: Zeiss ExoLens

Det kostbare alternativet

Zeiss er kvalitet, og det vises på bildene.
Lyd & Bilde mener
Den beste optiske kvaliteten gir bedre bilder.
Meget høy pris, og kun for nyere iPhone.
Spesifikasjoner

Zeiss Exolens Wide Angle 0,6 x vidvinkel Pris: 2.295 kr
Zeiss Exolens Telephoto 2x teleobjektiv Pris: 2.095 kr
Zeiss Exolens Macro 40–80 makro  Pris: 1.545 kr
Passer alle iPhone 6-modeller, 6 Plus, 7 og 7 Plus.
Web: focusnordic.no

Annonse
Annonse
forfatter

Carl Zeiss har drevet med optikk lengre enn de fleste. Deres produkter favner over alle bruksområder fra mikroskoper til brilleglass og kameraobjektiver. Skulle bare mangle at de ikke skulle lage optikk til mobiltelefoner også. De har hittil satset på iPhone. Nærmere bestemt iPhone 6 i alle varianter, og de to utgavene av iPhone 7.

Zeiss kaller mobilobjektivene Exolens, og de trenger en adapter eller en festeramme for å monteres på mobilen. Da kan man velge mellom et deksel, en stor aluminiumsbrakett med stativfeste, eller en mer praktisk anordning kalt Edge. Som klemmes over kameraet på en iPhone, og har gjenger for de ulike Zeiss-objektivene som finnes så langt.

De finnes tre stykker av. Alle merket med Zeiss blå logo, og laget i aluminium med linsedeksler og solblendere inkludert. De er også relativt dyre. Vidvinkelobjektivet øker bildevinkelen så mye at et iPhone-kamera tilsvarer omtrent 16mm ekstrem vidvinkel.

Teleobjektivet dobler brennvidden, litt i minste laget egentlig for portretter. 3 x tele hadde vært å foretrekke. Den tredje er et smart makroobjektiv, som ikke gir deg nærgrense på noen få millimeter, men fungerer som en 40-80mm tele med bedre nærgrense.

Du kommer nært nok med denne, til det meste.

Våre testobjektiver ble levert med Exolens Edge. Som er en gummiforing man trer en metallkappe over. Den er tilpasset de nevnte iPhone-mobilene, og har gjenger for Zeiss-objektivene slik at de havner rett over mobilkameraet. Edge har også feste for en videolampe eller annet tilbehør.

picture2
<
>
Festet kan sitte på mobilen hele tiden, så skrur du bare på objektivet.

Bildekvalitet

De tre Zeiss-objektivene gruser alt vi har sett av mobilobjektiver. Helt og fullstendig. Man ser godt hvorfor prisen er høy, for makan til skarphet skal du lete lenge etter. Vidvinkelobjektivet har synlig, men ikke skjemmende fortegning. Det er lite lystap i hjørnene, og bildet er skarpt over store deler av bildet. I sentrum er det sylskarpt, og minner om et dyrt vidvinkelobjektiv til speilreflekser.

Teleobjektivet er større, tyngre, og enda bedre. Her er det nesten ikke fortegning og skarpheten er enestående over hele bildeflaten. Ingen av disse to er særlig følsomme for strølys heller, viste det seg. Så her er det liten tvil om at den høye prisen gir seg utslag i bedre bildekvalitet.

(Foto: Lasse Svendsen)
Zeiss Exolens vidvinkel er fantastisk skarp, også i hjørnene.

Det ble nesten slik at jeg helst ikke ville ta av teleobjektivet fra Zeiss, når det først satt på. Så moro var det å bruke.

Makroobjektivet gir altså ikke like ekstrem nærgrense som andre mobilobjektiver, men bildekvaliteten er langt bedre. Det vanlige for makro er at de er skarpe kun i midten, og skarphetsdybden er ekstremt smal. Her er den bredere og det gjør Zeiss-makroen mer anvendelig.

Kvaliteten og bildekvaliteten er overlegen på alle Zeiss Exolens-objektiver. Det samme er dessverre prisen, som er den desidert høyeste i testen. For de som fotograferer veldig mye med iPhone, og trenger andre brennvidder, finnes det mange alternativer, men ingen så gode som dette.

Også i denne testen:

Black Eye Lens

Mest for pengene

Makro, tele og vidvinkel du bare klipser fast i mobilen.

Enkel å bruke, passer alle mobiler, kan brukes med blits og er gunstig priset.
Middelmådig optisk kvalitet med mye fortegning, sitter ikke godt fast.

Olloclip Core Lens

Det beste kjøpet

Olloclip har det beste kompromisset mellom bildekvalitet og anvendelighet.

Praktisk holder og enkel montering. Jevnt god bildekvalitet og mye for pengene.
Passer ikke på teleobjektivet til iPhone 7 Plus, og kun til et begrenset utvalg mobiler.
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Med Panasonic HX800E får du et skarpt og naturlig bilde uten at det koster skjorta. Men konkurransen er tøff!
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.