TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

test Sony DSC-RX0

Verdens minste proffkamera

Sonys minste videokamera er en kraftpakke for videoproffer.

forfatter
Publisert 14.03.18 - 09:06
L&B mener
Skarpe stillbilder, kompakt, lett og vanntett, med høyt funksjonsnivå.
4K kun via HDMI, liten skjerm, ingen bildestabilisering, beskjeden batteritid.
Spesifikasjoner
Type: 15,3 Mp actionkamera med 1’’ bildebrikke Optikk: 24mm f4 Skjerm: 1,5’’ LCD, 230K billedpunkter Søker: Nei Serieopptak: 16 bilder/s Video: 1080100p HD, 4K-video via HDMI Batteritid: 240 b/lading Mål/vekt: 59 x 40 x 30mm/110 g Høydepunkter: Wi-Fi, Bluetooth, vanntett, støtsikker, USB-lading, 1/32000s lukker, app-styring, super slow motion, S-Log2 gamma. Web: sony.no
Veil. pris 8399Pr. 14.03.18 Produktside

Sony har lenge vært spesialister i miniatyrisering. De har laget de minste videokameraene, de minste stillbildekameraene og de minste Walkmaner. Nå har de laget et av de minste proffkameraene også, i form av det knøttlille RX0.

Som forresten ikke er et actionkamera, men et proffkamera. Hevder de. Prisen gjør det heller ikke sannsynlig at man får se mange RX0-kameraer montert på alpinhjelmer, kajakker eller fallskjermhoppere.

Det markedet har GoPro allerede i sin hule hånd.

Sony satser i stedet på proffmarkedet med RX0. Som snarere blir å se hengende under en drone, eller koblet til en videorigg i et studio. Men det betyr slett ikke at kameraet ikke er egnet til amatører.

Det finnes trolig mange andre som ser nytten av et vanntett (10 meter, 100m med MPK-HSR1 undervannshus), støtsikkert og lett kamera til videoopptak.

Men da er det et par vesentlige ting man må være klar over.

4K-video via HDMI

Kameraet er bygget rundt Sonys fantastisk gode 1-tommers bakbelyste bildebrikke, uten lavpassfilter og med 20 megapiksler. Den samme som vi kjenner fra kompaktkameraene RX100IV og RX100V.

Her er den montert bak en 24mm vidvinkellinse fra Zeiss, med lysstyrke f4, som er relativt moderat. Alt pakket inn i et vanntett hus på 110 gram.

Det bruker bare 15 av de 20 megapikslene og tar stillbilder i jpeg- eller råformat med en skuddtakt opptil 16 bilder/s. Men også full 1080 HD-video, og slow motion med 960/1000 fps, i redusert oppløsning.

Det tar også opp 4K-video, men ikke internt. 4K må strømmes via HDMI-utgangen til en ekstern opptaker. RX0 kan også kobles til og styres fra et Sony systemkamera, med adapteren kalt VMC-MM2.

HDMI-strømmen støtter S-Log 2 gamma kurver, og 4:2:2 UHD med tidskode, og videofilene kan lagres i XAVC-S, AVCHD eller MP4-format.

HD-video og stills kan lagres internt på et microSD minnekort, som sitter under en liten luke til venstre for den bittelille skjermen. Det er ikke en pekeskjerm, istedet navigerer man i velkjente Sony-menyer med bittesmå knapper.

Slik er det å bruke

Skjermen er så liten at det kan være en utfordring å endre innstilling. Å gå fra stillbilder til video, er relativt enkelt. Ett knappetrykk bringer opp en programmeny, hvor man velger eksponeringsautomatikk, video eller høyhastighets video. Blant annet.

Sekundære funksjoner som hvitbalanse, lysmåling, fokus osv., kan bringes opp på skjermen med ett trykk på Fn-knappen, og Menu-knappen fører deg inn i dybden på kamerainstillingene.

Der kan man velge å koble RX0 til PlayMemories-appen på en mobil, og da kan man styre opp til fem RX0-kameraer trådløst. Det er også mulig å koble sammen og styre 15 kameraer med FA-WRC1M trådløs radio, eller med kablet forbindelse.

Knappene er naturlig nok knøttsmå, og en utfordring for kalde fingre. Kulden er også en utfordring for det lille batteriet, som ikke når de estimerte 240 eksponeringene ved lave temperaturer. Kulden korter også ned opptakstiden.

Det finnes mye tilbehør til RX0. Blant annet ekstern strøm via USB, og en 5-tommers HD-skjerm som kan kobles til en rigg.

Kvalitet

Kameraet har ikke innebygget bildestabilisator. Til det trengs en gimbal eller steadicam-løsning.

Dessverre gjorde fraværet av en ekstern opptaker, at vi ikke fikk testet kvaliteten på 4K. Bare 1080 HD, og den er å betrakte som helt ok til ordinære HD-opptak, men sammenlignet med hva vi har erfart på 4K fra Sony RX100V, er den grumsete og tenderer mot bildestøy i lite lys.

Stillbildene viser at potensialet er der. Det finnes ikke bildestøy opp til 3200 ISO av betydning, og objektivet er sylskarpt. Sammen med den store 1-tommers bildebrikken, er potensialet for bilde- og videokvalitet i aller høyeste grad til stede.

Til sammenligning skyter actionkameraene FDR-X3000 fra Sony, og GoPro Hero 6 Black ekte 4K-video, men fra mye mindre bildebrikker som er mer utsatt for støy.

Konklusjon

Sony RX0 er et kamera med styrker og svakheter. Fraværet av bildestabilisator og den høye prisen, er ingen fordel. For noen er det også en ulempe at RX0 ikke tar opp 4K-video internt, særlig når muligheten finnes på langt billigere kameraer. Men til profesjonelle videofotografer, dronefotografer, og sportsopptak, er potensialet i det knøttlille kameraet nesten uendelig.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6 picture7
<
>
RX0 er så lite og lett, at bruksområdene nærmest blir uendelige.
Annonse
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nær perfekt allroundobjektiv Et makroobjektiv uten begrensninger er ikke lett å finne. Fujifilms kommer veldig nært.
Eksklusiv spesialutgave hyller kjent klokke Leica-kamera for entusiaster.
Som å sitte i cockpiten Du kan lage noen utrolige videoer med denne dronen, men først må du lære deg å fly.
Sigma-zoom for Fujifilm Lyssterk og prisgunstig normalzoom.
Se, et nytt speilreflekskamera Det er nesten utrolig at det nyeste kameraet fra Pentax er et speilreflekskamera.
Avansert redigering blir enklere å bruke Ny versjon av Capture One Pro for fotografer.
Følg Lyd & Bilde