TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST DJI Avata Pro-View Combo

Action-dronen

Du kan lage noen utrolige videoer med denne dronen, men først må du lære deg å fly.

forfatter
Publisert 18.11.22 - 09:31
Karakter
DJI Avata Pro-View Combo
L&B mener
Smidig og kompakt. Bra 4K-kvalitet i godt lys. Propellene er beskyttet. Turtle mode. 

Støyer mye. Bratt læringskurve. Få krasjsensorer. 8-bit video og kun JPEG-stillbilder.
Spesifikasjoner
 • Type: FPV/kameradrone
 • Optikk: 12,7mm f2.8, 155°
 • Stillbilder: 48 Mp 1/1,7’’ CMOS
 • Video: 4K/50-60p, 2,7K-1080p/50-60-100p, (120p m. FPV Googles 2)150 Mbps 8-bit Cinelike
 • Rekkevidde: Opptil 11,6 km
 • Flytid: Opptil 18 min
 • Maks vind: 10,7 m/s
 • Tilkoblinger: USB-C
 • Lagring: microSD
 • Trådløs: Wifi 2.4/5.8 GHz
 • Mål/vekt:180 × 180 × 80 mm. 410 g
 • Høydepunkter: DJI Goggles 2, batteri, lader, ladekabler, reservepropeller, DJI Motion Controller.
 • Web: dji.com
Veil. pris 15590Pr. 18.11.22 Produktside

Dette er det nærmeste man kommer å faktisk sitte i en drone som flyr. DJI Avata er en så kalt FPV – first person view – hvor man flyr dronen med et par Goggles. Elektroniske briller, altså, med live strømming fra kameraet foran på dronen.

Det er en ganske selsom opplevelse å stå på bakken og samtidig se det kameraet på dronen ser, mens den smyger seg raskt, men slett ikke lydløst, langs landskapet.

Ready for flight. Foto: Lasse Svendsen

Forskjellen på denne og for eksempel en DJI Mavic 3, er ikke bare at man flyr med briller på, men at man kan lage video fra trange steder. For eksempel kan man lage en video hvor man ser en forfølgelse av et kjøretøy eller en skikjører, på en mer livaktig måte med en FPV-drone. Fordi droneoperatøren hele tiden har kameravinkelen live foran seg mens dronen følger objektet.

Avata er med andre ord ikke dronen man skal velge om landskapsbilder fra oven er hva man helst driver med. Stillbildekvaliteten er heller ikke noe å skrive hjem om, men man kan lage riktig fine videoer i 4K-kvalitet med Avata.

Men først må man lære seg å fly. 

Startet og klar, så langt så bra. Foto: Lasse Svendsen

DJI Avata Pro-View Combo

DJI leverer Avata i ulike pakker. Hvis man har en DJI-drone allerede, har man også ladere og fjernkontroll til den. Da kan man kjøpe bare dronen og spare penger. 

Alternativet er å kjøpe en så kalt combo, pakke med alt man trenger. Goggles 2 – brillene altså, FPV Motion Controller som er en trådløs flystikke, kabler, lader, ekstra propeller osv. Det finnes også en combo med de større Goggles V2, som har litt større skjermer. Dog med lavere oppløsning enn Goggles 2.

Selve dronen er lett og kompakt, men veier over den magiske grensen på 250 gram. Det fordrer at man har operatørsertifikat før man flyr drone, og som alltid må man følge myndighetenes regler for droneflyvning.

Goggles 2. Foto: Lasse Svendsen

Bratt læringskurve 

Selv om man har flydd drone før, blir det å fly en FPV-drone en læringsprosess. Å stå på bakken med en DJI fjernkontroll i hendene, med to flystikker og flere knapper som betjener dronens funksjoner, er noe helt annet enn å fly med DJIs Motion Controller.

Ikke fordi selve dronen er vanskelig å fly sikkert. Slett ikke. Den er ganske tilgivende, og alle propellene er beskyttet så skaden blir ikke ødeleggende om man flyr den i veggen. Den stopper dog, og faller ned. Blir den liggende på ryggen, kan man aktivere en så kalt turtle mode. Den finner man i skjermmenyer på Googles 2, og da starter propellene opp og flipper dronen rundt. Deretter er det bare å trykke startknappen på Motion Controller-stikka, og så er man klar for å fly igjen.

Pro-View Combo. Foto: Lasse Svendsen

Oppsett

Før man kommer så langt må man koble de medfølgende Goggles 2-brillene i combo-pakken, til et ekstern batteri som man gutter i lommen. Første gang man gjør det må man laste inn DJI-Fly-appen og aktivere dronen med en tilkoblet mobil. 

microSD-kortplass i selve dronen. Foto: Lasse Svendsen

Brillene har justeringer for pupilleavstand og diopter fra minus 8 til pluss 2, og gir et bra bilde fra dronens kamera. Bilder og video kan enten lagres på et microSD-kort i dronen, på et minnekort i brillene, eller lastes opp til DJI-kontoen. 

Første gang oppsett av Avata-dronen er lekende lett og tar ikke lang tid, men det tar en stund å bli en god Avata-operatør.

Motion Controller er som en trådløs flystikke. Foto: Lasse Svendsen

Take off

Avata flyr ikke særlig fort. 28 km/t eller 50 km/t i sportsmodus. Det er mer enn fort nok når man flyr med den trådløse stikka i hånden.

Den fungerer omtrent som stikka i et fly. Løft armen og dronen stiger. Farten reguleres med avtrekkeren foran på Motion Controller, og man kan svinge, dreie og sågar flippe dronen eller rotere med håndbevegelser. Det krever litt tilvenning, og jeg anbefaler normal modus til å begynne med.

Etter hvert får man taket på det, og selv om man føler seg ganske selvsikker, bør man likevel være forsiktig under flyvning. Når man blir en dreven pilot, kan man oppgradere til den mer avanserte FPV Remote Controller 2, med to styrestikker som lar deg fly i opptil 96 km/t i manuell modus.

48 Mp fra en veldig liten bildebrikke. Foto: Lasse Svendsen

Den er også lettere å manøvrere dronen med både i lav, og høy fart.

Fly

Når man har lært seg å fly Avata sikkert og smidig, kan man lage fine videoer med et virkelig bredt vidvinkelkamera med 155 graders bildevinkel. Kameraet har tiltfunksjon rett fra håndkontrolleren, som også har en stor knapp som stopper dronen umiddelbart i flukt. 

Siden man ikke ser håndkontrollen med brillene på, må man lære seg hvor de andre knappene er og hva de gjør. På Motion Controller sitter utløser- og opptaksknappen på venstre side, på FPV Remote Controller 2 sitter den foran.

Man må velge om kameraet skal ta stillbilder, eller video, fra berøringsfeltet på siden av brillene. Det samme feltet brukes også til andre innstillinger, og noen ganger må man bruke to fingre.

Brillene sett innenfra. Foto: Lasse Svendsen

Det er i menyene man velger opptakskvalitet. Den beste er 4K60p, men man kan også ta opp i 2,7K med 100 fps når man vil lage sakte film – slow motion, og det kan se riktig fett ut etterpå.

Kameraet har bildestabilisering og kan sende video via DJIs Q3+ protokoll til DJI-kontoen eller minnekortet i brillene, fra opptil 10 km unna, og med relativt lave 30 ms forsinkelse. Man kan ta opp video i 8-bits Cinelike for en flat fargeprofil for senere redigering av opptaket. 

Flytiden er begrenset til 18 minutter, så det kan være en god ide å ha en idé om hva man vil ha opptak av før take off. 

De eneste sensorene sitter på undersiden. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

DJI Avata er neppe førstevalget blant fotografer som trenger en drone med høy stillbildekvalitet. Da er en Mavic-drone et mye bedre valg, men Avata kan lage actionscener fra steder det er vanskelig å manøvrere en Mavic 3. Den bråker dessuten noe infernalsk, og Avata er ikke dronen jeg ville tatt med i bryllupsfotografering. Den er heller ikke så enkel å fly med stikke – Motion Controller. Personlig ville jeg foretrekke FPV Remote Controller 2 som man holder I hånden og har to stikker å manøvrere med. Som flyvende videokamera er den utmerket, og gir operatøren muligheter for virkelig spektakulære actionopptak.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

DJI Mavic 3 Fly More Combo

Flaggskip med bedre kamera

DJI Mavic 3 er kameradronen for viderekomne med høye kvalitetskrav.

Superb bildekvalitet, 10-bits 5,1K-video, superstabile flyegenskaper og lang flytid. To kameraer med sømløs overgang.
Digital zoom og begrensede innstillingsmuligheter på stillbilder. Mye dyrere enn Air 2S og Mavic 2 Pro. Leveres kun med standard fjernkontroll.
Annonse
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nær perfekt allroundobjektiv Et makroobjektiv uten begrensninger er ikke lett å finne. Fujifilms kommer veldig nært.
Eksklusiv spesialutgave hyller kjent klokke Leica-kamera for entusiaster.
Som å sitte i cockpiten Du kan lage noen utrolige videoer med denne dronen, men først må du lære deg å fly.
Sigma-zoom for Fujifilm Lyssterk og prisgunstig normalzoom.
Se, et nytt speilreflekskamera Det er nesten utrolig at det nyeste kameraet fra Pentax er et speilreflekskamera.
Avansert redigering blir enklere å bruke Ny versjon av Capture One Pro for fotografer.
Følg Lyd & Bilde