Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Panasonic Lumix S 85mm f1.8

Lyssterkt portrettobjektiv

Panasonics første portrettobjektiv for fullformat, treffer blink med god skarphet og null fortegning.

Skrevet av / 19.03.21 - 10:00
Panasonic Lumix S 85mm f1.8
Lasse Svendsen

Den er kompakt, lett, skarp, og laget for Panasonics fullformatkameraer med L-fatning. 85 millimeteren er også den først i en serie med objektiver for L-fatningen, som alle har faste brennvidder, med f1.8 som beste lysstyrke.

Tre andre objektiver i samme klasse med kortere brennvidder – 24, 35 og 50mm, vil bli tilgjengelig senere, og etter å ha testet S 85mm f1.8, er det bare å glede seg. For dette er mye for pengene.

Objektivet er relativt kompakt til å være en portretttele for fullformat. Det er også værtettet, men har ikke bildestabilisator. Det gjør ikke noe, siden Panasonics kameraer i Lumix S-serien har det. Det er verdt å nevne at 85-en også kan brukes på Leicas SL-serie, som Panasonic deler bajonettfatning med.

Bortsett fra en fokusring og en fokusbryter, har objektivet ingen andre knapper, og blendering finnes ikke. Det leveres dog med en solblender, objektivdeksler, og det er det.

Lett og hendig, og skarp.
Foto: Lasse Svendsen

Panasonic-objektivet veier relativt beskjedne 355 gram, og på et Lumix S5 blir det en meget hendig og lett kombinasjon.

De tre andre objektivene i samme serie, er ventet å være like lette, og de blir like store som dette, med en lengde rundt 82mm uten solblenderen på.

Det har knapt synlig fokuspusting, og dermed er det også godt egnet til videoopptak, siden man knapt merker forandringer i brennvidde når man fokuserer.

Les også Fullfør fullformatdrømmen med klassens beste kamera Lumix S5 har den perfekte balansen mellom egenskaper og brukervennlighet, og er et av de beste kjøpene i fullformatklassen.

Allround portrettobjektiv

Selv om 85mm brennvidde gjerne ses på som den ‘perfekte’ brennvidden for portretter, er den naturligvis fullt brukende til mye annet hvor man ønsker et tettere utsnitt. Med lysstyrken f1.8 er det også mulig å redusere skarphetsdybden betydelig, for den ettertraktede bokeh-effekten, som er spesielt effektiv på portretter.

Med en nærgrense på 80 cm er det langt fra noe makroobjektiv, men det holder til veldig tette portretter.

Sammen med et Lumix S5 blir den kompakte 85mm f1.8 en smidig kombo.
Foto: Lasse Svendsen

Objektivets autofokus er veldig stillegående. På et Lumix S5 er den også kjapp, og det hendige objektivet ligger godt i hånden. En start/stopp-knapp for autofokus, eller hold for den del, finnes som nevnt ikke, og en blendering lik den på Lumix S PRO 50/1.4 – glimrer med sitt fravær.

Det gjør heldigvis kromatisk aberrasjon og fortegning også. En 85mm er ikke noen stor optisk utfordring, og Panasonic har ikke behøvd å dra til med de dyreste komponentene for å lykkes med den optiske ytelsen. Panasonic-objektivet er nemlig knallskarpt fra full åpning til blender 11. Derfra faller skarpheten og på f16 pg f22, er den synlig lavere enn på f.8. Hvor man kan se et lite fall i hjørneskarphet, men knapt noe vignettering og ingen fortegning.

Fra f2.8 er det ikke mulig å se fall i skarphet i kantene, og objektivet forvrenger heller ikke objekter som lyskilder i det uskarpe området. De ser nesten perfekt sfæriske ut med minimale avvik, og det er heller ikke sjenerende koma eller strølys på bildene.

Lumix S 85/1.8 er betraktelig mindre og billigere enn Lumix Pro S 50/1.4.
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Det kompakte Panasonic-objektivet for Lumix S-serien, er en vellykket og prisgunstig 85 med god lysstyrke, som er ypperlig som allround portrettobjektiv. Det har ingen alvorlige mangler hva den optiske ytelsen angår, og er lett og hendig å bruke. Noen vil savne blendering, andre stabilisering, men prisen tatt i betraktning, mener vi Panasonic har truffet blink med Lumix S 85mm f1.8. Som er et selvsagt portrettobjektiv for alle med et Lumix fullformatkamera.

Les også Panasonic Lumix DC-S1R Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.
Karakter
Panasonic Lumix S 85mm f1.8
Premium

Lyd & Bilde mener

Jevn skarphet opptil f11, lyssterk med fin bokeh-effekt. Værtettet og gunstig priset. Ingen bildestabilisering eller blendering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

Lyd & Bilde
Scroll to Top