Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: DJI Mini 2 Fly More Combo

Film i 4K fra luften

Så lett har det aldri vært å filme i 4K fra luften.

Skrevet av / 26.02.21 - 10:00
DJI Mini 2 Fly More Combo
Lasse Svendsen

Den er så liten at den nesten går ned i lommen, likevel er den kraftig nok til å fly flere kilometer unna, og filme alt i 4K-oppløsning.

Mini 2 er DJIs minste og letteste drone, som sniker seg under den magiske grensen på 250 gram, med ett gram, og er så lett å håndtere at alle kan få fine bilder og flotte opptak med den.

Siden vi testet den første utgaven av DJI Mini, har DJI oppgradert kameraet som ‘bare’ hadde 2,7K-oppløsning, til 4K-oppløsning, i 30, 25 eller 24p. Datastrømmen er økt fra 40 til 100 Mbps, og rekkeviddene er langt bedre enn før.

Foto: Lasse Svendsen

Den er fremdeles svært lett å fiy, og siden vekten er under grensen på 250 gram, stilles det ikke samme krav til operatør-eksamen som man trenger for droner over 250 gram.

Luftfartsmyndighetene har laget et nytt regelverk for 2021, som man plikter du seg å sette deg inn i selv om man flyr små droner som denne, og de viktigste punktene er disse:


Sikkerhetsregler:

Alltid ha øyekontakt med dronen
Ikke fly over sportsarrangementer, konserter, militære områder
Ikke fly over ulykkessteder
Ikke fly høyere enn 120 m
Ikke fly nærmere flyplasser enn fem km
Hold sikkerhetsavstanden på 150 meter fra folk og bygninger
Ta hensyn til folks privatliv
Du må ha godkjenning for å fly i mørket (gjelder ikke under 250 gram)
Du må også ha ansvarsforsikring
Overhold gjeldende sikkerhetsavstander
All flyging skal skje på en hensynsfull måte

Les også Knallmorsomt med kameradrone DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.

Lengre rekkevidde og bedre kamera

Den oppgraderte Mini 2 kan fly lenger og lengre unna, og tåler mer vind enn den forrige utgaven, og den kan kjøpes i to utgaver. Mini 2 med lader, batteri og håndkontroller. Eller som Fly More Combo, som inkluderer en større lader, tre batterier, kabler og reservepropeller. Alt får plass i en liten skulderveske.

Fly More Combo inneholder bl.a. to ekstra batterier.

Flytiden er økt med bare ett minutt til maks 31 minutter, men Mini 2 tåler mer vind, opptil 10,5 sekundmeter, og den kan fly opptil 10 km unna.

Fly More Combo-pakken har lader med plass til alle tre batteriene.

Optisk er kameraet er det samme med en 24mm vidvinkel, som kan ta stillbilder i 12 Mp, fra en 1/2,3’’ CMOS bildebrikke, men altså oppgradert med 4K-video. Hvis man trenger det, finnes det også en 4x – digital – zoom, som er lett tilgjengelig i DJI-appen.

Fjernstyringen i kombinasjon med Fly-appen på mobilen.

Live-strømming

Du kan strømme video fra flere km unna med OcuSync 2.0, og stillbilder kan lagres på mikroSD-kort i selve dronen, eller på mobilen – og deles på SoMe – som man kobler til den medfølgende fjernstyringen. Da har man alle innstillinger tilgjengelig i menyen på DJI Fly-appen, og det er her man finner de grunnleggende innstillingene for stillbilder og videoopptak.

I likhet med DJI Mavic 2, er dronen lett å styre, og veldig smidig å manøvrere. Den har ikke objektsensorene som får Mavic 2 til å stoppe i luften foran et objekt, så man må fly med litt større aktsomhet. Ellers har den også automatisk take off og landing.

Sensorer på undersiden registrerer underlaget før landing.

Når fjernstyring og mobil er koblet sammen og slått på, slår man på dronen og går gjennom sjekklisten man har lest seg opp på. på nettsidene til luftfartsmyndighetene. Da er man straks klar for å aktivere take off i appen, som sender dronen opp i luften, hvor den venter på at operatøren skal ta styringen over flyvningen.

Etterpå, trenger man bare å trykke på retur to home-knappen – RTH – på fjernkontrollen, så flyr den rett tilbake til take off-posisjonen. Det gjør den også når batteriet er i ferd med å gå tomt.

USB-port, minnekort, og batteri.

DJI er flinke på flymoduser, og det har også Mini 2. Drone, Helix, Rocket, Circle og Boomerang, som gjør akkurat det navnet sier, men den har også en panoramamodus -og en modus kalt Sphere – som kan gi ganske spektakulære landskapspanoramaer.

Mini 2 har ikke følgemoduser som Mavic 2 har, men den har noe som kalles Fly Spots. Den fungerer slik at velger en rute i Fly-appen, og sender dronen avgårde og følger ruten.

Fjernstyringen som man styrer dronen med, har utløserknapp og start og stopp av video, og man styrer også vinkelen på kameraet med et hjul foran på selve kontrolleren.

Bilde- og videokvalitet

Brennvidden er altså den samme som kameraet på Mavic 2 har, 24mm f2.8, men med 4 x digital zoom som gir telebrennvidde tilsvarende 96 mm. Kameraet henger i en tre-akset gimbal, som stabiliserer kameraet på opptak, og det er sjelden man ser at vind eller vibrasjoner påvirker kvaliteten på opptakene.

Oppgradert kamera med 4K-video.

På stillbilder er kvaliteten på bilder tatt i dagslys, faktisk ganske høy. 12 Mp er ikke all verden, og landskapsfotografer som lever av bildene sine, ville nok valgt en drone med et enda bedre kamera. Men selv med 12 Mp fra en relativt liten bildebrikke (1/2.3’’), blir stillbildene svært skarpe, med god detaljskarphet.

Med en vekt under 250 gram, gjelder det andre regler enn for tyngre droner, men man må likevel ha et kurs.

Som ventet sliter kameraet litt med å høylys i sterkt sollys, så ta heller bildene som råfiler, og juster dem i etterbehandlingen. Så små bildebrikker er utsatt for bildestøy i lite lys, og det er også denne, men det merker man bare på bilder tatt i veldig lite lys. Rådet er igjen å velge råfiler, som gir mye bedre kontroll på bildestøy i etterbehandling av bildene, enn om kameraet skal velge støydemping selv på jpeg-bilder.

Det er kvaliteten på videoopptak som er det store fremskrittet sammenlignet med den forrige utgaven av Mini-dronen. Her er dynamikkomfanget bedre, og detaljskarpheten er synlig høyere. Veldig bra, vi hadde foretrukket å kunne ta opp 4K i HEVC-format (H.265) for enda bedre dynamikk, men man kan ikke få alt her i verden.

Det sølvgrå hjulet tilter kameraet på dronen.

Konklusjon

DJI Mini 2 er kameradronen for folk flest, som elsker å fotografere, men ønsker å ta fotograferingen til nye høyder. Den er såre enkel å fly, bildekvaliteten er meget god, men det er 4K-video som virkelig får en til å sperre opp øynene. TIl omtrent halve prisen av en Mavic Air 2 får man de samme flyegenskapene, som alle behersker, og nesten den samme bilde- og videokvaliteten. Vi anbefaler å velge Mini 2 som Fly More Combo-pakken, fordi den inneholder to ekstra batterier og enda mer tilbehør som alt sammen, får plass i en liten skulderveske.

Karakter
DJI Mini 2 Fly More Combo
Basic

Lyd & Bilde mener

Superenkel å fly, med enkel styring og oversiktlig app. Meget god bilde- og videokvalitet. Flyr lenge og langt med live streaming. Fly More Combo-pakken, er mye moro for pengene. Bildestøy på opptak i lite lys. Kan ikke flys i regn eller snødrev.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Scroll to Top