Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Zeiss ExoLens

Det kostbare alternativet

Zeiss er kvalitet, og det vises på bildene.

Skrevet av / 22.05.17 - 11:00
Zeiss ExoLens
Lasse Svendsen

Carl Zeiss har drevet med optikk lengre enn de fleste. Deres produkter favner over alle bruksområder fra mikroskoper til brilleglass og kameraobjektiver. Skulle bare mangle at de ikke skulle lage optikk til mobiltelefoner også. De har hittil satset på iPhone. Nærmere bestemt iPhone 6 i alle varianter, og de to utgavene av iPhone 7.

Zeiss kaller mobilobjektivene Exolens, og de trenger en adapter eller en festeramme for å monteres på mobilen. Da kan man velge mellom et deksel, en stor aluminiumsbrakett med stativfeste, eller en mer praktisk anordning kalt Edge. Som klemmes over kameraet på en iPhone, og har gjenger for de ulike Zeiss-objektivene som finnes så langt.

De finnes tre stykker av. Alle merket med Zeiss blå logo, og laget i aluminium med linsedeksler og solblendere inkludert. De er også relativt dyre. Vidvinkelobjektivet øker bildevinkelen så mye at et iPhone-kamera tilsvarer omtrent 16mm ekstrem vidvinkel.

Teleobjektivet dobler brennvidden, litt i minste laget egentlig for portretter. 3 x tele hadde vært å foretrekke. Den tredje er et smart makroobjektiv, som ikke gir deg nærgrense på noen få millimeter, men fungerer som en 40-80mm tele med bedre nærgrense.

Du kommer nært nok med denne, til det meste.

Våre testobjektiver ble levert med Exolens Edge. Som er en gummiforing man trer en metallkappe over. Den er tilpasset de nevnte iPhone-mobilene, og har gjenger for Zeiss-objektivene slik at de havner rett over mobilkameraet. Edge har også feste for en videolampe eller annet tilbehør.

picture2
<
>
Festet kan sitte på mobilen hele tiden, så skrur du bare på objektivet.

Bildekvalitet

De tre Zeiss-objektivene gruser alt vi har sett av mobilobjektiver. Helt og fullstendig. Man ser godt hvorfor prisen er høy, for makan til skarphet skal du lete lenge etter. Vidvinkelobjektivet har synlig, men ikke skjemmende fortegning. Det er lite lystap i hjørnene, og bildet er skarpt over store deler av bildet. I sentrum er det sylskarpt, og minner om et dyrt vidvinkelobjektiv til speilreflekser.

Teleobjektivet er større, tyngre, og enda bedre. Her er det nesten ikke fortegning og skarpheten er enestående over hele bildeflaten. Ingen av disse to er særlig følsomme for strølys heller, viste det seg. Så her er det liten tvil om at den høye prisen gir seg utslag i bedre bildekvalitet.

(Foto: Lasse Svendsen)
Zeiss Exolens vidvinkel er fantastisk skarp, også i hjørnene.

Det ble nesten slik at jeg helst ikke ville ta av teleobjektivet fra Zeiss, når det først satt på. Så moro var det å bruke.

Makroobjektivet gir altså ikke like ekstrem nærgrense som andre mobilobjektiver, men bildekvaliteten er langt bedre. Det vanlige for makro er at de er skarpe kun i midten, og skarphetsdybden er ekstremt smal. Her er den bredere og det gjør Zeiss-makroen mer anvendelig.

Kvaliteten og bildekvaliteten er overlegen på alle Zeiss Exolens-objektiver. Det samme er dessverre prisen, som er den desidert høyeste i testen. For de som fotograferer veldig mye med iPhone, og trenger andre brennvidder, finnes det mange alternativer, men ingen så gode som dette.

Lyd & Bilde mener

Den beste optiske kvaliteten gir bedre bilder. Meget høy pris, og kun for nyere iPhone.

Også i denne testen:

Clip on mobillinser

Black Eye Lens

Mest for pengene

Makro, tele og vidvinkel du bare klipser fast i mobilen.

Enkel å bruke, passer alle mobiler, kan brukes med blits og er gunstig priset.
Middelmådig optisk kvalitet med mye fortegning, sitter ikke godt fast.
Les hele testen

Olloclip Core Lens

Det beste kjøpet

Olloclip har det beste kompromisset mellom bildekvalitet og anvendelighet.

Praktisk holder og enkel montering. Jevnt god bildekvalitet og mye for pengene.
Passer ikke på teleobjektivet til iPhone 7 Plus, og kun til et begrenset utvalg mobiler.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Tar opp 6K direkte til disk

Helt rått hvor skarpe bildene blir

Sonys råeste kamera

Kule bilder på direkten

Lyd & Bilde
Scroll to Top