annonse

Sony Cyber-shot RX10 III

Suverent superzoomkamera

Sony har dratt i alle spakene og laget det beste superzoomkameraet hittil.

(Foto: Produsenten)
annonse
annonse

Prisen, størrelsen og kompleksiteten, gjør neppe Sony-kameraet til førstevalget blant de som trenger et allround reisekamera. Men for viderekomne som trenger rekkevidden 25 x zoom gir, og ønsker seg avansert 4K-video, er dette kanskje det aller beste kameraet i klassen.

For her er det ikke bare bildekvaliteten som holder høyt nivå.

Her får man nesten i pose og sekk, fordi kameraet kombinerer en rå zoom med veldig høy bildekvalitet, og god brukervennlighet. Det største minuset er egentlig prisen, som ligger på nivå med speilreflekser og enkelte avanserte fullformatkameraer. Vel og merke uten 25 x zoom.

Det er nettopp zoomen som er rosinen i pølsen her. Som vi vet, er det en kjempeutfordring å lage en zoom med så stor rekkevidde, hvis man samtidig stiller store krav til bildekvalitet. To ganger, tre ganger – endog fem ganger zoom, kan fint konstrueres med slipte glass og avanserte kurver og optiske belegg, og ende i meget høy optisk kvalitet. Men 25 x zoom er en utfordring som ender i et halvbra kompromiss, hvor bekvemmeligheten med stor zoom trumfer bildekvaliteten.

Derfor var Sony relativt beskjeden da de sammen med Zeiss, laget den fine 8,3 x zoomen i RX10, senere kjent som RX10 II. Den testen leser du forresten her.

Det kameraet stiller, som RX10 III (mk III) altså, i samme klasse som Canon PowerShot G3X, Nikon DL 24-500 og Panasonic Lumix FZ1000. Tre kameraer som har like stor 1-tommers bildebrikke (13,2 x 8,8 mm) kombinert med mye zoom.

 

annonse

Avansert 4K-video

Dette er altså den tredje utgaven av kameraet, som er nesten like stort som et speilreflekskamera. Bare uten utskiftbar optikk. Sony-kameraet er dog en god del mer avansert enn et speilreflekskamera, og skiller seg fra forgjengeren (som fremdeles er i salg, ved at det har en 24-600 mm zoom med meget god lysstyrke, på f2,4-4.0 og optisk bildestabilisator. Altså superzoomutgaven av RX10 II, om man vil.

Det er ellers veldig lite som skiller mellom de to kameraene. Man får den samme lynraske skuddtakten på serieopptak med opp til 14 bilder/s, elektronisk lukker til 1/32.000s, og opp til 960 fps bilderuter på høyhastighets videoopptak for sakte film-avspilling. Kameraets videoegenskaper er godt egnet for viderekomne. For her er det også 4K-opptak på 3840 x 2160 piksler, og støtte for profformater med valgbare bildeprofiler som XAVC S, og SLog2/3 gammaprofil. Legg til hodetelefon- og mikrofontilkobling, og det danner seg et tydelig bilde av et meget kompetent videokamera.

Sony-kameraet er større og tyngre enn det ser ut, mye takket være den kraftige zoomen. (Foto: Produsenten)
Sony-kameraet er større og tyngre enn det ser ut, mye takket være den kraftige zoomen. (Foto: Produsenten)

Som RX10 II, har kameraet en fremragende elektronisk søker med 2,36 megapiksler oppløsning, og vippbar – men ikke pekeskjerm med 1,2 Mp oppløsning. Som ventet er ergonomien meget god, selv om kameraet er stort og tungt. En ekstra programmerbar funksjonsknapp er plassert på toppen av kameraet (C2), og den nykonstruerte zoomen har både zoom- og blenderring på objektivet, men her er det i tillegg en fokusring, og en fokusknapp på siden.

Kameraet har også en nyttig funksjon som gjør det enklere å zoome inn til full tele, og få med alt man ønsker på bildet. Sony kaller det Zoom Assist og Canon har en lignende funksjon på sine superzoomkameraer. Du kan trykke inn knappen og kameraet zoomer ut til en bredere vinkel, som viser utsnittet på valgt brennvidde i et ‘vindu’ i sentrum, slik at det er lettere å komponere bildet før man trykker på utløseren. Det fungerer utmerket og er faktisk en nyttig funksjon som gjør fotografering på lengre brennvidder litt enklere.

Enkelt kan man ikke si at menysystemet er. Siden kameraet er så avansert er det mange innstillingsvalg i skjermmenyene. De er gruppert litt her og der, med flere innstillingsvalg spredt så mye i menyene, at det blir mange tastetrykk for å stille i for eksempel alle videoparametere, eksponering- og lysmålevalg. Sony trenger å rydde i menyene på alle kameraer egentlig, dette er bare nok et eksempel på hvor uoversiktlig det kan bli når mange funksjoner skal få plass.

annonse

Det finnes ingen pekeskjerm, som kunne gjort valg av fokuspunkter enklere. Ikke en gang en styrepinne a la Nikon, i stedet må man trykke flere ganger for å endre og flytte fokus i søkeren og på skjermen.

 

Bildekvalitet

At kvaliteten på 4K-video er sylskarp, kommer ikke som noen overraskelse, siden kameraet bruker samme bildebrikke og prosessor som forgjengeren. Det betyr fremragende fargegjengivelse og meget gode støyegenskaper, kombinert med sylskarp detaljgjengivelse.

Den lille bakbelyste 20 Mp bildebrikken, leverer en detaljskarphet som du ikke finner i vanlige kompaktkameraer. Panasonics lille Lumix TZ100 er ikke langt bak, men det har ‘bare’ 10 x zoom. Til gjengjeld er prisen det halve – og det går ned i jakkelommen. Det gjøre ikke Sony-kameraet. Men så er det mye glass i den lyssterke 25 x zoomen.

Jeg var redd for at den skulle redusere bildekvaliteten med mye kromatisk fargebrytning, fortegning og vignettering, men det viser seg at den har nesten ingen av delene. I stedet har den en optiske skarphet og kontrast jeg ikke trodde var mulig å få til med så kompleks optikk. Objektivet har svært til lite fortegning, nesten ikke vignettering og bare moderat kromatisk feilbrytning. Det mest forbløffende er at det gjelder alle brennvidder og nesten alle blendere. Du kan se litt vignettering på full blenderåpning og 24mm brennvidde, og relativt moderat fortegning, ellers er objektivet svært skarpt opp til blender 11, med skarpheten jevnt fordelt over store deler av bildeflaten.

Mange påkostede glasselementer har gitt kameraet fremragende ytelse. (Foto: Produsenten)
Mange påkostede glasselementer har gitt kameraet fremragende ytelse. (Foto: Produsenten)

Som ventet er også bildestøyen godt kontrollert opp til 3200 ISO, og filene er fullt brukbare på 6400 ISO, men kornstøyen blir betydelig grovere ved 12800 ISO. Med andre ord, i kombinasjon med så lyssterk optikk og integrert bildestabilisator, trenger kameraet sjelden å dra opp ISO-følsomheten, og man trenger egentlig ikke bekymre seg for bildestøy.

Dessverre er det ikke noe actionkamera, tross skuddtakten på 14 bps. Autofokusen er lynrask på det første bildet, og i godt lys, men mindre presis i actionfylte scener. Kanskje er det fordi kameraets fokussystem mangler fasesensorer i kombinasjon med kontrastbasert fokus. Det ville hvert fall hjulpet, for som på RX10 III sliter kameraet med å fokusere når motivet beveger seg raskt.

 

Mye penger

Sony RX10 III er det beste superzoomkameraet for tiden. Med en lyssterk 25 x zoom, høy bildekvalitet og sylskarp 4K-video, er det for tiden uten reell konkurranse. Det nærmeste man kommer er Panasonic Lumix FZ1000 med 16 x zoom, som leverer like god bildekvalitet til halve prisen, men ikke matcher Sony-kameraet på kombinasjonen av bildekvalitet, videokvalitet i 4K, og konstruksjonskvalitet.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
 • Type: 20 Mp kompaktkamera med 1’’ bildebrikke
 • Optikk: 24-600mm f2,4-4.0
 • Skjerm: 7,6 cm LCD, 1,23 k billedpunkter
 • Søker: 2,36 Mp elektronisk
 • Høydepunkt: 4K-video, Wifi, NFC, 14 bilder/s, vippbar skjerm, bildestabilisator, værtetting
Pris: 15999 kr
PlussSkarpeste 25 x zoomen hittil, avansert 4K-video og god bildekvalitet i et gjennomført og værtettet allroundkamera.
MinusAutofokusen er ikke egnet til actionbilder, prisen er høy og kameraet er stort og tungt.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct

  Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct

  93 000
  Det dyreste vi har testet
  Nikons ekstremt lyssterke 58mm er det dyreste objektivet vi har testet, og kanskje det aller beste.
  Panasonic Lumix DC-S1H

  Panasonic Lumix DC-S1H

  45 000
  Dette er faktisk et videokamera. Og enestående i 6K kvalitet!
  Endelig kan selvstendige filmprodusenter få like god videokvalitet som de store gutta.
  GoPro Hero8 Black

  GoPro Hero8 Black

  4 690
  Videoanmeldelse: Et enda bedre GoPro
  Mens selve bildekvaliteten allerede var tynet på forgjengeren, har Hero8 Black noen viktige oppgraderinger i ermet.
  Canon EOS 90D

  Canon EOS 90D

  12 999
  Et mye bedre speilreflekskamera
  Speilrefleksen lever i beste velgående, i Canons nyeste systemkamera for både nybegynnere og entusiaster.
  Fujifilm X-Pro3

  Fujifilm X-Pro3

  18 990
  Klassisk proffkamera
  La ikke det klassiske retrodesignet lure deg, dette er et helrått kamera.
  Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25mm f1.7 ASPH

  Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25mm f1.7 ASPH

  22 000
  Ekstremt skarp zoom
  Panasonics lyssterke Leica-zoom er det eneste i sitt slag med disse egenskapene.
  Sony a7r IV

  Sony a7r IV

  40 000
  Flaggskip for proffotografer
  Med klassens høyeste oppløsning, er Sonys flaggskip kameraet mange vil ha, men ikke alle trenger.
  Canon EOS M200

  Canon EOS M200

  6 099
  For enkelhets skyld
  Glem innstillinger og vanskelige begreper, Canon- kameraet gir selv nybegynneren fine bilder.
  Canon EOS M6 Mark II

  Canon EOS M6 Mark II

  9 699
  Canons beste amatørkamera
  Man kan aldri avskrive Canon, for de kommer alltid tilbake med enda bedre kameraer.
  Sony Cybershot RX100 VII

  Sony Cybershot RX100 VII

  12 999
  Sony perfeksjonerer lommekameraet
  Sony RX100 VII er det beste allroundvalget, men det er bare såvidt.
  Canon Powershot G5X Mark II

  Canon Powershot G5X Mark II

  9 599
  Helt kanon fra Canon
  Kompaktkameraet fra Canon viser hvorfor det fremdeles er liv i fotomarkedet.
  Fujifilm GFX100

  Fujifilm GFX100

  119 000
  Den råeste bildekvaliteten vi har sett
  Her er det beste kameraet vi noensinne har testet, men det er ikke helt perfekt.
  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  26 490
  50mm med superb perfeksjon
  Den mest klassiske av alle brennvidder, holder seg godt i Panasonics fullformatutgave.
  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  19 990
  Skarp sportsoptikk til Panasonic
  Den første telezoomen til Panasonics fullformatkameraer, innfrir på nesten alle punkter.
  Datacolor SpyderX Studio

  Datacolor SpyderX Studio

  4 348
  Slik tar du styring på fargene
  Enhver fotograf med respekt for seg selv, trenger godt verktøy for farge- og hvitbalansekorrigering.
  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  4 499
  Fantastisk vidvinkel til Fuji-kameraer
  Den lille vidvinkelen er latterlig liten, og latterlig bra.