Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: HP OMEN Transcend Laptop 14-fb0014

Et godt kompromiss mellom ytelse, pris og vekt

Hvis gaming på farten er målet, bør du vurdere denne maskinen.

Skrevet av / 03.06.24 - 08:38
HP OMEN Transcend Laptop 14-fb0014
Mikael Hansen

HP Omen Transcend 14 er ikke en hvilken som helst gaming-laptop. Med denne maskinen har ingeniørene skapt en bærbar som både er kraftig, lett og ytterst transportabel. At den samtidig har fått en prislapp som ikke virker totalt avskrekkende, er ganske forlokkende og årsak til at nettopp denne nye 14-tommeren har fortjent en tur på vår testbenk.

Maskinen fås i to konfigurasjoner, hvor vi har sett nærmere på den minste modellen. Vårt testeksemplar er derfor utstyrt med en Intel Core Ultra 7 155H-prosessor, et Nvidia GeForce RTX 4060-grafikkort, 16 gigabyte RAM og et Solid State Drive på 1 terabyte. Det er her viktig å notere seg at grafikkortet er en lett nedskalert utgave av RTX 4060, og at det maksimalt kan trekke 65 watt. Dette gir naturligvis utslag i Benchmark-resultatene, men er også en av hovedårsakene til maskinens slanke profil.

Her er det med andre ord snakk om et kompromiss som nok vil avskrekke noen, mens andre nettopp vil tiltrekkes av det labre ytret. Legger du til 5000 kroner, får du en kraftigere prosessor, Intel Core Ultra 9 185H, et Geforce RTX 4070 grafikkort, 32GB RAM og dobbel lagringsplass.

Lekker innpakking

På overflaten ligner HP Omen Transcend 14 en normal ultratransportabel bærbar, og ingen steder avsløres det at det her er snakk om en maskin bygget spesielt til gamere. Det liker jeg egentlig godt, da jeg ikke bryr meg om store lysende logoer eller annet skryt som normalt pryder denne typen maskiner. Her får man en diskré, slank, lett og kompakt maskin pakket inn i metall. Nydelig. Først når man løfter på lokket og avslører maskinens flotte OLED-skjerm, får man syn for saken. Det innebygde tastaturet lyser opp i alle regnbuens farger, og avslører maskinens primære målgruppe – gamerne! Tastaturet er i full størrelse, og de myke tastene er behagelige å trykke på, selv om de står litt tett. Her er det ingen luft mellom dem, så man må faktisk venne seg til layouten.

Hvis det ikke var for tastaturet i alle regnbuens farger, kunne man lett tro at dette var snakk om en ganske alminnelig og transportvennlig bærbar. (Foto: HP)

Blikket flytter seg imidlertid straks fra de lysende tastene til den innbydende OLED-skjermen på 14 tommer, som også er som skapt til gaming. Den har en høy oppløsning på 2880 x 1800 piksler og en variabel oppdateringshastighet på 48 til 120 Hz. Dermed er du sikret en smooth gaming-opplevelse, selv om det går fort, og bildehastigheten kjører litt opp og ned. Fordi det er snakk om en OLED-skjerm, er du garantert dyp sort og flotte kraftige farger.

Spesielt HDR-materiale står fantastisk flott, men vær oppmerksom på at du er nødt til å bruke den medfølgende strømadapteren for å kunne utnytte nettopp denne funksjonaliteten. De innebygde høyttalerne er godkjente, men makter ikke helt å overdøve den innebygde viften når innmaten jobber på overtid. Heldigvis er det en normal hodetelefonutgang som de fleste gamere nok vil benytte seg av, slik at man slipper å lytte til viftestøy.

Den slanke profilen etterlater ikke mye plass til innganger, men alt man trenger er der. (Foto: HP)

Når det angår porter, finner man det man trenger. Mellom ventilasjonskanalene på baksiden sitter en USB-C-port til strøm og en HDMI 2.1-port. Har man maskinen stående på et bord koblet til en ekstern skjerm, kan denne plasseringen være å foretrekke fremfor den vanlige på siden. Vi får imidlertid også en USB-C-port på venstre side ved siden av mini-jack-porten, og to gammeldagse USB-A-porter på høyre side til eldre utstyr, dongler og lignende.

Benchmark

Som nevnt er maskinen utstyrt med den moderne Intel Core Ultra 7-155H, som vi også har sett i den nylig testede HP Spectre 14 x360. De to maskinene har dessuten samme mengde RAM og samme mengde lagerplass. Denne maskinen er derfor som sin ‘kollega’ også fint egnet til kontorarbeid og alminnelig daglig bruk – mail, musikk, nettsurfing og lignende. Men her stopper likhetene. På grunn av det innebygde Nvidia RTX 4060-grafikkortet stikker Omen Transcend 14 av fra Spectre 14, og alle testresultater er da også stort sett dobbelt opp i forhold til resultatene fra forrige maskin.

Men testresultater kan aldri stå alene, så vi har naturligvis også prøvd oss frem med flere nyere spill, blant annet Cyberpunk 2077 og Star Wars Jedi Survivor. Resultatene var noenlunde ensartede over hele linjen. Et RTX 4060-grafikkort er ikke det raskeste på gaten, og man vil ikke kunne utnytte skjermens fulle oppløsning hvis man samtidig vil ha en jevn og sømløs spillopplevelse. Vi anbefaler derfor at man holder seg til full HD-oppløsning og medium-innstillinger i de fleste spill. Alt etter spillet kan man forvente 30–60 fps eller mer hvis spillet er godt optimert. Vi må imidlertid hele tiden huske at det her er snakk om en kompakt 14-tommer bærbar, og i det lyset er resultatene fortsatt ganske imponerende.

Det samme kan ikke sies om batteriet, som ga 2 timer og 50 minutter i vår batteritest, mens batteriet under mer realistisk press og gaming ikke holdt mye over en times tid. Ta derfor alltid med laderen når du går ut av døren!

Bare den bakerste USB-C-porten støtter 140 watt lading, og bør derfor benyttes til lading så vel som gaming. (Foto: HP)

Konklusjon

HP Omen Transcend 14 er ikke den beste gaming-laptopen på markedet, og med sitt nedskalerte RTX 4060-grafikkort vil den nok skremme vekk de mest seriøse gamerne. Men det maskinen mangler i ytelse, oppveier den til fulle med sin stilfulle og lette innpakning. Her er det snakk om en lett og diskré bærbar som kan tas med over alt, og som samtidig er en habil gaming-laptop, såfremt man kan nøye seg med full HD-oppløsning og medium innstillinger på de fleste spill. Utover det behagelige ytret må man nevne det gode tastaturet og spesielt den flotte OLED-skjermen.

Når man først har prøvd å game på en bærbar OLED-skjerm med HDR, er det vanskelig å gå tilbake til TN, VA eller IPS-paneler. Bare batteriet trekker skikkelig ned på bedømmelsen. Tre timer ved vanlig bruk og det som ligner en tredjedel ved intens gaming, er ikke godt nok. Dette til tross kan vi fint anbefale HP Omen Transcend 14 til folk som ønsker å game litt mellom Excel-ark og e-mailer. Husk bare alltid å ha laderen med i vesken.

Karakter
HP OMEN Transcend Laptop 14-fb0014
Premium

Home mener

Tynn, lett og lekker, flott skjerm, god ytelse. Middelmådig batteri.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Den villeste Razer Blade

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?

Så mye gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Scroll to Top