Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Duell: Nintendo Switch OLED vs. Steam Deck

Kan Nintendo Switch endelig vippes av tronen?

To håndholdte konsoller burde kunne mye av det samme. Men Steam Deck og Nintendo Switch OLED er så forskjellige at du med sikkerhet vil hate en av dem.

Skrevet av / 21.04.23 - 09:11
Nintendo Switch OLED vs. Steam Deck
Lasse Torp Hansen

Produkter i denne test

Nintendo har definert markedet for håndholdt gaming med Switch, og med god grunn. Den nyeste modellen har en OLED-skjerm, men ellers er den fortsatt den samme sjarmerende konsollen som siden 2017 er solgt i over 120 millioner eksemplarer.

Steam mener åpenbart ikke at de kan forbedre Nintendos løsninger, så de har bestemt seg for å lage en håndholdt løsning som er mer PC enn en konsoll. Steam Deck har endt opp med å bli en filosofisk motsetning til Switch, og den appellerer til et HELT annet publikum.

Design og ergonomi

Har du mest bruk for en altmuligmann eller en spesialist?

Ved første øyekast ligner begge konsollene en 7-tommers touchskjerm med kontrollere festet til sidene. I virkeligheten er Nintendo Switch OLED langt mer en transformer som har gjemt finurlige løsninger i hver krok. Den har en bred fot, så skjermen kan stå av seg selv, og naturligvis den medfølgende dokken som kobles til TV-en, og gjør det ultralett å få innholdet fra Switch OLED opp på skjermen.

Det er nærmest ingen steder du ikke kan få det maksimale ut av den. Når du tar av kontrollene på sidene, kan du enten sette dem på en mer behagelig adapter eller bruke dem individuelt. De små kontrollene avslører ekstra knapper når man tar dem av, noe som betyr at du kan ta med deg sidemannen på en lang togtur. De har også innebygd akselerometer og gyroskop, så du kan bruke dem som ratt i Mario kart og styre ved å svinge på selve kontrolleren. Ganske morsomt.

Steam Deck vs Nintendo Switch OLED
Selv om skjermene har samme størrelse, er Switch mer kompakt i alle retninger. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Steam Deck er litt mer what you see is what you get. Det er en skjerm med kontrollene klistret fast på siden. Og de kan ikke tas av. Du får med en beskyttende veske, men ellers må du selv frem med pengepungen hvis du vil ha dokkingstasjon og smarte kontrollere. Valve har også designet en tilhørende dokk som kan plasseres mellom Steam Deck og TV-en eller PC-skjermen. Det blir 1056 kroner ekstra, men som plaster på såret får du noen ekstra krefter ut av maskinen når den er satt i dokken. Helt opptil 4K/60 Hz eller 1440p/120 Hz på den tilkoblede skjermen. En Switch i den medfølgende dokken må ta til takke med 1080p/60 Hz.

Der Switch er fleksibel, satser Steam Deck hardt på den håndholdte opplevelsen. Det betyr knapper og haptisk feedback på toppnivå. En god kontroller forsvinner i hendene på en, og man tenker nesten ikke over at den er der. Det er noe Switch aldri har kunnet skryte av.

Begge maskinene er plast-dominerte, noe som hjelper på vekten og prisen. Med Switch har du dessuten valget mellom noen funky farger, som dessverre ikke er tilfellet for den store grå Steam Deck.

Spillfilosofi

Er fysiske spill bedre enn online? Kanskje synes du det er urettferdig at man ikke kan spille samme spill på flere konsoller uten å måtte kjøpe det igjen? Mange mener at det er en uskikk å måtte betale for online-gaming. Begge selskapene har gjort disse vurderingene, og de har valgt vidt forskjellige løsninger.

Med Steam Deck kan du fortsette med de spillene du allerede eier på Steam, eller kjøpe flere fra deres gigantiske butikk. Å spille online er selvfølgelig gratis. Hos Nintendo må du ut og kjøpe spill som kun virker på Switch, men du kan kjøpe dem brukt eller bytte med vennene dine. Det er fordelen ved spill som fysisk skal puttes i maskinen. Hvis du vil spille mot andre online, koster det ekstra, men Nintendo har revolusjonert opplevelsen av å spille med de andre hjemme. Hvilken filosofi som fungerer best, kommer mye an på hvem du spiller med, hva du spiller og hvordan du spiller.

Frihet eller trygge rammer?

Steam Deck byr på den største overraskelsen når det gjelder operativsystemet. Det er nemlig helt åpent. Du kan i teorien installere akkurat det systemet du vil. Som utgangspunkt får du et skreddersydd Steam OS. Du kan også få en helt tradisjonell hjemskjerm, som du kjenner det fra en PC. Om det appellerer til deg, kommer mye an på ditt nerdnivå.

Der er ingen grenser for utfoldelsesmulighetene, men det kan også være uoversiktlig. Dessuten er åpne systemer og datamaskiner jo ikke uten feil, noe man også må være oppmerksom på med Steam Deck.

Nintendo velger den mer Apple-aktige tilgangen, hvor du har et intuitivt, lukket operativsystem, som guider deg gjennom det meste. Færre feil, men også låst. De har til gjengjeld tenkt på et hav av kreative løsninger og forskjellige måter å bruke konsollen på. Du kan også glede deg over bakkatalogen av Gameboy-lyder, som Nintendo har implementert over alt i Switch. Det er en reise gjennom barndommen å navigere i innstillingene.

Switch og Steam Deck skærm
Forskjellen er ikke gigantisk, men Steam Decks skjerm har det beste bildet, og fremstår dypere og mer detaljert. Du er også mer herre over egne grafikkinnstillinger enn du er med Switch OLED. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Performance

Switch har alltid overrasket med hvor mye performance man kunne klemme inn i den. Den originale har etter hvert noen år på baken, men Nintendo virker selvsikre nok til å bare oppgradere skjermen på sin nyeste modell. Om det er nok til å holde konsollen relevant de nærmeste par årene? Det vil vise seg.

Steam Deck har performance skrevet i pannen, og det virker å være et område hvor de vil imponere oss nå og i fremtiden. Batteriet kan skiftes, og innmaten leverer krefter på lik linje med en PlayStation 4, noe Switch ikke kommer i nærheten av. Men det er ikke nok å være en god sprinter; de store musklene skal fortsatt jobbe sammen med veldig åpen programvare og spill som ikke er utviklet til maskinen. Er en holdbar konsoll bedre enn en uforutsigbar gaming-maskin?

Gadgets og funksjoner

Både Switch og Deck er testet med 64 gigabyte innebygd minne, som kan utvides med et microSD-kort. Skjermstørrelsen er også 7 tommer på begge, men oppløsningen er litt bedre på Deck (1280 x 800 vs. 1280 x 720). Switch OLED bruker samme innmat som den gamle versjonen, mens Deck benytter en nyere og kraftigere CPU og GPU, som er en av dens største fordeler. 16 gigabyte RAM er også bedre enn de 4 gigabytes man får med Switch. Begge maskinene har heldigvis fortsatt en klassisk 3,5 mm inngang til hodetelefoner, og øreproppene dine kan også kobles til.

Ifølge produsentene burde du kunne klemme ut ni timers spilltid av Switch og åtte timer ut av Steam Decks (utskiftbare) batteri. Batteritiden på Steam Deck er imidlertid veldig avhengig av grafikkinnstillingene dine, som kan være vanskelig å regne med.

Begge kan naturligvis brukes koblet til strøm eller powerbank, som gir begge noen ekstra krefter.

Steam Deck og Switch
Om du foretrekker det symmetriske eller asymmetriske oppsettet av knappene, er vel etter hvert blitt et religionsspørsmål. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Konklusjon

Håndholdt gaming er kommet for å bli, og disiplinen blir hele tiden mer seriøs enn noensinne. Utviklingen er i ferd med å dele seg i to stier. Nintendo fortsetter med å perfeksjonere detaljene på sin lekelystene konsoll, som virker til å kunne alt og litt til. Steam Deck utfordrer hele ideen om en lukket konsoll, og vil heller selge deg fremtidens håndholdte maskin, som du med tiden kan skreddersy akkurat som du vil.

Den ene maskinens kryptonitt er den andres styrke. Den ene er godt gjennomtenkt, der den andre gir deg mye å tenke over. Hvilken velger du?

Produkter i denne test

Nintendo Switch OLED

Eldes som god vin eller gammel vin på nye flasker?

Den nye Nintendo Switch OLED er en gave til gameren på farten, og den bygger videre på det elskede Switch-formularet. Men vær på vakt, den kan som kryptonitt også være en svakhet.

Den sjarmerer med sin legende-design og sine kreative løsninger, for eksempel de avtakbare kontrollerne. Den er en glede å bruke hjemme, og skjermen imponerer på farten. Analoge spill gjør det lett å kjøpe brukt eller prøve vennenes. De eksklusive Nintendo-spillene er nesten grunn nok til å kjøpe den.
Merpris for online-spill er en uskikk. Til skytespill er knappene og responstiden dessverre ikke på et nivå hvor man glemmer konsollen og lar seg suge med inn i spillet.
Les hele testen

Steam Deck (64 GB eMMC)

Den driver meg til vanvidd – men jeg kan ikke legge den fra meg!

Steam Deck ønsker å slå et slag for seriøs gaming på den håndholdte fronten. Og det betyr masser av performance, frustrerende feil og unektelig stort potensial.

Utrolig kraftig. Konsollen kan gi den mest fantastiske spillopplevelse med en innlevelse hvor verden omkring deg bare forsvinner. Folkene bak og store online-felleskap arbeider aktivt for å gjøre Steam Deck bedre og bedre. Systemet er åpent og kan behandles som en PC, noe som gir deg en del muligheter for å tilpasse den, hvis du vil bruke tid på det.
Det er fortsatt work in progress, og bare få spill virker helt knirkefritt. I verste fall er det jevnlig uforklarlige krasj, som det krever en del research og tester for å få dette til å forsvinne. Det er ikke en konsoll du bare kan overlate til seg selv. Den krever mye jobb for å få ut det beste.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?

Så mye gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Beste Alienware hittil

Asus får Steam Deck til å ligne en dinosaur

Avsaget tastatur

Lyd & Bilde
Scroll to Top