: Sony RX10

Kompromissets kunst

Sony har forsøkt å lage et kamera som passer til alt, og lykkes med det viktigste.

Lyd & Bilde mener

Sony RX10 er det rette valget for den som vil ha mye zoom, god brukervennlighet og høy bildekvalitet i ett og samme solide kamera. Superb optisk kvalitet og relativt stor bildebrikke gir den beste bildekvaliteten vi har sett i et superzoomkamera. Videokvaliteten er sylskarp, den elektroniske søkeren stor og skarp. Dette er kameraet som virkelig dekker de fleste behov.
Du vil se bildestøy tross smart lokal støydemping i kameraet, og fargegjengivelsen er ikke 100 prosent nøytral. Størrelsen og vekten kan være en dealbreaker for mange, og prisen er stiv.
 • Type  Kompaktkamera med 20 Mp 1” bildebrikke
 • Optikk  24-200mm f2,8 zoom, bildestabilisator
 • Skjerm 7,6 cm LCD, 1,29 Mp billedpunkter
 • Høydepunkt Wifi og NFC, vippbar skjerm, elektronisk søker
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 9995 kr

Hvis man skal ha bare ett kamera, er det ikke sikkert det er så lett å velge. Et speilreflekskamera fra Canon eller Nikon med standardzoom, til 5.000 kr, er hva de fleste velger. Alternativt et kompakt systemkamera fra Olympus eller Sony. Da har de fleste av oss det de trenger, men det finnes en kameratype som oppfyller flere ønsker.

Superzoomkameraene som oppfyller nesten alle ønskene.

De såkalte superzoomkameraene ligner et speilreflekskamera, bare med mye lengre zoom, men er basert på teknikken fra kompaktkameraer. Et kompromiss som dessverre ikke gir samme bildekvalitet som et speilreflekskamera. Årsaken til det er mye kjipere optikk og en knøttliten bildebrikke med store begrensninger.

Da har man et kamera som både er like stort som en speilrefleks og koster omtrent det samme, men som ikke er i nærheten av samme bildekvalitet.

Sony RX10 har tenkt å gjøre noe med akkurat det. Kameraet er ganske stort og tungt, og er like stort som et Nikon-kamera (D3200/D5300), men det har mye større bildebrikke enn kompaktkameraer flest har, en velprøvd 20 Mp bildebrikke på 1 tomme – og en massiv 8,3 x zoom fra Zeiss med meget god lysstyrke på f2,8.

Sylskarp zoomoptikk
Med massiv mener jeg at zoomobjektivet som dekker 24-200mm, virkelig er stort. Det har motorisert zoom- og fokusring, men manuell blendering (du kan slå av klikkelyden), og er dønn solid bygget. Det er med på å tippe vekten over 800 gram, men det positive med den store diameteren, er at kameraet ligger godt i venstre hånd.

Kvalitetsfølelsen er nydelig. Et gummiert håndgrep, vippbar skjerm, og en stor og høyoppløst OLED-søker, (1,44 Mp), gir en skikkelig følelse av premium-produkt. Noe det også er, fordi RX10 hører til Sonys high-end serie, med RX-100 II og RX-1 (1r), som de to andre modellene i serien. RX10 har samme 1” bildebrikke som RX-100 II som scoret en full sekser i vår test, men har en ny Bionz X bildeprosessor. Tilsvarende Sony A7 og A7r.

Det gir en bildekvalitet vi ikke har sett fra tilsvarende kameraer. Men glasset spiller en stor rolle her. Med maks lysstyrke på f2,8, kan man få duse bakgrunner, og skyte på full blenderåpning i lite lys for å holde lukkertidene korte nok, til at bildene ikke blir uskarpe. Objektivet har også optisk bildestabilisator som hjelper til.

DSC-RX10_right_tele

Med 24mm brennvidde (tilsvarende 35-format) har man bred nok bildevinkel til landskap og interiør. Mens 200mm rekker til sport og action, er det også utmerket til tette portretter.

Maks skuddtakt er for øvrig 10 bilder/s, og maks ISO-følsomhet 12800. Kameraet har også wi-fi (med NFC) for trådløs overføring av bilder, og flere av knappene kan programmeres.

Du kan velge å zoome med ringen rundt objektivet, eller zoombryteren rundt utløseren på toppen. Den kan zoome i to hastigheter, men uansett hvordan du velger å zoome, går det mye saktere enn med manuell mekanisk zoom. En nyttig funksjon, er muligheten til å bruke zoomringen til å zoome i trinn: 24, 35, 50mm, osv.

Bildekvalitet
Hvis man ønsker å skyte på blender 2,8, er korteste lukkertid 1/1600s, men er det for mye lys, kan man slå på det innebyggede gråfilteret som demper lys med tre eksponeringstrinn. Korteste lukkertid på 1/3200s, oppnås kun på blendere mindre enn f8. Kameraet er raskt også, med høy skuddtakt på 10 bps, og autofokusen som har vært et problem på mange superzoomkameraer, er kjapp og presis i godt lys. Også på 200mm, men den er ikke Olympus-rask (OMD), i hvert fall ikke i lite lys hvor kameraet bruker lengre tid på å finne fokus.

Det er også mulig å fokusere manuelt. Vipp fokusbryteren foran til DMF så kan du overstyre autofokusen, eller MF for bare manuellfokus

Videokvaliteten er som ventet fra Sony, meget god, med god fargemetning, kontrast og lite støy. Muligheten for lydløs zoom og fokus i kombinasjon med bildestabilisator, gjør RX10 til et ypperlig videokamera for amatører og entusiaster.

De blir neppe skuffet over bildekvaliteten. Kameraet har den beste superzoomoptikken vi har sett. På testbildene kan man se at det er vignettering og tydelig vignettering (lystap) i hjørnene på full blender og vidvinkel. Det ser man sjelden på vanlige bilder, og velger man blender 4 i stedet, dempes vignetteringen. Da er også skarpheten mye jevnere, også på blendere opp til f11.

Over mesteparten av brennviddene er kameraets optikk forfriskende skarp, særlig fra f4, men skarpheten faller litt når man runder 100mm, til gjengjeld er det ikke noe fortegning igjen.

Noe av æren for det kan tildeles Sonys diffraksjonsreduksjon, som gjøres i Bionz X prosessoren, og som korrigerer for diffraksjonen man ofte får når man blender ned objektivet.

Den svært høye optiske ytelsen finner man igjen i meget god kontrast og marginal fargebrytning i form av kromatisk aberrasjon. Fargegjengivelsen på jpeg-filer er litt overmettet, særlig i rødt og gult, men det er det eneste å trekke for. Bildestøy er ikke noe tema før 3200 ISO, og selv da leverer kameraet fullt brukbare bildefiler, som du trygt kan bestille forstørrelser av.

Konklusjon
Sony RX10 er ikke befridd for bildestøy, men det tenker man ikke på mesteparten av tiden. For kameraets optiske ytelse i kombinasjon med den beste 1” bildebrikken i markedet akkurat nå, gir deg den beste bildekvaliteten vi har sett til nå. I noe superzoomkamera. Det samme gjelder bildekvaliteten. Men kameraet er stort, tungt og med elektronisk zoom, tar det tid å zoome fra 24 til 200mm. Det skal ikke stikkes under en stol at 10.000 kr er en stiv pris, selv for et så godt utstyrt kamera som dette. Tross det, skal du ha det beste, hvor mange behov skal tilfredsstilles i et og samme kamera, er Sony RX10 kameraet du skal ha.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kristian Holen


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.