Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Panasonic Lumix S5

Lumix S5 er Panasonics beste allroundkamera

Lumix S5 har den perfekte balansen mellom egenskaper og brukervennlighet, og er et av de beste kjøpene i fullformatklassen.

Skrevet av / 31.10.20 - 10:00
Panasonic Lumix S5
Lasse Svendsen

Da Panasonic lanserte fullformat systemkameraer, slo det ned som en ‘bombe’ i fotobransjen. Hvertfall var det mange som ble overrasket. For Panasonic hadde til da i 2018, utelukkende laget systemkameraer med MicroFourThirds-format. Det gjør de fremdeles, så hvorfor lansere fullformatkameraer?

Noe av grunnen til den plutselige endringen i strategi er at Panasonic så at markedet krympet og at de på mange måter hadde nådd et metningspunkt teknologisk på MFT-formatet, samtidig som konkurrenter som Sony, Canon og Nikon jobbet hardt med å skape et marked for speilløse fullformatkameraer.

Altså med 24 x 36 mm bildebrikke, mot APS-C-formatets 15,7 x 23,5 og MFT-formatets 13 x 17,3 mm.

For å møte konkurransen i det voksende fullformatmarkedet, gikk Panasonic i allianse med Sigma og Leica, og Panasonic skapte et nytt kamerasystem kalt Lumix S. Og lanserte Lumix S1R med 47 Mp fullformat bildebrikke, Lumix S1 med 24 Mp bildebrikke, og det mer videosentriske Lumix S1H med 24 Mp og enda mer avanserte 4K-videoegenskaper.

Men som vanlig med fullformatkameraer, de blir relativt store, men Panasonics var mye større en konkurrentenes kameraer. Med unntak for Leica SL. Dessverre fulgte S-objektivene til L-systemet i samme sporet og et Lumix S1 med en 24-105mm f4 zoom, er en voluminøs kombinasjon på nesten 1,6 kg.

Den nye 20-60mm zoomen er veldig kompakt, i motsetning til mange av de andre Lumix S-objektivene.

Panasonic selv sa at størrelsen hang sammen med kvaliteten og hvor robust de kunne bygge kameraet, og det tror vi på. Sjelden har vi hatt noe så solid i hendene i en kameratest.

Men alle trenger ikke et panserkamera, noe Panasonic har innsett, fordi her er Lumix S5. Et langt mer kompakt fullformatkamera, med en hendig 20-60mm zoom, hvor mesteparten av teknikken innvendig er hentet fra det større Lumix S1.

Kompakt og prisgunstig

Lumix S5 er ikke bare mindre enn S1. Det er også mindre enn Lumix GH5 med MFT-format, og med den medfølgende Lumix S 20-60mm f3,5-5,6, er dette en kompakt og reisevennlig kamerapakke, til en langt fra avskrekkende pris.

Når man samtidig ser at man stort sett får et Lumix S1 rent teknisk, fortoner dette seg som et meget godt kjøp.

Det er det også.

Man får en 24 Mp CMOS bildebrikke med femaksers bildestabilisator, og muligheten for 96 Mp oppløsning, når kameraet står på stativ vel og merke. Det åpner for muligheter man ikke finner i mange andre kameraer.

Stor, rød opptaksknapp, og perfekt oversikt med store knapper og innstillingshjul, man kan bruke med hansker på,

4K-video

Lumix S5 er et svært kompetent videokamera med muligheter for opptak av svært høy kvalitet. Det er sågar en egen, stor rød, opptaksknapp på toppen av kameraet. Akkurat som på de proffere kameraene til Panasonic.

Det har godt spesifisert 4K/25p-video fra hele bildeflaten i 10-bit 4:2:2 (opptil 200 Mbps i H-265), eller 50p i APS-C-format med 10-bit 4:2:0. Det er videoegenskaper på høyt nivå, som sammen med 10-bit HLG og Log-opptak gir et utmerket utgangspunkt for å lage video i proffkvalitet.

Kameraet kan ta opp video i 30 minutter på høyeste oppløsning og filkvalitet, men uendelig i 4K- eller 1080 HD med 8-bit 4:2:0.

Apple programmodusene fungerer også på video, (PASM) og kameraet har Panasonics variable bildefrekvens – frame rate – som man finner under Slow & Quick på programhjulet. Med S&Q aktivert kan man styre bildefrekvensen i mange trinn fra 1 fps (50x rask), til 180 fps (36 x sakte) opptak.

Man kan også hente stillbilder i 6K – eller 4K-oppløsning med 30 eller 60 fps bildefrekvens fra en videostrøm, og sånn få nøyaktig det ene bildet man vil ha.

Her er det også mikrofon- og hodetelefontilkobling, og man kan lagre stilbilder på ett av minnekortene, og video på det andre. Eller bruke begge til alt.

USB-lading, og kontakter for mic og hodetelefoner.

Autofokus og serieopptak

Panasonic har et autofokussystem de kaller Depth from Defocus, som fungerer utmerket på enkeltvise stillbilder og serieopptak uten panorering, hvis motivet ikke beveger seg fort. Det kontrastbaserte DFD-systemet regner ut avstanden til motivet og flyter fokusgruppen i objektivet etter motivet for skarpt fokus.

Før var det slik at det fungerte fint opp til et visst punkt, men nå har Panasonic forbedret DFD i S5, som har en mye bedre fokusalgoritme som er langt bedre på å finne, holde og følge fokus på motiver i bevegelse. Autofokusen klarer å følge et ansikt også når personen snur seg bort ett sekund, eller forsvinner bak et objekt. Og det gjelder både stillbilder og videoopptak.

Så autofokusen oppleves som en forbedring på S5, men skuddtakten er moderate sju bilder/s. Eller fem hvis man vil ha autofokus mellom hvert bilde på serieopptak. Det er lavere enn hva Lumix S1 klarer med sine ni, lavere enn Sony a7 III med 10 bps, og mye lavere enn Nikon Z6 II med sine 14 bps.

Med andre ord er dette ikke noe skarpskodd actionkamera.

Doble SD-kortplasser.

Live composite og høyoppløst 96 Mp

Men det kan mye annet snedig. Som Live Composite. Kjekk å bruke hvis man skal ta bilder av stjernehimmelen, eller bare bilder i mørke. Man stiller inn kameraet på antall eksponeringer og intervaller, så tar kameraet det bestemte antallet eksponeringer oppå hverandre hvor endringer i lyset registreres. Sånn kan man blant annet lage stjernestriper eller skape andre lyseffekter i bildene. Noe slett ikke alle kameraer kan.

Det har også time lapse for de gangene man vil sette sammen en videostrøm av enkeltbilder tatt med intervaller.
Ikke høyoppløst eksponering heller. Her fungerer det sånn at bildestabilisatoren flytter bildebrikken åtte ganger mens kameraet genererer en 48 eller 96 Mp bildefil. Altså fire ganger så høy oppløsning som bildebrikken i kameraet har.

Det finnes to innstillingsvalg i HR-menyen, et som prioriterer oppløsning og detaljskarphet, og et som analyserer bevegelsene i motivet, og bruke data fra første opptak for å redusere bevegelses-uskarphet.

Som alltid, praktfull pekeskjerm på Panasonics kameraer.

Bildekvaliteten

Man behøver absolutt ikke å bekymre seg for bildekvaliteten fra S5. Den er på nivå med de beste fullformatkameraene, og leverer fremragende bildedynamikk med svært lite bildestøy på høye ISO.

Detaljskarpheten med skarpe objektiver som Lumix S 50, er nesten på høyde med S1Rs 47 Mp, og bildedynamikken ligger nesten på samme nivå, og endog bedre enn referansen Sony a7 III på alle ISO-verdier hvertfall opp til 3200. På utskrifter i A2-format, ser man ikke forskjellen, og det sier litt om hvor mye det er å hente på bildebrikken i kameraet. Som er uten lavpassfilter, så det er sagt.

Jeg synes at Panasonic har blitt hedre på farger, og dybden i fargegjengivelsen på bildene fra S5, er helt på nivå med de beste i fullformatklassen. Som Canon EOS R5 og Nikon Z7.

Videokvaliteten på 4K må nevnes. Den finner du ikke bedre i denne klassen. 4K-video har svært god skarphet uten synlig bildestøy, og det er moderate mengder rolling shutter, eller panorerings-artefakter her. Til og med lyden fra de innebyggede mikrofonene, er god.

Opptakshjulet tar mye plass, men er brukervennlig.

Å bruke

Det kompakte Lumix S5 er et ypperlig kamera for de som trenger et verktøy til portrettfotografering, fordi bildedynamikken i kombinasjon med fargegjengivelsen, favoriserer naturlige hudtoner med et toneomfang som er som skapt for etterbehandling av råfiler.

Selv om det er mindre enn et Lumi’x S1, er håndgrepet av komfortabel størrelse.

Knapper og ratt er større enn på mange av konkurrentenes kameraer, og det eneste vi har å utsette på den daglige bruken, er at søkerens oppløsning, størrelse og lysstyrke/kontrast, ikke er på nivå med de beste.

Noen foretrekker kanskje en egen bryter mellom still og video, som med et flikk bytter mellom de to, og tar med seg alle foretrukne innstillinger. Her må man bruke programhjulet for å bytte. Eller, man kan bare trykke på den røde opptaksknappen, så starter et opptak med de sist brukte innstillingene.

Ellers, hvem kom på at styrepinnen ikke trenger å kunne beveges diagonalt? Den funker bare vertikalt og horisontalt. Fiks det Panasonic.

Konklusjon

Panasonic Lumix S5 er et særdeles vellykket kamera hva angår brukerglede og bildekvalitet å gjøre. For ikke å glemme videokvaliteten. I denne klassen finner du knapt et bedre allroundkamera. Som i motsetning til noen av konkurrentens kameraer, leveres med et meget skarptegnende og kompakt zoomobjektiv. S5 er et kamera som ikke stiller seg i veien for kreativitet med altfor kompleks funksjonalitet, og bortsett fra den moderate skuddtakten, er Lumix S5 et kamera som egner seg på de fleste arenaer. Et supert kamera for entusiaster som skal bytte ut den gamle speilrefleksen, med et bedre kamera med gode videoegenskaper, og strøken stillbildekvalitet.

Karakter
Panasonic Lumix S5
Premium

Lyd & Bilde mener

Superb detaljskarphet med god fargegjengivelse, skarp 4K-video og gjennomført ergonomi. Gunstig priset fullformat. Ikke blant de raskeste, følgefokus fremdeles litt bak de beste.

1 hendelser på “Panasonic Lumix S5”

  1. Står om G9 og S5…. Har prøvd begge må ha hjelp til og velge av en proff tror jeg, men heller nå mot G9 med tror det var leica 70x200mm linse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Lyd & Bilde
Scroll to Top