annonse
annonse
annonse
TEST:

Nextbase In-Car Cam 312GW

annonse

Trumfkort ved ulykker

Med et bilkamera er det lett å bevise hvem som var skyld i kollisjonen.
Pluss lbadvantages
Meget enkelt å bruke. Bra videokvalitet på dagen. Avspilling med kart på dataen.
Minus lbdisadvantages
Medioker smartmobil-app. Langsom overføring via Wifi. Middelmådig videokvalitet i mørket.

Bilkameraer, såkalte dash cams, har vært populære utenlands i mange år. Hovedsakelig for å kunne brukes som bevis ved ulykker eller andre forsikringssaker. Mange forsikringsselskaper gir til og med rabatt på premien om man bruker godkjente kameraer. I Norge er det tillatt å bruke, men man får ikke laste opp videoer på nettet om tredjeperson kan identifiseres. Det er derfor ikke helt utrolig om salget av bilkameraer kommer til å ta av også i Norge. Utenlands har man mange kjente merker å velge mellom, som Asus, Garmin, HP, Philips og Mio. Men også mange obskure merker virker til å ha funnet veien hit. Vi fant imidlertid et noenlunde kjent merke, Nextbase. For noen år siden testet vi noen av deres DVD-spillere for baksetet, før den produktkategorien ble overtatt av nettbrett.

Installasjon
Installasjonen er relativt rett på sak. Man setter fast holderen på et egnet sted rundt bakspeilet der den ikke forstyrrer sjåførens sikt. Men likevel innenfor det området som vindusviskerne holder rent. En sugekopp og en spennarm gjør at det sitter bra fast, men likevel er det til å flytte på om man vil. Holderen har et smart hurtigfeste med strømforsyning, som gjør at det er enkelt å fjerne kameraet når man parkerer.

(Foto: Produsenten)

I festet kobler man til strømledningen, som har en passe lengde. Tilstrekkelig for å dra ledningen hele veien rundt frontruten og til et sigarettenneruttak i midtkonsollen. Dessverre er ledningen fastmontert i pluggen, noe som gjør at den ikke kan kobles med andre apparater som trenger strøm. Om man for eksempel vil ha en GPS i gang samtidig, må man altså selv anskaffe en lang USB-ledning og en lader med to utganger til dette.

Betjening
Til hverdags krever kameraet minimalt med betjening. Når man slår på tenningen starter kameraet relativt raskt, og begynner automatisk å spille inn. Noen sekunder etter at man har slått av tenningen, slår kameraet seg av selv. Alle videoer lagres på det Mikro SD-kortet du har kjøpt og installert. Det forsetter det med til kortet er fullt, og da begynner det helt enkelt å skrive over de eldste videoene. Med andre ord er det ikke mye man trenger å gjøre.

Langs kantene sitter syv knapper for å håndtere kameraet. Blant annet for å endre   bildeinnstilling, slå på eller av skjerm og mikrofon samt det trådløse nettverket. Man kan også manuelt skrivebeskytte en innspilling som man absolutt vil ta vare på. Blant innstillingene kan man velge tidssone, justere tiden som kommer via GPS-signalene, videoppløsning, hvilke informasjoner man vil ha stemplet på videoen, språk og om man vil bruke mph eller km/h.

(Foto: Produsenten)

Ved en ulykke reagerer G-sensoren, og lager en video som starter like før hendelsen og varer til et par minutter etter. Den videoen skrivesbeskyttes automatisk slik at man ikke sletter den. Ifølge instruksjonene skal man også kunne løsne kameraet og bruke det som et stillbildekamera for å dokumentere skader. Problemet er at man bare har noen minutters batteritid, noe som gjør den funksjonen mer eller mindre ubrukbar. Der fungerer nok mobilen bedre.

Avspilling
Mobilen kan også kobles til kameraets egne Wifi-nettverk som den er tilkoblet. Via en app kan man koble seg opp til kameraet og se live hva som filmes. Man kan også laste over videoer til mobilen. Det kan imidlertid ikke anbefales. Selv en filmsnutt på bare to minutter tar flere minutter å laste over. Og når den endelig er der, kan man ikke gjøre noe annet med den enn å spille den av på skjermen. Glem å laste den opp til skytjenester som backup.

På dataen kan man følge med på kartet eksakt hvor videoen er innspilt samt hvor raskt man kjørte.

Da er håndtering av videoene på dataen å foretrekke. Med en USB-ledning tilkoblet dukker kameraet opp som en USB-disk, og det er bare å dra over videoene til harddisken. Derifra er det enkelt å redigere, legge opp i skyen eller dele filmen. Den medfølgende videospilleren er faktisk smartere enn som så. Den viser på et kart hvor man kjører, samtidig som videoen spilles av, komplett med hastighetsmåler og kompass.

Videokvalitet
I dagslys er kvaliteten bra nok for det som er det viktigste med slike kameraer, nemlig å kunne lese bilenes nummerskilter. Hadde det vært et vanlig videokamera, hadde vi nok klaget på detaljskarpheten, at det er litt rykkete, og at det dynamiske omfanget ikke er spesielt stort. I mørket gjør det en hyggelig jobb med å lyse opp videoen, slik at man kan se hva som hender. Men det er betydelig vanskeligere å se nummerskiltene som ikke er veldig nære.

Konklusjon
Nextbase 312GW dokumenterer enkelt hva som skjer i løpet av bilturen, uten at man trenger å tenke over saken. Håndteringen er enkel, og det er praktisk at posisjonen lagres sammen med videoen, om man i ettertid trenger å bruke den som bevis. Imidlertid kunne man ha gjort betydelig mer med smartmobil-appen. Det føles likevel som et bra kompromiss, med bedre videokvalitet og finesser enn budsjettmodellene, samtidig som prisen ikke er farlig høy.

Bli abonnent for å lese videre, få tilgang til alt digitalt innhold!.
Allerede abonnent? Logg inn

Velg ønsket lengde på abonnementet

1 MÅNED*
1,-

Prøv i en måned

6 MÅNEDER
49.83,-

Måneden

12 MÅNEDER
44.03,-

Måneden

DAGSPASS
19,-

Varighet 24 timer

*Fornyes til 59,- måneden og kan sies opp når som helst. Ingen bindingstid. 

 • Videooppløsning: 1080p
 • Objektiv: 140 grader vidvinkel
 • Skjerm: 2,7 tommer
 • Finesser: Wifi, GPS, G-sensor
 • Lagring: Micro SD kort 32 GB

Pris: 1800 kr
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Netgear Orbi WiFi 6 Mesh System

  IFA 2019: Mesh-nettverk gir ekte trådløs gigabit-hastighet

  Om du ønsker maksimal hastighet på ditt trådløse nettverk, og er villig til å betale for det, har Netgear svaret med Orbi WiFi 6 Mesh System.Legg til som favoritt
  Razer Blade Stealth 13 16_9

  IFA 2019: Razer er først med gaming ultrabook

  Blade Stealth 13 er den første ultrabærbare spill-PC-en. Billig? Nei. Praktisk? Det vil vi tro.Legg til som favoritt
  IFA 2019: Acer Swift 5 er verdens letteste 14” bærbar

  IFA 2019: Acer Swift 5 er verdens letteste 14” bærbar

  Den nyeste generasjonen av Acer Swift 5 har nye 10. generasjons Intel Core- prosessor samt NVIDIA GeForce MX250-grafikk og veier bare 990 gram.Legg til som favoritt
  IFA 2019: Smartere komfyrvakt

  IFA 2019: Smartere komfyrvakt

  En smartere kjøkkensensor, som overvåker komfyren og varsler deg via en app på mobilen.Legg til som favoritt
  Lenovo Smart Display

  Lenovo Smart Display

  Lenovo Smart Display med Google Assistant styrer det oppkoblede hjemmet, og kommer med stor skjerm og mulighet for videosamtale.

  Legg til som favoritt
  Ny bærbar fra Asus har 4K og to skjermer

  Ny bærbar fra Asus har 4K og to skjermer

  Asus Zenbook Pro Duo med 14" sekundær touchskjerm kan nå kjøpes i butikkene. Legg til som favoritt
  Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)

  Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)

  Lav og bred som en italiensk supersportsbil – og like upraktisk i morgentrafikken. Zephyrus er skapt for race.

  Legg til som favoritt
  Apple iPod touch (7. generasjon)

  Apple iPod touch (7. generasjon)

  Steve Jobs snur seg i graven! Den nye iPod touch hører ikke hjemme i 2019.

  Legg til som favoritt
  annonse
  Lukk meny