data-srcset
Sony A77II

Ulv i fåreklær

Et gjennomført verktøy for de som trenger et kamera med raskere autofokus til actionfotografering.

Meget høy bildekvalitet, lynrask og presis autofokus og rikelig med innstillinger for krevende entusiaster.
Bildestøy dukker opp på høy ISO-følsomhet, og kameraet mangler pekeskjerm.

Sony A77 var et av de raskeste systemkameraene i 2011. Et fastmontert speil som slapp lyset gjennom, slik at det ikke behøvde å vippe unna bildebrikken hver gang man tok et bilde, sørget for en respektabel skuddtakt på 12 bilder/s.

Kameraets gjennomskinnelige speil reflekterte lyset til en sensor som viste et stort søkerbilde i en elektronisk søker, i stedet for et analogt optisk søkerbilde, som er normalt på vanlige speilreflekskameraer. For Sony A77 er ikke et vanlig speilreflekskamera. Selv om det har speil.

Etterfølgeren A77II, er i bunn og grunn samme kamera. Med få kosmetiske endringer, men de har løst et av problemene forgjengeren hadde: Liten buffer til seriebilder, og treg følgefokus. En oppgradert 24,3 megapiksler bildebrikke kombinert med en ny Bionz X prosessor, sørger for bedre bufferkapasitet og stadig klasseledende bildekvalitet, i følge Sony. Kameraet har også fått Wifi, med NFC for kjapp oppkobling mellom kamera og mobil. Men ingen pekeskjerm.

A77II krever kvalitetsoptikk for å yte sitt beste.
A77II krever kvalitetsoptikk for å yte sitt beste.

Ekstrem autofokus
Forbedringene er åpenbare straks man slår på og løfter det værtettet og solide kameraet til øyet. I den store og lyse OLED-søkeren – som stadig er blant de bedre, finner man 79 punkter som markerer kameraets mange fokuspunkter.

15 av dem er kryssensorer med bedre følsomhet, og alle er fasedetekterende. Det vil si at de reagerer raskere en konvensjonelle kontrastbaserte fokuspunkter. I tillegg dekker de nesten hele bildeflaten, og er langt bedre til å følge bevegelige motiver. Også når de nærmer seg bildekanten.
Til sammenligning hadde A77 19 kontrastbaserte fokuspunkter, med 11 kryssensorer.

Den andre vesentlige forbedringen, er bufferkapasiteten. Forgjengeren stoppet opp for å lagre bilder etter bare 18 eksponeringer. Med en skuddtakt på 12 bps, stopper det fort. I A77II kan du lagre de samme jpeg-filene med samme skuddtakt, men hele 64 eksponeringer, før bufferen må tømmes. Lagrer du både rå- og jpeg-filer, er tallet 25 mot 11 bilder i A77IIs favør.

Av andre endringer er en helt hy og mer lyssterk skjerm med høyere oppløsning, og Lock-on AF. Hvor man velger en av fire fokusområder (Wide, Zone, Flexible Spot eller Expanded Flexible Spot). Da sporer kameraet objektet med kontinuerlig AF, så lenge utløserknappen er halvveis presset inn. Kameraet forsøker hele tiden å velge fokuspunkter som er nærmest det bevegelige objektet, og prøver hele tiden å regne ut hvor objektet er på vei for mer presis fokus.
Det fungerte utmerket på Zeiss 24-70mm zoomen kameraet ble testet med. Kanskje ikke det mest utfordrende objektivet, men i det minste et som ikke skjemmer ut bildekvaliteten til A77II.

annonse
Få kosmetiske endringer, forbedringene er på innsiden av Sony-kameraet.
Få kosmetiske endringer, forbedringene er på innsiden av Sony-kameraet.

Bildekvalitet
Det er en del større og mindre funksjoner man kunne spandert flere sider på – fokusmarkering, sebramarkering, Playmemories apper, 1080/50p HD-video for eksempel: Men til syvende og sist handler det om hvor bra bildekvaliteten er, når man kommer hjem med perfekt fokuserte actionbilder.

annonse

Den nye 24,3 Mp bildebrikken og Bionz X bildeprosessoren, gjør en utmerket jobb med bildefilene. Enten vi snakker råfiler eller jpeg-filer. Skarpheten og detaljoppløsningen er fremragende. Her er det mye å hente om man trenger å beskjære før utskrifter.

Kameraets hvitbalanse og lysmåler er til å stole på i de aller fleste situasjoner, og man sitter igjen med korrekt eksponerte bilder og meget fin, mettet fargegjengivelse uten nevneverdige avvik.

Fargegjengivelsen holder seg jevn opp til 1600 ISO, og litt kornstøy gjør sin inntreden ved 3200 ISO, men fargedynamikken faller ikke før ved 6400 ISO. Da er støyomfanget relativt markant, og for mange betyr det etterbehandling for å holde støyen så lav som mulig. ISO beskriver hvor mye følsomheten til bildebrikken økes. Siden det gjøres ved å skru opp strøm til fotosensorene, øker signalstøyen proporsjonalt. Prosessoren må derfor jobbe med å kompensere for signalstøyen, noe som kan skape problemer som grumsete bilder med tap av detaljer.

Akkurat det skjer ikke i nevneverdig grad på A77II, som leverer meget god bildedynamikk, fullt på høyde med Canon EOS 70D og Nikon D7100.

annonse

Konklusjon
Sony A77II er lynraskt og med det nye autofokussystemet, er det bare proffkameraer som Nikon D4s og Canon EOS 1Dx, som kan matche Sony-kameraet. Men de koster fire-fem ganger så mye. Noe som gjør A77II til et mye bedre kjøp for de fleste entusiastene, som ønsker seg et solid systemkamera, med høy bildekvalitet og skuddtakt til actionfoto.

Fakta

 • Type: Systemkamera med 24 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk:  Sony a-fatning 1,5 x beskjæring
 • Skjerm: 7,6 cm LCD, 1,3 Mp billedpunkter
 • Høydepunkt:  Elektronisk søker 2,36 Mp, vippbar skjerm, Wifi, NFC, 12 bilder/s, værtettet kamerahus

Pris

10500 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Kommentarer

  Motta varsler  
Varlse meg om

  Alternativer til Sony A77II

  Belyste knapper er en undervurdert finesse.

  Et kamera som er bra på alt er en utopi, men Nikon D850 kommer veldig nært.

  Canon EOS 6D Mark II

  Canons rimeligste fullformat speilrefleks er fullt av kompromisser, men lykkes med det viktigste.

  Værtettet kamerahus med store innstillingshjul, som du kan betjene med hansker på.

  Pentax beviser at man ikke trenger et speilreflekskamera fra Canon eller Nikon, for å få fantastiske bilder.

  (Foto: Produsenten)

  Nikon viser hvorfor det lønner seg å drive med det man er best på.

  (Foto: Produsenten)

  Canon har gjort det enklere å få fine bilder, med et kamera som ikke skuffer.

  (Foto: Produsenten)

  Hvis du trenger et bedre kamera, er Nikon D5600 et godt sted å begynne.

  (Foto: Lasse Svendsen)

  Her er kameraet som gjør det enkelt å lykkes med bildene, selv for novisene.

  (Foto: Produsenten)

  Canons etterlengtede kamera proffkamera vil få proffene til å gråte av glede, og amatørene til å bli grønne av misunnelse.

   data-srcset

  Nikon er dristig som slipper et kamera som sparer deg for 10.000 kr uten at du går glipp av noe.

   data-srcset

  Her er kameraet som er raskere enn det meste og perfekt for actionbilder.

   data-srcset

  Et kamera som har både 16 x zoom og 4K-video, høres perfekt ut i manges ører, og Panasonic treffer nesten blink med FZ1000.

   data-srcset

  Nikon D810 er på mange måter det beste kameraet vi har testet, men det krever mye av fotografen.