Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Fujifilm XF 10-24mm f4.0 R OIS

Ekstrem vidvinkelzoom for ekstreme bilder

For Fuji-fotografer som ikke kan få det bredt nok, er dette objektivet perfekt.
Lyd & Bilde mener
Jevnt høy skarphet og anvendelig zoomområde, gjør objektivet høyinteressant for landskap- og reportasjefoto.
Markert linjefortegning på 10mm, moderat fokuspresisjon i lite lys og høy pris.
Spesifikasjoner
  • Type:. 10-24mm vidvinkelzoom tils. 15-36mm
  • Lysstyrke: 4.0
  • Nærgrense: 24 cm
  • Filterdiameter: 72 mm
  • Linseelementer: Totalt 14, 10 grupper
  • Mål/vekt: Ø 78 mm, 87 mm/410 gram
  • Annet: Solblender, bildestabilisator

For: Fujifilm X

Et vidvinkelobjektiv kan være en utfordring for selv erfarne fotografer. Bred bildevinkel betyr ofte kraftig linjefortegning, ujevn skarphet og grusomt lystap i hjørnene. Det kan av og til sammenlignes med å kikke gjennom bunnen i en Cola-flaske, hvor bare midten er noenlunde skarp. Det er heldigvis ikke tilfelle med Fujifilms nye 10-24mm zoom, for X-serien med APS-C bildebrikker. Som betyr at XF 10-24mm f4.0 R OIS, dekker bildevinkler tilsvarende 15-36mm på fullformat.

Det er et populært zoomområde, og Canon og Nikon er blant dem som har flere zoomobjektiver av samme type. Men da for Canon EOS og Nikon FX og DX-format.

Fuji-zoomen er godt egnet til landskap-reise og reportasjefoto, men ikke like godt egnet til arkitektur. Hvert fall ikke uten korrigering av linefortegning. Som det er en del av på 10mm. I og for seg ikke noe uvanlig fenomen på så brede brennvidder, men her er den svært så synlig, for ikke å si påtrengende. Man må vite hva man gjør når man fotograferer bygninger med XF 10-24mm f4.0 R OIS.

På 10mm er det også en del vignettering – lystap i hjørnene, men skarpheten er forbausende høy og jevn på alle brennvidder. Også i hjørnene, relativt sett. Godt gjort tatt i betraktning vidvinkelzoomers notorisk vanskelige optiske natur. Objektivet er på sitt aller skarpeste fra blender f4 til f11, uansett brennvidde, og skarpest i hjørnene på f5,6 og f8. Kromatisk feilbrytning er godt kontrollert, så det eneste vi egentlig har å utsette på den optiske ytelsen, er den markerte tønneformede linjefortegningen.

Annonse

I godt lys er også autofokusen upåklagelig, men den jaget noe i lite lys, sammen med vårt testkamera Fujifilm X-T1.

Fujis 10-24mm f4, er både mekanisk og optisk sett, en gjennomført vidvinkelzoom med ekstreme egenskaper. Den høye prisen kan virke avskrekkende, og linjefortegningen begrenser bruksområdet for noen.

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.