Search
Generic filters

: Fujifilm XF 10-24mm f4.0 R OIS

Ekstrem vidvinkelzoom for ekstreme bilder

For Fuji-fotografer som ikke kan få det bredt nok, er dette objektivet perfekt.

Lyd & Bilde mener

Jevnt høy skarphet og anvendelig zoomområde, gjør objektivet høyinteressant for landskap- og reportasjefoto.
Markert linjefortegning på 10mm, moderat fokuspresisjon i lite lys og høy pris.
 • Type:. 10-24mm vidvinkelzoom tils. 15-36mm
 • Lysstyrke: 4.0
 • Nærgrense: 24 cm
 • Filterdiameter: 72 mm
 • Linseelementer: Totalt 14, 10 grupper
 • Mål/vekt: Ø 78 mm, 87 mm/410 gram
 • Annet: Solblender, bildestabilisator
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 9499 kr

For: Fujifilm X

Et vidvinkelobjektiv kan være en utfordring for selv erfarne fotografer. Bred bildevinkel betyr ofte kraftig linjefortegning, ujevn skarphet og grusomt lystap i hjørnene. Det kan av og til sammenlignes med å kikke gjennom bunnen i en Cola-flaske, hvor bare midten er noenlunde skarp. Det er heldigvis ikke tilfelle med Fujifilms nye 10-24mm zoom, for X-serien med APS-C bildebrikker. Som betyr at XF 10-24mm f4.0 R OIS, dekker bildevinkler tilsvarende 15-36mm på fullformat.

Det er et populært zoomområde, og Canon og Nikon er blant dem som har flere zoomobjektiver av samme type. Men da for Canon EOS og Nikon FX og DX-format.

Fuji-zoomen er godt egnet til landskap-reise og reportasjefoto, men ikke like godt egnet til arkitektur. Hvert fall ikke uten korrigering av linefortegning. Som det er en del av på 10mm. I og for seg ikke noe uvanlig fenomen på så brede brennvidder, men her er den svært så synlig, for ikke å si påtrengende. Man må vite hva man gjør når man fotograferer bygninger med XF 10-24mm f4.0 R OIS.

På 10mm er det også en del vignettering – lystap i hjørnene, men skarpheten er forbausende høy og jevn på alle brennvidder. Også i hjørnene, relativt sett. Godt gjort tatt i betraktning vidvinkelzoomers notorisk vanskelige optiske natur. Objektivet er på sitt aller skarpeste fra blender f4 til f11, uansett brennvidde, og skarpest i hjørnene på f5,6 og f8. Kromatisk feilbrytning er godt kontrollert, så det eneste vi egentlig har å utsette på den optiske ytelsen, er den markerte tønneformede linjefortegningen.

I godt lys er også autofokusen upåklagelig, men den jaget noe i lite lys, sammen med vårt testkamera Fujifilm X-T1.

Fujis 10-24mm f4, er både mekanisk og optisk sett, en gjennomført vidvinkelzoom med ekstreme egenskaper. Den høye prisen kan virke avskrekkende, og linjefortegningen begrenser bruksområdet for noen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!