: Canon EOS 6D

Trådløst proffkamera

Fullformat er i ferd med å bli det nye moteordet i fotobransjen. Etter dette kameraet å dømme, er det lett å skjønne hvorfor.
Lyd & Bilde mener
Svært høy detaljskarphet Bildekvalitet i toppklasse Brukervennlig wi-fi-funksjon Relativt kompakt
Skuddtakt og fokushastighet bak de beste i klassen Strømbryterens plassering Ikke full søkerdekning
Spesifikasjoner
  • Type: Systemkamera med 20,2 Mp fullformat bildebrikke
  • Optikk: 24105mm f4.0 IS USM kitobjektiv
  • Skjerm: 7,6 cm LCD, 1 Mp billedpunkter
  • Høydepunkt: Wi-Fi og GPS innebygget, 1080p/30fps HD-video, 50-102400 ISO utvidelse, byttbare mattskiver, 4,5 bilder/s.
  • Pris: 15.000 kr kun hus,
  • Pris: 23.000 kr m. EF24-105 mm IS
Annonse
Annonse
forfatter

Egentlig er det ikke noe nytt i begrepet fullformat. Som forteller om størrelsen bildeflaten på bildebrikken har. Kameraer med like store bildebrikker som gamle dagers 135-film med småbildeformat – 24 x 36 mm – har eksistert lenge. Men de har vært svære, tunge, dyre og utenfor rekkevidde for de fleste entusiastiske fotoamatører. Fullformatkameraer har vært forbeholdt proffene.

Til nå
Canon skal få æren for å ha vært først med å krympe de store proffkameraene til normal størrelse, med den første EOS 5D, som kom i 2007. Nå tar de et stort skritt videre med EOS 6D, som er den hittil minste og letteste speilrefleksen med fullformat CMOS bildebrikke. Fysisk er den nesten identisk med EOS 60D, som bruker en mindre 18 megapiksler bildebrikke i APS-C-format. Men her får man GPS-logging og trådløs overføring av bilder via wi-fi, integrert i kameraet. Skal det bli mindre enn dette med fullformat, må det bli et Sony RX1 (se test i denne utgaven), eller rammesøkerkameraet Leica M9 (se testen på lydogbilde.no).

Fordelen med fullformat bildebrikke, er at objektivets foreskrevne bildevinkel ikke endrer seg på et EOS 6D. En 24mm vidvinkel endrer ikke bildevinkel tilsvarende 38mm brennvidde. Som den gjør på en EOS 60D. Dessuten er det lettere å beholde smal skarphetsdybde på et objektiv med god lysstyrke, hvor bildeflaten ikke beskjæres, grunnet brennviddeforlegningen mindre bildebrikker gir.

Nedskalert
EOS 6D kan betraktes som en nedskalert utgave av EOS 5D mk III. Et av de beste kameraene vi har testet. Så 6D har mye å leve opp til. Det skal også slåss om markedsandeler med Nikons nye D600. Også det med fullformat CMOS-bildebrikke. Med 24 mot 6Ds 20 megapiksler, vel og merke. Bildebrikken er av samme type, men ikke identisk med den 22 Mp CMOS-brikken Canon bruker i EOS 5D Mk III. Men EOS 6D har flere enklere tekniske løsninger enn sin påkostede storebror. Blant annet er autofokusen enklere, med 11 fokuspunkter mot femmerens 61, skjermen er litt mindre, men oppløsningen er det samme, og søkeren dekker 97 mot 100 prosent av bildeflaten. Raskeste lukkertid er her 1/4000s, og skuddhastigheten er nede i 4,5 bilder/s.

Canon-EoS-6D-bak
Klassisk Canon-layout, oversiktlig og lettbetjent, selv med batterigrepet BG-E13 påmontert.

Full HD-video
Men som nevnt har 6D innebygget GPS og wi-fi. Noe som er ekstrautstyr både på EOS 5D mk III og D600. Canon har lenge hatt et fokus på HD-video, og 6D deler egenskaper med 5D mk III. Altså full 1080 HD-video i 30, 25 eller 24 bilder i sekundet, og støtte for intra-frame video, som brukes i proffverdenen.

Bildekvalitet
Med så mange gener fra storebror 5D mk III, er det ikke det minste rart at bildekvaliteten er strøken. Canon-kameraet stiller definitivt i samme klasse som rivalen Nikon D600, men noen små forskjeller er det. Og da mener jeg ikke detaljoppløsningen, som i praksis bare er marginalt bedre på D600, men hvordan de to kameraene prosesserer bildefilene ulikt.

Det skiller lite mellom råfilene, men D600 gir litt bedre grunnskarphet på jpeg-filer, enn 6D, gjør. Og D600 er også bedre på støydemping på høye ISO-verdier, men ikke så mye at det bør være avgjørende. Kameraet ble testet med Canons velprøvde 24-105mm IS USM zoom, og den nye 24-70mm f2.8L II USM, til heftige 20.000 kr. Sammen med 6D er det en knallfin om enn kostbar kombinasjon, hvor hvitbalanse, lysmåling og fargegjengivelse, er helt i toppklasse.

EOS-6D-TOP-DISPLAY-WiFi-GPS

Det skiller lite mellom 6D og 5D mk III også på bildestøy. Her kan du fint skyte i lite lys opp til 25600 ISO uten å bekymre deg nevneverdig for sjenerende korn- eller fargestøy, som ikke kan dempes i etterbehandlingen. Beveger du deg videre oppover, blir støyen fremtredende og til slutt sjenerende. For de fleste er bildedynamikk og fargegjengivelse viktigere. Her svikter aldri 6D-en. Man skal være uvanlig gretten for å kritisere toneomfanget på hudtoner, fargegjengivelsen fra blader, blomster eller gjenstander, for kameraet gjør en fremragende jobb også her. Detaljskarpheten ligger kanskje et syltynt hakk bak EOS 5D mk III og D600, men ikke nok å ha betydning. Bildekvaliteten sitter som ei kule i våt betong. Det er flisespikkeri å kritisere den tekniske kvaliteten fra EOS 6D. Det blir ikke mye bedre enn dette.

Ikke kun for proffer
Noe er det alltids å trekke for. Autofokusen er riktignok presis, også i lite lys, men den henger ikke med på kjappe bevegelser. Skuddtakten er bra, men ikke akkurat i action-klassen, og EOS 6D er bedre egnet for proffer og amatører som stiller store krav til bildekvaliteten. For der leverer kameraet til gull. Den store bildebrikken ligger ikke noe etter kvaliteten det dyrere EOS 5D mk III leverer, og med GPS og wi-fi innebygget, er dette et perfekt kamera for alle som bruker en iPad til å vise, eller laste opp bilder fra. Videokvaliteten holder høy klasse, og for de som ikke trenger hodetelefonutgang, er det et godt egnet videokamera også.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.