Search
Generic filters

Panasonic Lumix FZ2000

FZ2000 FZ2500k slant LCD 1920x1440 - Panasonic Lumix FZ2000
Panasonic Lumix FZ2000
2016Panasonic Lumix FZ2000

Allround superzoomkamera

Trenger du 20 x zoom og skarp 4K-video, har Panasonic kameraet du leter etter.

Lyd & Bilde mener

Høy bildekvalitet og skarpe bilder i de fleste situasjoner. Meget anvendelig zoom og rikt med innstillingsmuligheter. Perfekt for de som vil ha et kamera som er bra på alt.
Litt billige plastdetaljer, og ingen værtetting.
Type:            20 Mp kompaktkamera med 1’’ bildebrikke
Optikk:         24-480mm f2,8-4,5
Skjerm:        7,6 cm LCD, 1 Mp billedpunkter
Søker:            2,36 Mp OLED, 0,74 x forstørrelse
Høydepunkt:        Wi-Fi, 4K-video, DFD-fokus, pekeskjerm, 12 bilder/s, 20 x zoom, variabelt ND-filter

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris kr

Her er et kamera jeg glatt spår suksess. Dels fordi jeg vet at avanserte superzoomkameraer er populære, dels fordi de fleste får alt de trenger i Panasonic Lumix FZ2000.

Det betyr ikke at det er et kamera som passer alle. Til det er det for stort, dyrt og zoomobjektivet kan ikke skiftes ut. Ikke at jeg tror det siste er så viktig. For 20 x zoom med god lysstyrke, rekker til det meste.

Legg til omfattende videofunksjoner, en vribar pekeskjerm, og rask og stillegående autofokus – og kameraet fremstår som et fristende alternativ til et systemkamera. Som for eksempel et speireflekskamera.

I likhet med forgjengeren FZ1000, får man en stor éntommers bildebrikke på 20 megapiklser, kombinert med 4K-video og kraftig zoom.

Men her er zoomobjektivet enda kraftigere, med 24-480mm rekkeviddem, optisk bildestabilisator og lysstyrke op f2,8-4,5. Det er langt mer enn hva du får om du kjøper et systemkamera med den medfølgende zoomen. Skal du ha samme rekkevidde der, trenger du et ekstra objektiv som rekker kanskje til 300mm, men sjelden over 400mm.
Så Lumix-kameraet fremstår som et godt kjøp, om man ser på spesifikasjoner.

Det passer til det meste, og er like hjemme på landskapsfotografering, som dyrefoto eller feriekamera. Sport? Absolutt, så lenge det er nok lys, er autofokusen både rask og presis nok til at flere av bildene på serieopptak på 12 bilder/s blir skarpe.

Man kan også skyte 4K-video i 30 fps hastighet, og plukke stillbilder i 8 Mp oppløsning fra videostømmen med 30 bilder.

annonse

Lumix FZ2000 har sterk konkurranse fra Sony RX10 III og Canon Powershot G3X. Som også er superzoomkameraer, men det er bare RX10 III (og RX10 II) som har 4K-video. Canon-kameraet stiller med vanlig 1080 HD-video. RX10 III har forresten enda mer zoom: 24-600mm lysstyrke f2,8-4.0.

annonse
" style="text-align:center;margin-bottom:20px;width:930px;" class="hidead desktopads deskad">
(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Like mye videokamera

At man kan få ut bilder i 8 megapiksler oppløsning fra 4K-video, betyr at man øker muligheten for å fange øyeblikket drastisk. Når 4K-Photo er valgt, blar man bare i 4K-opptaket med fingeren langs pekeskjermen, så lagrer man det beste bildet som stillbilde på minnekortet.

Denne funksjonen har andre Lumix-kameraer også, men her har Panasonic gitt FZ2000 tilnærmet proffegenskaper på videoopptak. Kameraet har for eksempel både mikrofoninngang og hodetelefonutgang. De innebyggede mikene er i stereo, og 4K-video kan lagres i DCI (kinoformat) og UHD (tv-format), i datastrøm opp til 100 Mbps. Alternativt i hele 200 Mbps hvis man foretrekker HD-video i 2K.

For noen er det kanskje en kuriositet, men for de som jobber med pro-video, er det nyttig å vite at kameraet kan oppgraderes med V-log L-støtte. Da får man 12 trinns dynamikkomfang og en gamma som passer for proff postproduksjon.

annonse

Kameraet kan også lagre 4K via HDMI, i 10 bit og 4:2:2, eksternt.

Men nok proffsnakk. Panasonic har også forbedret brukervennligheten.

Tre av de fysiske knappene baksiden, kan programmeres til å aktivere en foretrukken funksjon, og fem til kan velges fra skjermmenyen på pekeskjermen. På siden av zoomen sitter tre programmerbare knapper til, og man kan velge zoomring med sømløs eller trinnvis zoom, og til slutt programmere en av knappene på toppen.
Det er stort nok til at det er plass til knapper og ratt av komfortabel størrelse. Håndgrepet både foran og bak gir godt grep, og balansen er nesten perfekt. En liten fordel er at zoomen ikke vandrer når du zoomer – enten med bryteren rundt utløseren eller zoomringen, objektivet zoomer nemlig internt. Det vil si at linser flyttes på innsiden, uten at den ytre delen flyttes frem og tilbake.

La meg legge til ata den elektroniske OLED-søkeren er formidabel for et kamera i denne klassen. Den er både stor, skarp og rask nok til at man ikke irriterer seg over forsinkelse når man panorerer, eller skyter serieopptak.

På minussiden skal det bemerkes at kameraet ikke er værtettet, og enkelte plastdetaljer fremstår som billige. Særlig sammenlignet med RX10 III, som er værtettet.

(Foto: Produsenten) Kameraet har mange knapper som kan tilpasses behover, som de tre her på siden av knappene for ND-filteret.
(Foto: Produsenten) Kameraet har mange knapper som kan tilpasses behover, som de tre her på siden av knappene for ND-filteret.

Bildekvalitet

Kameraets 1-tommers bildebrikke, er den samme som vi testet i FZ1000, og byr ikke på noen overraskelser. 1-tommers bildebrikke har større bildeflate enn vanlige kompaktkameraer har (1/2,3’’), noe som fanger mer lys og gir bedre bilder.

Autofokusen med 49 punkters dybdebaserte fasefokus, henger godt med skuddtakten på 12 bilder/s, men bufferen er like liten som i FZ1000, og låser kameraet mens det lagrer bildene. I godt lys får du skarpe actionbilder på serieopptak, men fokusen kan finne på å jage hvis lyset eller kontrasten faller.

Den optiske kvaliteten er glimrende for et kamera med 20 x zoom, med meget god skarphet i sentrum på alle brennvidder. Så lenge man holder seg til blender 5,6 eller f8. På full lysåpning er det synlig skarphetsfall på 24mmm, og en god del vignettering på råfilene. Som ikke er korrigert, slik jpeg-bildene blir automatisk.

Fra 300 til 480mm faller skarpheten gradvis, og mens man kan bruke fra f4.0 til f11 mellom 50 til 300mm, bør man holde seg mellom 5,6 og 11 i ytterkantene av zoomområdet. Det er også mer diffraksjon fra 400mm, særlig på største blender er valgt. Men det er ikke mye synlig kromatisk feilbrytning, som gir den karakteristiske lilla haloen i kontraster på bildene.

Det er verdt å merke seg at maks lysstyrke på f2,8 og 24mm brennvidde, faller til f3,3, allerede ved 35mm, til f3,5 ved 50mm og f4.0 ved 80mm.

Bildestøy. Enten hater man det, eller så bryr man seg ikke. Her er den ikke veldig synlig før ved 1600 ISO følsomhet, og på 3200 ISO dukker også fargestøy opp. Holder man seg under 3200, er det fullt mulig å lage fine utskrifter i både A4 og A3-format. Hvert fall fra etterbehandlede råfiler. Jpeg-filene er nemlig veldig overprosesserte med kraftigs støydemping på så høy ISO, at de visker ut mye av detaljene i bildene.

4K-video gir ikke bare fire ganger oppløsningen til HD-video (1920 x 1080 punkter), den gir også mye bedre skarphet, finere detaljgjengivelse og bedre fargegjengivelse.

Den stillegående autofokusen og zoomen, er nydelig å jobbe med på opptak, og man kan legge på ND-filter tre trinn, for å hindre overeksponering under opptak. Eller velge autoinnstillingen, som gjør det lydløst for deg.

Det beste kjøpet

Panasonic Lumix FZ2000 er et stadig et fortreffelig allroundkamera, og bygger på styrkene til forgjengeren, med flere forbedringer i tillegg. Bildekvalitet er utmerket i de fleste situasjoner, og 4K-video gir en videokvalitet intet HD-kamera kan matche. Prisen har dessverre gjort et hopp, og forgjengeren kan skaffes til nesten halve prisen. Men det er stadig billigere enn Sonys rivaler (RX10 II og RX10 III), og det gjør Panasonic-kameraet til det beste kjøpet for folk flest.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Panasonic Lumix FZ2000

  Fujifilm X100V 350x250 - Sony Camera

  Komplett kompaktkamera

  Et av våre favorittkameraer er endelig blitt fornyet, og nå er Fujfilms lille X100 endelig blitt komplett.

  Canon EOS M200 63216 scaled - - Kjøpt fri

  For enkelhets skyld

  Glem innstillinger og vanskelige begreper, Canon- kameraet gir selv nybegynneren fine bilder.

  Canon G5XII 59788 scaled - Sony Camera

  Helt kanon fra Canon

  Kompaktkameraet fra Canon viser hvorfor det fremdeles er liv i fotomarkedet.

  Reisekameraer oppslag II 54267 350x250 - Panasonic

  Ta med deg ett av disse åtte reisekameraene, så er du nesten garantert flotte feriebilder.

  Leica Q2 52842 scaled - - ik

  Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

  Fujifilm GFX 50R I 48497 scaled - Leica

  Når bildekvaliteten er viktigst er det umulig å komme utenom Fujifilm GFX 50R.

  Lumix LX100II 1 45617 scaled - Fujifilm

  Noen kameraer har ligget lengre på vår liste over de beste kompaktkameraene. Nå kommer arvtageren til ett av dem.

  SOMMERTILBUD
  6 UKER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Full tilgang til hele lydogbilde.no i sommer for kun 6 kr!
  PRØV i 6 UKER
  close-link