Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2

6K-kameraet er nå nesten likt Pro-utgaven

Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 er et fabelaktig kamera for seriøse filmskapere. Men er det ikke litt for tett opp mot storebror – også i pris?

Skrevet av / 01.03.23 - 09:00
Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2
Geir Gråbein Nordby

Et fullformat systemkamera kan ta omtrent like god video som et profesjonelt videokamera. Forskjellen ligger i at et slikt systemkamera gjerne har tunge menyer, som skal ha like avanserte innstillinger til stillbilder som video.

Blackmagic pocket-cinema-camera-6k-g2- scaled
Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 er nesten helt likt Pro-modellen. Foto: Blackmagic

Blackmagic har tatt ergonomien fra systemkameraene, med utskiftbare objektiver, til det profesjonelle videokameramarkedet. Med menyer som er spesialtilpasset video, som dermed er mye enklere å forholde seg til for en videofotograf. Og som kan filme i full oppløsning helt til batteriet eller lagringsmediet går tomt. Til sammenligning stopper veldig mange systemkameraer ment for fotografering før det har gått 30 minutter.

Blackmagic pocket-cinema-camera-6k-g2 screen GeirNordby
Den vippbare skjermen på Pocket Cinema Camera 6K G2 er helt lik som på Pro, bare uten HDR. Foto: Geir Gråbein Nordby

Nesten Pro

Jeg ble svært imponert over både videokvaliteten, brukervennligheten og mulighetene da jeg testet Pocket Cinema Camera 6K Pro i fjor. Her fikk du profesjonell kvalitet på videoen – også internt på minnekort – og det til en overkommelig pris på under 30.000 kroner. Den har riktignok i det siste steget til 35.000, men det er fremdeles en meget god pris for et så profesjonelt kamera.

Pocket Cinema Camera 6K G2 er arvtakeren etter Camera 6K, som er noe mindre enn Pro-utgaven. G2 har derimot fått det større huset til 6K Pro. Og er du stillbildefotograf vil du nok nesten gape over hvor enormt dette huset er! Riktignok er videofotografer vant til enda større greier, men hvor Blackmagic har tatt ordlyden Pocket Cinema fra, er for meg en gåte.

6K G2 bruker nå de samme, større batteriene som 6K Pro. Samme vippbare 5″ Full HD-skjerm er også på plass, men i forhold til Pro-kameraet er denne noe mindre lyssterk på G2, og har dessuten ikke HDR.

Blackmagic pocket-cinema-camera-6k-g2 canon EF
Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 har bajonettfatning for Canon EF-optikk. Foto: Blackmagic

Super 35

I testen av Camera 6K Pro kom jeg til å skrive at kameraet har fullformatbrikke. Det stemmer ikke, for Super 35 bruker faktisk ikke en 35 mm bildebrikke, men en på 24 mm. Super 35 er altså omtrent på størrelse med APS-C, derfor er bajonettfatningen til både Camera 6K Pro og også 6K G2 av typen Canon EF. Som er laget nettopp for APS-C.

Den lille forskjellen

Pocket Cinema Camera 6K G2 er så likt 6K Pro, at det tar mye kortere tid å snakke om forskjellene, enn likhetene.

Ved siden av at den innebygde vippeskjermen mangler HDR, er det nemlig bare én åpenbar forskjell mellom de to. Nemlig at 6K Pro har innebygd ND-filter for å raskt kunne justere lysinnslippet under ulike grader av sollys.

That’s it. Det betyr at alt av tilleggsutstyr som kan brukes med 6K Pro, inkludert batterigrep og søker, kan brukes med 6K G2. Og alt annet er likt, inkludert filmoppløsninger og -formater.

Menyene er enkle og korte, og gjør kameraet brukervennlig. Foto: Blackmagic

Blackmagic RAW og Apple ProRes

Du kan velge mellom to ulike videoformater å filme i: Blackmagic RAW (BRAW), eller Apple ProRes. Begge er råformater, med stort dynamikk- og fargeområde, og begge har sine fordeler og ulemper. Begge er laget for etterbehandling og ikke direkte fremvisning eller opplasting til YouTube. De støttes begge av Adobe Premiere Pro og DaVinci Resolve Studio, mens Final Cut Pro kun støtter ProRes av de to.

I Blackmagic-kameraet kan du velge ProRes inntil 4:2:2 fargerom, med oppløsning inntil C4K (4096 x 2160). Vil du filme i 6K, må du bruke BRAW.

De kan begge lagres med lavere eller høyere komprimering. Høyere komprimering tar mindre plass på lagringsmediet, men gir ikke like god videokvalitet.

Super 35 bildebrikke er litt mindre enn fullformat, og bittelitt større enn APS-C. Foto: Blackmagic

Høy oppløsning

Kameraet kan altså filme i inntil 6K oppløsning i 16:9, som betyr 6144 x 3456. Eller i 2,4:1 bredformat, som gir 6144 x 2560 piksler. Skal jeg selv filme i 6K, så er det for å ha fleksibilitet i redigering, og jeg ser derfor ikke noe stort poeng i å beskjære til 2560 piksler i høyden under filming. Bruk heller hele bildebrikken under filming, så kan du heller beskjære i redigering.

En annen fordel med 6K oppløsning er at det gir bedre mulighet for digital bildestabilisering i etterbehandling. Kameraet har ingen bildestabilisering innebygd, verken elektronisk eller optisk, og da er det kjekt å kunne gjøre dette i Premiere Pro eller DaVinci Evolve. Jeg fikk teste kameraet med Sigma 18-35 mm f/1,8 objektiv, som heller ikke har innebygd stabilisering. Derfor er en gimbal anbefalt ekstrautstyr.

Skjermen på Pocket Cinema 6K G2 er meget god, med Full HD-oppløsning. Den er likevel ikke like lyssterk som på storebror 6K Pro, og har heller ikke HDR. Foto: Blackmagic

Stort dynamikkområde

Video, Extended Video og Film er tre moduser med ulikt dynamikkområde. Video betyr vanlig Rec.709 dynamikk, mens Extended Video har en større gråskala som er justert til å se bra ut rett fra kameraet. Film har fullt 13-trinns dynamikkområde, men gjør ingen justeringer. Dette har det største potensialet for bildekvalitet, men ser til gjengjeld helt flatt ut før man etterbehandler.

På kameraet kan du velge en LUT (Look-Up Table) som lar deg se bildet omtrent slik det til slutt skal se ut, rett på den store, vippbare 5-tommers skjermen. Eller, alternativt, i OLED-søkeren, som er ekstrautstyr. Det er gull verdt, og gir en pekepinn på hvordan videoen blir etter redigering.

Tar stor plass

God kvalitet tar stor plass, derfor er det nydelig at Blackmagic lar brukeren fange video direkte til en ekstern SSD tilkoblet USB C-kontakten. SSD-er er som kjent mye billigere enn minnekort – spesielt de rådyre CFast-kortene.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Enkelt å bruke

Siden kameraet er identisk med Pro-versjonen, er det også like enkelt å bruke. Intuitive knapper og menyer er viktig når man skal kjapt i gang med å filme. Til sammenligning har både Panasonic Lumix S5II og det mye dyrere S1H mye mer tungrodde menyer, som gjør det nødvendig å lagre forhåndsinnstillinger til ulike minner, før de kommer i nærheten av å være praktiske.

På Blackmagic-kameraet kan du bare trykke på Shutter, Iris eller ISO øverst på skjermen, og justerer med spaken som dukker opp. Det finnes en egen ISO-knapp, også en for autoblender. Trykke du på denne, stiller den seg automatisk til riktig lysforhold. Kjekt når ting skal gå fort, og du ikke gidder å bruke tid på innstilling.

Proff videokvalitet

Videokvaliteten på Pocket Cinema 6K G2 er like skarp som på 6K Pro. Autofokusen følger dessverre ikke objektet i bildet, denne må settes med et lett knappetrykk. Så pass på når du filmer håndholdt, da du må holde en hånd på objektivets fokusring. Heldigvis ser du tydelig på store skjermen om ting er i fokus eller ikke, og fokusmønster kan også hjelpe her.

Som Pro-kameraet gir 6K G2 superb video i dagslys, og med dårligere lys ser man knapt støy før man bikker 3200 ISO. Du kan gå så høyt som 10000 ISO, men da bør svartnivået klippes i redigering. Går du helt opp til 25600 ISO, må du være forberedt på mer støy.

Det er ikke helt på høyde med Panasonic Lumix S1H, men likevel meget bra.

Objektivet av typen Sigma 18-35 mm f/1,8 funker meget bra, men mangler bildestabilisering. Foto: Geir Gråbein Nordby

Rolling shutter

Siden både 6K G2 og 6K Pro faktisk ikke er fullformatkameraer, men har en noe mindre bildebrikke, er det mindre problem med «rolling shutter»-artefakter, enn på både Lumix S1H og S5II fra Panasonic. Man må i de fleste situasjoner fremprovosere denne geleeffekten i Blackmagic-kameraene.

Tilkoblinger

Kameraet har to mini-XLR-innganger for lyd, for best mulig lyd med eksterne mikrofoner. Disse har også fantomstrøm til kondensatormikrofon. Den innebygde mikrofonen i kameraet er der for å gjøre det enklere å synke eksternt lydopptak mot videoen, og ikke for å bruke til noe seriøs lyd.

Batteriet holder ca én time, alternativt kan du bruke et eksternt håndgrep med plass til to ekstra batterier. Da har du tre batterier samtidig, hvor to av dem kan skiftes mens du filmer. Meget fleksibelt.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Pocket Cinema 6K G2 er identisk med 6K Pro på alle måter som teller. Også når vi snakker størrelse, som slettes ikke er i lommekameraformat. Dette er nemlig ganske så digert, sammenlignet med nesten alle systemkameraer.

Videokvaliteten er glimrende, uansett kodek. Men den bør etterbehandles, da fargene ellers blir litt flate. Med litt justering får du video som kan brukes til ekte profesjonelle utgivelser.

At kameraet er lett å bruke, er en velkommen bonus.

Trenger du ikke det innebygde ND-filteret i 6K Pro, kan du trygt kjøpe 6K G2, og få nøyaktig samme bildekvalitet.

Karakter
Blackmagic PCC 6K G2
High End

Lyd & Bilde mener

Et proft kamera med særdeles god bildekvalitet, og et hendig format som er svært enkelt i bruk. Gigantisk skjerm! Større enn forgjengeren, nå like stort som Pro-versjonen. Tungt å drasse på til vanlig. Ikke kontinuerlig autofokus. Stillbildefoto er en nødløsning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Lyd & Bilde
Scroll to Top