikk. Til skytespill er knappene og responstiden dessverre ikke på et nivå hvor man glemmer konsollen og lar seg suge med inn i spillet.
Les hele testen

2 hendelser på “Steam Deck (64 GB eMMC)”

 1. Thomas Tveit

  Er vel verdt å nevne i en anmeldelse at produktet ikke er tilgjengelig i Norge enda? Eller har jeg gått glipp av noe her?

  1. Karl Ruben

   Ja, jeg forventer mye bedre fra Lyd & Bilde. Med tanke på hvor komplisert det er å få tak i en av disse for noen med norsk adresse, er det ganske tøvete å kjøre en anmeldelse uten å nevne den vanskelige tilgjengeligheten i det hele tatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Den villeste Razer Blade

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?

Så mye gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Scroll to Top