TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

10 kompakte systemkameraer

Ditt nye kamera

De små speilløse systemkameraene kan være det beste kompromisset mellom brukervennlighet og bildekvalitet. Men hvilket kamera man skal velge er ikke like klart.

forfatter
Publisert 07.12.11 - 06:22
Produkter i testen
 • Nikon 1 J1
 • Nikon 1 V1
 • Olympus PEN E-PM1
 • Oppsummering
 • Sony NEX 5N
 • Pentax Q
 • Olympus PEN E-PL3
 • Sony NEX C-3
 • Olympus PEN E-P3
 • Panasonic Lumix GF3
 • Panasonic Lumix G3
 • Mange klarer seg med et godt kompaktkamera. Men det er begrenset hvor god bildekvaliteten kan bli. Vokser man fra kompaktkameraets begrensninger, er det nærliggende å vurdere et speilreflekskamera.

  Det har sine åpenbare ulemper og fordeler. Et speilreflekskamera er også større og tyngre, og ofte for avanserte for de fleste som er vant til et kompaktkamera. Men bildekvaliteten er i enn klasse for seg, sammenlignet med et kompaktkamera. Det gjelder uansett om man tar bilder av blomster og bier, mennesker, landskap og ikke minst sport. Speilrefleksene er som regel kjappere på serieopptak og autofokus, og fanger motivet oftere med god bildeskarphet.

  Kompakt og avansert
  De senere årene har alternativ løsning dukket opp. Den nye generasjonen systemkameraer, kalles gjerne hybridkameraer eller kompakte systemkameraer. Her er det ikke bruk for speilhuset og den optiske søkeren, derfor er hybridkameraene fysisk mindre, lettere og mer letthåndterlig.

  På tross av beskjeden størrelse sammenlignet med tradisjonelle speilreflekser, er det liten forskjell i funksjoner og egenskaper. Man får utskiftbar optikk som åpner for muligheter kompaktkameraene ikke har, og bildekvaliteten er på nivå med et godt speilreflekskamera. Og de samme fleksible muligheter som et stort speilreflekskamera. For eksempel manuell eksponeringskontroll, HD-video og kreative filtre for mer effektfulle bilder.

  Dessuten er de fleste kompakte systemkameraer avanserte nok til at kameraet kan vokse med fotografens ambisjonsnivå og ferdigheter. De nyere hybridmodellene er i tillegg like raske eller raskere enn de fleste speilreflekser det er naturlig å sammenligne med.

  Kameraene i testen
  Olympus og Panasonic var tidlig ute med sine små MicroFourThirds-kameraer. Som var de første kompakte systemkameraene. Det har gitt dem et forsprang i markedet som kan ta tid å ta igjen for konkurrentene. Hvert fall når det kommer til utstyrsutvalget. For eksempel har Olympus og Panasonic til sammen 21 objektiver tilgjengelig. Til sammenligning har det ferskeste medlemmet, Nikon, fire objektiver til sitt CX-system, og to kameramodeller.

  Utvalget av tilbehør vokser hele tiden og både Nikon, Sony og Samsung har annonsert flere objektiver til sine kompakte systemkameraer.

  I denne testen har vi tatt med Nikons ferske hybridkameraer, Nikon 1 V1 og J1, som er noe av det raskeste vi har testet på serieopptak. Fra Olympus har vi tatt med P3, PL3 og PM1, de tre nye modellene i PEN-serien som alle har samme bildekvalitet og lynraske autofokus, men ulike egenskaper.

  Panasonic deltar med den anvendelige Lumix G3, og den meget kompakte GF3, mens Sony har to nesten like kameraer i NEX C3 og 5N. Pentax har kanskje det mest gøyale kameraet i testen, det knøttlille Pentax Q. Som ser ut som det har krympet i vask, men er like kompetent og avansert som mange av kameraene i testen.

  Samsungs nye NX200 rakk ikke deadline og derfor ikke testen i denne omgang, og Canon har i skrivende stund ingen kompakte systemkameraer tilgjengelig for test.

  Karaktersetting
  Alle karakterer er satt etter vurdering av den oppgitte egenskapen (bildekvalitet, brukervennlighet osv.), i forhold til pris. Som man kan se er det ikke veldig mye som skiller på bildekvalitet, de største forskjellene finner man i brukervennlighet, funksjonsnivå og i noen tilfeller, i optisk kvalitet. Derfor skal man ikke se seg blind på bildekvalitet alene, men også vurdere hvilke funksjoner man trenger.

  Testkriterier 

  I denne klassen er det to ting som er viktig: Brukervennlighet og bildekvalitet.

  Alle kameraene gikk gjennom den samme sjekklisten. Gripevennlighet, hvor god er tilgangen til de viktigste funksjonene, responstid, fokushastighet og presisjon, og kvaliteten på kamera, skjerm og optikk.

  Testbilder ble tatt i råfilformat og JPEG med laveste komprimering. Kameraene ble tatt med utendørs for å finne ut av brukeropplevelsen og danne grunnlag for sjekk av bildekvalitet. I tillegg tok en serie testbilder av vårt faste oppsett av testplansjer og fargekart under kontrollerte lysforhold.

  Bildekvaliteten og videoopptak ble vurdert på en kalibrert 27-tommers iMac-skjerm, og på en kalibrert Philips 52-tommers PFL9606 LED-tv.

  De tekniske parametere som utgjør bilde- og videokvaliteten ble sammen med erfaringene våre på brukervennlighet, vurdert opp mot funksjonsnivået til kameraene, og til slutt veiet mot veiledende pris.

  Produkter i testen

  Nikon 1 J1

  Junior

  Nikon 1 J1 er en enklere og billigere utgave av Nikon V1, men bildekvaliteten er like god.

  God bildekvalitet Lynrask skuddtakt Enkelt å bruke
  Treg AF på video Moderat oppløsning Mangler blitssko

  Nikon 1 V1

  Verdensmester

  Nikon kom sent med i klassen for hybridkameraer. V1 eer det mest påkostede og har integrert søker.

  God bildekvalitet Lynrask skuddtakt Enkelt å bruke Bra LCD-søker
  Treg AF på video Moderat oppløsning Tendens til overeksponering Kun separat blits

  Olympus PEN E-PM1

  Enkel og grei

  PM1 er Olympus minste og enkleste systemkamera. Tross det er det lite å utsette på bildekvaliteten.

  God bildekvalitet Optimal fargegjengivelse Integrert bildestabilisator
  Liten skjerm Glatt ytre Kun separat blits

  Oppsummering

  Hvilket passer for deg?

  Forskjellen i bildekvalitet er ikke så stor som man kunne tro. Å velge blant disse 10, handler om å finne kameraet som best dekker ditt behov.

  Sony NEX 5N

  Beste bildekvalitet

  Når bildekvaliteten er viktigere enn noe annet, er dette førstevalget.

  Best bildekvalitet Vippbar skjerm Gunstig pris
  Stort zoomobjektiv Bildestabilisator kun på enkelte objektiver

  Pentax Q

  Kompakt systemkamera

  Man må gni seg i øynene når man ser Pentax Q. Det minste systemkameraet siden Pentax 110 fra 1979.

  God oppløsning Fin fargebalanse Brukervennligheten
  230 bilders batteritid Støyomfanget på høy ISO Skjermreflekser

  Olympus PEN E-PL3

  Kompakt kvalitet

  Argumentene for speilrefleks sprekker når man får et Olympus PEN E-PL3 i hånden, et kamera som gjør det meste like bra. Om ikke bedre.

  Meget god bildekvalitet Lynrask autofokus Vippbar skjerm
  Synlig støy på høy ISO Liten skjerm Glatt ytre

  Sony NEX C-3

  Kompakt kvalitet

  Man må kanskje se to ganger på kameraet for å se at det ikke er et kompaktkamera. Er man fremdeles i tvil, er det bare å se på bildekvaliteten.

  Meget god bildekvalitet Kompakt og lett Vippbar skjerm
  Svak separat blits Kun 720p video

  Olympus PEN E-P3

  Fremragende fotoverktøy

  Med barnesykdommene ute av veien, og lynrask autofokus, fremstår Olympus toppmodell som nesten perfekt.

  Meget høy bildekvalitet Lynrask autofokus Høy morofaktor
  Synlig JPEG-støy på høy ISO Høy pris

  Panasonic Lumix GF3

  Kvalitet helt enkelt

  Mange trenger ikke knapper og ratt for å ta fine bilder. De trenger bare et kvalitetskamera. Lumix GF3 fyller slik sett de fleste kravene.

  Høy bildekvalitet God videokvalitet Enkel betjening
  Svak blits Glatt håndgrep Monolyd på video

  Panasonic Lumix G3

  Foto for folk flest

  Hvis man vegrer seg for å kjøpe et systemkamera fordi de er klumpete og for avanserte, kan Panasonic G3 være et smart valg.

  Svært høy bildekvalitet Fin fargegjengivelse Oversiktlig betjening
  Bare 270 bilder per lading Ingen mikrofoninngang Treg lagring av råfiler
  forfatter

  Lasse Svendsen

  (f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  3 Kommentarer
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Ta opp innhold i 4K med Nikon Z30 Vloggere og innholdsleverandører har fått nytt verktøy.
  Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
  Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
  Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
  Nordmenn tar flere bilder og elsker fotobøker Mobilkameraet er mest populært.
  Eksklusiv analog Leica Hvis du elsker analog fotografering, kan Leica M-A Titan være noe for deg.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend