Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: DJI Mavic Mini Combo

Flyvende videokamera

Droneflyging blir hverken enklere eller morsommere enn dette.

Skrevet av / 18.01.20 - 11:00
DJI Mavic Mini Combo
Lasse Svendsen

Selv om det er moro å fly, er ikke alle droner leketøy. Men DJI Mavic Mini er så moro å fly at det grenser til å være leketøy, selv om kameradronen slett ikke er det.

Den lille dronen kan fort forveksles med et leketøy, emn den er langt mer potent enn den ser ut til å være, selv om den er så liten at den sniker seg under den magiske 250 grams grensen med ett fattig gram.

249 gram med masse moro.

Det er nemlig slik at operatører som flyr droner over 250 gram, skal registreres hos luftfartsmyndighetene, og det er strenge regler for hvor man kan fly en drone. Men mer om det litt senere.

DJIs lille Mavic Mini er en av de minste kameradronene som både kan filme og ta stillbilder. Den kan flys av alle, og er så lett å fly at de fleste får det til med bare litt øving.

Mavic Mini finnes bare i én utgave, men det finnes en Combo-versjon som inneholder en del ekstrautstyr. Som reservepropeller (kjekt å ha), propellbeskyttelse (bedre sikkerhet innendørs), til sammen tre batterier, en lader med plass til alle tre, og en bæreveske til å ha alt sammen i.

Mavic Mini Combo har to ekstra batterier og masse tilbehør.

Selve dronen er sammenklappbar og så kompakt at den går ned i en jakkelomme. Den medfølgende fjernkontrollen er liten nok til å gå ned i den andre lommen, og den siste vitale komponenten, har vi jo alle med oss: Mobilen.

For selv om du styrer dronen med to styrepinner på fjernkontrollen, må man bruke mobilen som videoskjerm, og der gjør man også alle innstillinger i DJI Fly-appen, som valg av eksponeringsprogram, automatisk take off og landing, og ikke minst return to home – RTH. Som sender dronen tilbake til take off-posisjonen.

Return to home sender også dronen i retur, når batteriet er nesten tomt, så man behøver ikke å bekymre seg for at den havner i sjøen når batteriet er tomt. Dronen har også to sensorer på undersiden, som skanner underlaget og varsler dersom den mener det ikke er trygt å lande.

GPS

Den kan flys innendørs, den er både liten nok og enkel nok å fly til at det er lav risiko innendørs. Men det er utendørs den kommer til sin rett. Da bruker den GPS til å orientere seg og for å finne frem til startpunktet når man velger RTH.

Man kan altså ikke lade batteriene og sette i gang å fly hvor man vil. For eksempel er det en sikkerhetssone på fem km rundt flyplasser, og det er heller ikke lov å fly på annen manns eiendom uten tillatelse. DJI Fly-appen har kartvisning som viser rødmerkede områder, altså flyforbudssoner, som man plikter å respektere.

Fire propeller og GPS sørger for stabil flyvning og posisjonering.

Sikkerhetsregler:

Alltid ha øyekontakt med dronen
Ikke fly over sportsarrangementer, konserter, militære områder
Ikke fly over ulykkessteder
Ikke fly høyere enn 50 meter, 120 m hvis du er RO-operatør
Ikke fly nærmere flyplasser enn fem km
Hold sikkerhetsavstanden på 150 meter fra folk og bygninger
Ta hensyn til folks privatliv
Du må ha godkjenning for å fly i mørket
Overhold gjeldende sikkerhetsavstander
All flyging skal skje på en hensynsfull måte

Kamera

Dronen har et vidvinkelobjektiv med fast fokus og god lysstyrke. Den kan både ta stillbilder med 12 Mp oppløsning, og video i 2,7K-oppløsning. Altså mellom HD-video og 4K. Kameraet sitter på en treakset gimbal med mekanisk bildestabilisering.

Bildebrikken er ikke større enn 1/2,3’’, vi hadde foretrukket en 1-tommers CMOS-brikke med 4K-video, men man kan ikke få alt her i verden. DJI lager droner med større bildebrikker og 4K-oppløsning, men da er vekten, størrelsen og ikke minst prisen en helt annen.

Dronen kan strømme videobildet til mobilen, opptil fire km unna operatøren, og flyr i opptil 30 minutter på én lading. Jeg fikk rundt 25 minutter i kaldt vær, men siden Combo-versjonen kommer med tre batterier, får man rikelig med flytid til hobbybruk.

Take off.


Brukervennlighet

DJI Mavic Mini er lekende lett å fly. Straks man har foldet ut rotorakslingene og slått på strømmen på drone og kontroller, kan man starte flyvningen fra mobilen. Trykk på Take Off til hele sirkelen er grønn, så letter dronen sakte til drøye meteren over bakken, og står og hovrer. Da er det bare å føre stikkene forsiktig frem for å stige til værs, og styre dronen dit man vil.

Slipper man begge stikkene stopper dronen momentant, og står og hovrer til man drar i stikkene igjen. DJI-appen har opplæringsvideoer som er praktisk for nybegynnere, og den har også forhåndsprogrammerte maler som kan brukes hvis man feks vil ha et et ferdiglaget flyvemønster.

Det finnes også en CineSmooth-modus som gir dronen mykere bevegelser og litt mindre fart, som er veldig fin å bruke når man skal lage video med et profesjonelt utseende.

Kontrolleren har én knapp for start og stopp av video, og én knapp for stillbilder. Som man umiddelbart kan dele på sosiale medier rett fra mobilen, eller til DJIs medieplattform som heter Skypixel.

DJI oppgir at dronen tåler opptil 8 m/s vind, og det gjør den hvertfall. Jeg sendte dronen høyt til værs i vinden som lå mellom 6 og 8 m/s, litt mer i kastene, og selv om jeg kunne høre dronen jobbe med stabiliteten, var det ikke synlig på video at det var mye vind.

Bilde- og videokvalitet

Selv om vi hadde foretrukket 4K-oppløsning, må vi medgi at videokvaliteten er over all forventning. Stillbildene er skarpe og relativt støyfrie når bildene er tatt i dagslys. Kveldbildene er ikke like støyfrie, og det samme gjelder video. I dagslys er skarpheten svært god og det er lite bildestøy. I skumringen blir bildestøy mer synlig, når man filmer mens man flyr. Man ser det på moskitostøyen som oppstår i terrenget når man flyr og filmer i lite lys.

Holder man seg til flyvning på dagtid som hobbybruker, er kvaliteten godt innenfor hva som er godkjent. Og vel så det. Kameraet er litt følsomt for strølys, og man bør ikke filme rett mot solen. Da sliter den med eksponeringen, og man får en del strølys og ghosting på opptakene.

Konklusjon

Den lille DJI Mavic Mini-dronen, er så lett å bruke og enkel å fly, at alle kan få det til. Dronen er ikke bare veldig gøy å fly og å filme med, den kan også brukes til nyttige ting. Kontrolleren er enkel å forholde seg til, og DJI-appen er gjennomtenkt og oversiktlig. Selv flytiden er bra, og velger man Combi-versjonen får man over en time med flytid. Stillbilde- og videokvaliteten er faktisk bedre enn fryktet, og man kan lage riktig fine dronevideoer med litt øvelse. For hobbybrukere er Mavic Mini et ypperlig valg, men jeg tror også proffer kan se nytten av en liten drone under 250 gram, som et tillegg til en stor og kompleks drone.

Karakter
DJI Mavic Mini Combo
Basic

Lyd & Bilde mener

Superenkel å fly, god videokvalitet, bra batteritid og mange innstillingsvalg for både amatører og viderekomne. Mye moro for pengene. Har ikke 4K-video. Bildestøy på opptak i lite lys.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Scroll to Top