test: Jawbone UP 24

Vi ble stumme

Jawbone UP 24 er et eksempel på hvor godt et produkt kan bli når stil og funksjon går opp i en høyere enhet.

Lyd & Bilde mener

Dette smykket av et smart-armbånd kombinerer lekker og robust design med god brukervennlighet og mengder av praktiske funksjoner.
Er ikke vanntett, og kunne gjerne hatt et litt mer nyttig display på selve armbåndet.
 • Støtter: iPhone 4S og nyere, Samsung Galaxy S III + Note II og nyere, HTC One og HTC One Max, Nexus 4 og nyere, Sony Xperia Z og nyere
 • Størrelser: Liten (5 x 1,2 x 6,6 cm, 19 g), Medium (5,4 x 1,2 x 7,6 cm, 22 g), Stor (6,6 x 1,2 x 8,1 cm, 23 g)
 • Trådløs og batteri: Bluetooth 4.0, 32 mAh Lithium-Polymer, 7 dagers levetid
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1190 kr

Jawbone UP 24 ser litt annerledes ut enn de fleste andre smarte armbånd. I stedet for å fungere som en slags klokkereim som lukkes rundt håndleddet med en spende, er Jawbone formet som et smykke som holder seg på plass av seg selv med sin kjevebensform samt materiale som kan bøyes og går tilbake til sin opprinnelige form så snart man slipper opp. Materiale og design i kombinasjon gjør at Jawbone UP 24 oser av kvalitet og oppleves mye mer robust enn konkurrentene på markedet. Armbåndet er imidlertid ikke vanntett, så det kan ikke bli med i poolen eller i dusjen, selv om det kan bli med ut i regnværet.

Oppsettet av armbåndet er meget lett og brukervennlig, og det inntrykket videreføres når man bruker UP-appen som den heter, til daglig. Man får løpende små meldinger med opplysninger om sunnhet og mosjon samt erfaringer fra det etter hvert ganske store Jawbone-community (”visste du at 70% av Jawbone-brukere sover mindre enn 8 timer i døgnet?”), og små illustrasjoner viser løpende hvordan armbåndet kan brukes. Appens hovedvindu er en slags vegg som hele tiden oppdateres med de nyeste aktivitetene, og den oversiktlige grafiske designen gjør at brukeren hele tiden beholder oversikten, noe som resulterer i at man får lyst til å bruke appen. Konkurrentene har ikke bare en ting eller to å lære om brukervennlighet fra Jawbone. De burde ta et helt kurs.

Jawbones grunnleggende funksjoner holder styr på antall skritt, også kaloriforbrenning og hvor lenge man har vært aktiv, men armbåndet kan også brukes til å ta tiden på treningen samt holde styr på brukerens søvn. Og spesielt det siste gjør Jawbone bedre enn noe annet armbånd på markedet. Man får en meget detaljert oversikt over søvnen, man trykker et par ganger på armbåndets eneste knapp for å aktivere søvntilstand, for så å trykke igjen når man står opp. Det er noe lettere enn de fleste andre løsninger vi har sett. Ut over det kan Jawbone UP 24 stilles inn til å holde styr på den optimale ettermiddagsluren, liksom man også kan stille en smart alarm som fungerer som et vekkerur, men sørger for å vekke brukeren mens vedkommende befinner seg i rem-søvn. Det er ganske genialt da man har lettere for å våke enn om man blir hentet opp fra den helt dype søvnen, og det er også et godt eksempel på hvordan Jawbone UP 24 ikke bare overvåker hverdagens aktiviteter, men også kan brukes pro-aktivt og gjøre nytte for seg på bakgrunn av de informasjoner den samler inn. Man kan for eksempel også selv stille inn en såkalt idle-alarm, slik at armbåndet vibrerer hvis man har sittet stille lenger enn en tidligere bestemt periode.

Hvis vi skal ta frem en ulempe ved Jawbone UP 24, er det at armbåndet er veldig lite informativt hvis man ikke har adgang til appen. To LED-lamper viser om armbåndet befinner seg i dag- eller nattmodus, og ikke mer.

Konklusjon
Jawbone UP 24 er testens ubestridte seierherre. For det første har det en lekker design som får armbåndet til å ligne noe man har lyst til å gå rundt med til daglig, og for det andre er armbåndet mer robust og materialet av en høyere kvalitet enn konkurrentene. Det medfølgende appen er en studie i brukervennlighet, og Jawbone kommer også med flere funksjoner enn de andre armbåndene vi har testet. Vi liker spesielt godt de smarte alarmene som for eksempel kan holde styr på en ettermiddagslur eller vekke brukeren om morgenen på det tidspunktet som er mest gunstig i forhold til søvnrytmen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
2 kommentarer

Stengt for kommentarer.

  Også i denne testen:

  Fitbit Flex

  Billigløsningen

  Fitbit Flex viser hvor viktig det er at den medfølgende appen er innbydende og oversiktlig. Noe som dessverre ikke er tilfellet her.

  Samsung Galaxy Gear Fit

  God idé, men lykkes ikke helt

  Samsung Galaxy Gear Fit virker umiddelbart som en drøm av et smart armbånd, men savner et par viktige funksjoner.

  Misfit Shine

  Enkel, elegant og effektiv

  Misfit Shine har ikke alt vi kunne ønske oss, men oppgaven løses elegant og effektivt, og det er ikke noe i veien med prisen.

  Garmin Vivofit

  Til fitnessnerdene

  Det er bra at dette armbåndet kommer med eget display, for den tilhørende appen krever tilvenning.

  Les også

  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.