TEST: Gaming-monitorer – Pixelkampen – de raske og de høyoppløste
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Gaming-monitorer

Pixelkampen – de raske og de høyoppløste

Hvorfor kjøpe en kraftig gaming-PC om du ikke kombinerer den med en skikkelig skjerm? Her er en oversikt over noen av skjermene som er hetest på markedet nå, og som virkelig får den dyre PC-en din til å skinne.

forfatter
Publisert 30.06.17 - 16:00
L&B mener
Spesifikasjoner

Acer Predator XB321HK (4K) 9873 kr
AOC AGON AG271UG (4K) 7786 kr
Asus ROG Swift PG27AQ (4K) 8990 kr
Samsung U28H750 (4K) 4999 kr

Acer Predator XB271HU (144 Hz) 7337 kr
AOC AGON AG251FZ (240 Hz) 4990 kr
Asus ROG Swift PG279Q (144 Hz) 8985 kr
BenQ ZOWIE XL2735 (144 Hz) 7790 kr
Samsung C27FG70 (144 Hz) 5099 kr

Produktside
Produkter i testen
 • Samsung C27FG70
 • BenQ ZOWIE XL2735
 • Asus ROG Swift PG279Q
 • Acer Predator XB321HK
 • AOC AGON AG271UG
 • Asus ROG Swift PG27AQ
 • Samsung U28H750
 • Acer Predator XB271HU
 • AOC AGON AG251FZ
 • Du har allerede brukt timevis – og tusener av kroner – på å finpusse og tilpasse gaming-PC-en din slik at den yter optimalt i de nyeste og mest krevende spillene. Da gir det naturligvis ingen mening å sitte der med en gammel og treg skjerm. Nei, du må heller skaffe deg ny skjerm, og gjerne en som både er litt større og litt raskere enn den gamle.

  Før du begir deg ut i butikkene, er det likevel et par ting du bør være oppmerksom på. Markedet for PC-monitorer er stort og uoversiktlig, så det kan være utfordrende å finne ut hva man bør kjøpe. Med denne guiden og testen vil vi prøve å hjelpe deg litt på vei. Hva bør du være oppmerksom på, og hvilke konkrete skjermer er verdt å vurdere?

  Skjermstørrelse og oppløsning

  Akkurat som TV-en i stua har også PC-skjermen fått voksesmerter. Tommene har på samme måte falt i pris, så de største modellene trenger ikke lenger å koste en formue. Tommelfingerregelen er: Jo større, jo bedre, men husk likevel at du neppe kommer til å sitte mange meter fra den. Oppløsningen bør minimum være 1920 x 1080 piksler (Full HD). Mange nye 27”-skjermer har en oppløsning på 2560 x 1440 piksler, kaldt WQHD. Så har vi 4K-skjermene med oppløsning på 3840 x 2160 (UHD). Det gir seg nesten selv, men jo flere piksler, jo flottere og skarpere bilde får du. Merk deg også at datamaskinen din gjerne må være i stand til å spy ut samme mengde piksler for at bildet skal bli optimalt. Om den ikke kan det, er det ingen grunn til å gå etter den høyeste oppløsningen.

  Paneltype

  Her blir det virkelig interessant. Det finnes faktisk tre typer LCD-skjermer på markedet. TN, VA og IPS. Den første, TN (Twisted Nematic), er den billigste varianten. Den byr på raske oppdateringshastigheter, og er takket være prisen også den meste tilgjengelige. Dessverre er betraktningsvinklene sjelden særlig gode, og skjermen kan se direkte blass ut fra siden. VA (Vertical Alignment) har høy kontrast, flotte farger og svært dypt sortnivå. Dessverre egner ikke denne typen seg særlig bra til gaming, ettersom den ikke oppdaterer seg raskt nok, og derfor lager såkalt ghosting-effekt. Til slutt har vi IPS (In-Plane Switching), som har de flotteste fargene, bra sortnivå og brede betraktningsvinkler. Dessverre er heller ikke denne typen fullt så rask som TN-panelene, og produserer derfor i ekstreme tilfeller litt ghosting. Her er et par ting du skal holde øye med:

  Lysstyrke

  Sjekk hvor mye lys skjermen kan produsere, da dette har stor betydning for bildekvaliteten. Lysstyrke blir målt i nits, og de fleste skjermer har en maksimal styrke på 300 nits eller mer.

  Kontrastnivå

  Også kontrastnivået er verdt å holde øye med. De fleste ligger på 1000:1, og få går høyere opp. La deg ikke lure av det dynamiske nivået, for dette gir ikke et realistisk bilde.

  Responstid og oppdateringshastighet

  Nettopp når vi snakker om gaming-skjermer, er responstiden spesielt viktig. Denne måles i millisekunder (ms), og innebærer hvor raskt en piksel kan skifte fra én gråfarge til en annen (grå til grå). Jo lavere, jo bedre, og mindre risiko for utydelige bilder ved raske bildeskifter. En annen viktig faktor er skjermens oppdateringshastighet, som innebærer hvor mange bilder den kan vise per sekund. 60 Hz kan være tilstrekkelig for de fleste spill, men er det svært raske bevegelser, kan bildet bli uskarpt eller begynne å vise tegn på screen tearing, som rett og slett betyr at bildet rives av på midten fordi skjermen ikke klarer å oppdatere hele på en gang.

  G-Sync og Freesync

  For å komme denne screen tearing-en til livs har de to største grafikkortprodusentene funnet opp hver sin teknologi som får grafikkortet og skjermen til å spille sammen i en perfekt symbiose. Den største produsenten, Nvidia, har utviklet chip-løsningen G-Sync. Denne fordyrer dessverre skjermene en del. Konkurrenten AMD bruker en software-løsning som de kaller Freesync. Med en av disse løsningene og et tilsvarende grafikkort får du et mykere og ikke istykkerrevet bilde. Dessverre kan man ikke kombinere de to teknologiene, og derfor ikke bruke et AMD-grafikkort sammen med en Nvidia G-Sync-skjerm.

  4K og 144 Hz

  Vi har valgt å dele testen vår i to fordi vi for tiden ser en tendens i markedet. De meste populære skjermene til gaming har en oppdateringshastighet på svimlende 144 Hz. De er lynraske, og egner seg både til profesjonelle og vanlige gamere. På den andre siden har vi 4K-skjermene, som blir stadig mer vanlige. Dette gjør at en del produsenter har begynt å lage dedikerte 4K-spillskjermer. De fleste 4K-skjermene på markedet er likevel fremdeles primært beregnet til kontorbruk, noe som innsnevrer dette feltet betraktelig. På grunn av teknologiske begrensninger kan nåtidens 4K-skjermer maksimalt operere ved en hastighet på 60 Hz. Dermed er det lagt opp til en kamp mellom de raske og de høyoppløste.

  Slik testet vi

  Skjermer beregnet til spill testes selvsagt best med de nyeste titlene. Alle de inkluderte skjermene har derfor fått bryne seg på de siste 3D-spillene. Disse har blitt spilt på kraftige spillmaskiner utstyrt med de nyeste grafikkortene fra henholdsvis Nvidia og AMD. Utover de rent subjektive opplevelsene av skjermens bildekvalitet er de vurdert ut fra pris, byggekvalitet og ekstrafunksjoner.

  picture1
  <
  >
  (Foto: Produsenten)

  Produkter i testen

  Samsung C27FG70

  Kom inn i kampen

  Den buede skjermen gir en herlig cinemascope-opplevelse.

  Skjermen er stor, krumningen virker perfekt til 3D-spill, og gjør at man virkelig føler seg trukket inn i handlingen.
  Kun Full HD-oppløsning. Det er hverken DVI- eller VGA-inngang – men hvem savner det nå til dags?

  BenQ ZOWIE XL2735

  Spill med skylapper på

  Luksusfaktoren er nedtonet på BenQs skjerm til gamere som tar spillet alvorlig.

  En seriøs spillskjerm med høy oppløsning i stort format. Og det til en pris midt mellom de billigste og de dyreste.
  Det er ikke noe galt med den, men bildet er bare litt flottere hos Asus og Samsung. Ikke særlig lyssterk.

  Asus ROG Swift PG279Q

  Høyoppløst luksus

  Asus’ toppmodell er luksus, men den er verdt pengene.

  Stor skjerm, flott fargegjengivelse, høy oppløsning og 165 Hz oppdateringshastighet. Gjennomført lekkert luksusprodukt.
  All luksusen har sin pris, og den er temmelig høy. Hvis du ikke trenger den ekstra oppløsningen, finnes det billigere alternativer.

  Acer Predator XB321HK

  Stor skjerm, stor pris

  Har du utstyret i orden, er Acers rovdyr en naturlig match.

  Acer er skarp og fargerik, og takket være G-Sync, silkemyk når du kjører i gang de nyeste spillene.
  Til denne prisen er det for få innganger, og det hadde vært hyggelig med høyere oppdateringshastighet. Høyttalerne er ikke særlig bra.

  AOC AGON AG271UG

  AOC presser prisen på 4K og G-Sync

  Den koster en anelse mindre enn konkurrentene, men betyr det at den også er litt dårligere?

  Ut fra prisen får du utrolig mye skjerm for pengene. Særlig Nvidias G-Sync- teknologi er et stort pluss.
  Fargene er litt blasse, og vi opplevde litt ghosting ved svært raske bevegelser.

  Asus ROG Swift PG27AQ

  En elegant gamer

  Skjermen fra Asus ligner på en kjedelig kontorrotte, men har mange godsaker å by på under overflaten.

  PG27AQ har en lekker og stilren design. Justeringsmulighetene er gode, og bildet er imponerende flott.
  Det er synd at det bare er funnet plass til to USB-porter. De innebygde høyttalerne er direkte dårlige.

  Samsung U28H750

  Kan man spille på en TN-SKJERM?

  Samsung har ikke fullt så livlig bilde, men til gjengjeld er den rask.

  Med rask og responstid 4K-oppløsning kan Samsung brukes til mer enn bare Excel-ark og Facebook.
  Farger og lysstyrke er ikke like bra som hos konkurrentene. Du får ingen USB-hub eller innebygde høyttalere.

  Acer Predator XB271HU

  Rovfugl med røde føTTer

  Lekker og forholdsvis betalbar spillskjerm fra Acer.

  Lyssterk og høyoppløst spillskjerm med en design som ser passe barsk ut. Støtte for Nvidia G-Sync.
  Bildet er bare nesten like vakkert som testens beste modeller. Ingen DVI-inngang.

  AOC AGON AG251FZ

  Den raskeste av de raske

  AOCs lynraske skjerm er nesten dobbelt så kvikk som de andre.

  Sinnssykt, vanvittig rask skjerm, som faktisk ikke er dyr heller. Du kan koble den til hva som helst.
  Oppløsningen kunne vært høyere, og skjermen større. Men til denne prisen er det virkelig ikke noe å klage over.
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Her er Samsung Odyssey Ark Den buede 55-tommeren Odyssey Ark kan forhåndsbestilles i slutten av august - nå vet vi også prisen!
  Fargesprakende musematte Få Tron-stil på skrivebordet med Razers gigantiske musematter med innebygd RGB-lys.
  Kone dropper kablet forbindelse Det tok 15 år med forskning før den klassiske gamingmusen Roccat Kone XP kom i en trådløs utgave. 
  Lysdrevne lavprofiltaster fra Razer Razer DeathStalker V2 er oppdatert med lavere og lettere taster som holder lengre.
  Fantastisk til prisen! Shark Gaming 7G15-70TI vinner ingen skjønnhetskonkurranse, men den er proppfull med god maskinvare til en billig penge.
  Alienware-laptop med en helt unik skjerm Hvis du spiller vanvittig raske spill kan 480 Hz-skjermen være akkurat det du trenger
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend