Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 11Delta

: 10 kompakte systemkameraer

Ditt nye kamera

De små speilløse systemkameraene kan være det beste kompromisset mellom brukervennlighet og bildekvalitet. Men hvilket kamera man skal velge er ikke like klart.

Skrevet av / 07.12.11 - 06:22
10 kompakte systemkameraer
Lasse Svendsen

Produkter i denne test

Mange klarer seg med et godt kompaktkamera. Men det er begrenset hvor god bildekvaliteten kan bli. Vokser man fra kompaktkameraets begrensninger, er det nærliggende å vurdere et speilreflekskamera.

Det har sine åpenbare ulemper og fordeler. Et speilreflekskamera er også større og tyngre, og ofte for avanserte for de fleste som er vant til et kompaktkamera. Men bildekvaliteten er i enn klasse for seg, sammenlignet med et kompaktkamera. Det gjelder uansett om man tar bilder av blomster og bier, mennesker, landskap og ikke minst sport. Speilrefleksene er som regel kjappere på serieopptak og autofokus, og fanger motivet oftere med god bildeskarphet.

Kompakt og avansert
De senere årene har alternativ løsning dukket opp. Den nye generasjonen systemkameraer, kalles gjerne hybridkameraer eller kompakte systemkameraer. Her er det ikke bruk for speilhuset og den optiske søkeren, derfor er hybridkameraene fysisk mindre, lettere og mer letthåndterlig.

På tross av beskjeden størrelse sammenlignet med tradisjonelle speilreflekser, er det liten forskjell i funksjoner og egenskaper. Man får utskiftbar optikk som åpner for muligheter kompaktkameraene ikke har, og bildekvaliteten er på nivå med et godt speilreflekskamera. Og de samme fleksible muligheter som et stort speilreflekskamera. For eksempel manuell eksponeringskontroll, HD-video og kreative filtre for mer effektfulle bilder.

Dessuten er de fleste kompakte systemkameraer avanserte nok til at kameraet kan vokse med fotografens ambisjonsnivå og ferdigheter. De nyere hybridmodellene er i tillegg like raske eller raskere enn de fleste speilreflekser det er naturlig å sammenligne med.

Kameraene i testen
Olympus og Panasonic var tidlig ute med sine små MicroFourThirds-kameraer. Som var de første kompakte systemkameraene. Det har gitt dem et forsprang i markedet som kan ta tid å ta igjen for konkurrentene. Hvert fall når det kommer til utstyrsutvalget. For eksempel har Olympus og Panasonic til sammen 21 objektiver tilgjengelig. Til sammenligning har det ferskeste medlemmet, Nikon, fire objektiver til sitt CX-system, og to kameramodeller.

Utvalget av tilbehør vokser hele tiden og både Nikon, Sony og Samsung har annonsert flere objektiver til sine kompakte systemkameraer.

I denne testen har vi tatt med Nikons ferske hybridkameraer, Nikon 1 V1 og J1, som er noe av det raskeste vi har testet på serieopptak. Fra Olympus har vi tatt med P3, PL3 og PM1, de tre nye modellene i PEN-serien som alle har samme bildekvalitet og lynraske autofokus, men ulike egenskaper.

Panasonic deltar med den anvendelige Lumix G3, og den meget kompakte GF3, mens Sony har to nesten like kameraer i NEX C3 og 5N. Pentax har kanskje det mest gøyale kameraet i testen, det knøttlille Pentax Q. Som ser ut som det har krympet i vask, men er like kompetent og avansert som mange av kameraene i testen.

Samsungs nye NX200 rakk ikke deadline og derfor ikke testen i denne omgang, og Canon har i skrivende stund ingen kompakte systemkameraer tilgjengelig for test.

Karaktersetting
Alle karakterer er satt etter vurdering av den oppgitte egenskapen (bildekvalitet, brukervennlighet osv.), i forhold til pris. Som man kan se er det ikke veldig mye som skiller på bildekvalitet, de største forskjellene finner man i brukervennlighet, funksjonsnivå og i noen tilfeller, i optisk kvalitet. Derfor skal man ikke se seg blind på bildekvalitet alene, men også vurdere hvilke funksjoner man trenger.

Testkriterier 

I denne klassen er det to ting som er viktig: Brukervennlighet og bildekvalitet.

Alle kameraene gikk gjennom den samme sjekklisten. Gripevennlighet, hvor god er tilgangen til de viktigste funksjonene, responstid, fokushastighet og presisjon, og kvaliteten på kamera, skjerm og optikk.

Testbilder ble tatt i råfilformat og JPEG med laveste komprimering. Kameraene ble tatt med utendørs for å finne ut av brukeropplevelsen og danne grunnlag for sjekk av bildekvalitet. I tillegg tok en serie testbilder av vårt faste oppsett av testplansjer og fargekart under kontrollerte lysforhold.

Bildekvaliteten og videoopptak ble vurdert på en kalibrert 27-tommers iMac-skjerm, og på en kalibrert Philips 52-tommers PFL9606 LED-tv.

De tekniske parametere som utgjør bilde- og videokvaliteten ble sammen med erfaringene våre på brukervennlighet, vurdert opp mot funksjonsnivået til kameraene, og til slutt veiet mot veiledende pris.

Produkter i denne test

Nikon 1 J1

Junior

Nikon 1 J1 er en enklere og billigere utgave av Nikon V1, men bildekvaliteten er like god.

God bildekvalitet Lynrask skuddtakt Enkelt å bruke
Treg AF på video Moderat oppløsning Mangler blitssko
Les hele testen

Nikon 1 V1

Verdensmester

Nikon kom sent med i klassen for hybridkameraer. V1 eer det mest påkostede og har integrert søker.

God bildekvalitet Lynrask skuddtakt Enkelt å bruke Bra LCD-søker
Treg AF på video Moderat oppløsning Tendens til overeksponering Kun separat blits
Les hele testen

Olympus PEN E-PM1

Enkel og grei

PM1 er Olympus minste og enkleste systemkamera. Tross det er det lite å utsette på bildekvaliteten.

God bildekvalitet Optimal fargegjengivelse Integrert bildestabilisator
Liten skjerm Glatt ytre Kun separat blits
Les hele testen

Oppsummering

Hvilket passer for deg?

Forskjellen i bildekvalitet er ikke så stor som man kunne tro. Å velge blant disse 10, handler om å finne kameraet som best dekker ditt behov.

Les hele testen

Sony NEX 5N

Beste bildekvalitet

Når bildekvaliteten er viktigere enn noe annet, er dette førstevalget.

Best bildekvalitet Vippbar skjerm Gunstig pris
Stort zoomobjektiv Bildestabilisator kun på enkelte objektiver
Les hele testen

Pentax Q

Kompakt systemkamera

Man må gni seg i øynene når man ser Pentax Q. Det minste systemkameraet siden Pentax 110 fra 1979.

God oppløsning Fin fargebalanse Brukervennligheten
230 bilders batteritid Støyomfanget på høy ISO Skjermreflekser
Les hele testen

Olympus PEN E-PL3

Kompakt kvalitet

Argumentene for speilrefleks sprekker når man får et Olympus PEN E-PL3 i hånden, et kamera som gjør det meste like bra. Om ikke bedre.

Meget god bildekvalitet Lynrask autofokus Vippbar skjerm
Synlig støy på høy ISO Liten skjerm Glatt ytre
Les hele testen

Sony NEX C-3

Kompakt kvalitet

Man må kanskje se to ganger på kameraet for å se at det ikke er et kompaktkamera. Er man fremdeles i tvil, er det bare å se på bildekvaliteten.

Meget god bildekvalitet Kompakt og lett Vippbar skjerm
Svak separat blits Kun 720p video
Les hele testen

Olympus PEN E-P3

Fremragende fotoverktøy

Med barnesykdommene ute av veien, og lynrask autofokus, fremstår Olympus toppmodell som nesten perfekt.

Meget høy bildekvalitet Lynrask autofokus Høy morofaktor
Synlig JPEG-støy på høy ISO Høy pris
Les hele testen

Panasonic Lumix GF3

Kvalitet helt enkelt

Mange trenger ikke knapper og ratt for å ta fine bilder. De trenger bare et kvalitetskamera. Lumix GF3 fyller slik sett de fleste kravene.

Høy bildekvalitet God videokvalitet Enkel betjening
Svak blits Glatt håndgrep Monolyd på video
Les hele testen

Panasonic Lumix G3

Foto for folk flest

Hvis man vegrer seg for å kjøpe et systemkamera fordi de er klumpete og for avanserte, kan Panasonic G3 være et smart valg.

Svært høy bildekvalitet Fin fargegjengivelse Oversiktlig betjening
Bare 270 bilder per lading Ingen mikrofoninngang Treg lagring av råfiler
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Tar opp 6K direkte til disk

Helt rått hvor skarpe bildene blir

Sonys råeste kamera

Scroll to Top