Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro

Proffenes videokamera

Indie-produsenter og amatører har et nytt våpen innen filmproduksjon. Møt Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro.

Skrevet av / 01.04.22 - 12:00
Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro
Geir Gråbein Nordby

Sammen med fullformatkameraene fikk vi et skifte innen videofotografering. Et systemkamera er både mye mindre, men også langt rimeligere, enn de profesjonelle videokameraene Hollywood-fotografene flyr rundt med. Likevel er videokvaliteten nesten i samme liga.

Likevel er det typiske stillbildekameraet sjeldent veldig brukervennlig for en videofotograf. Med en hel del fotofunksjoner og -innstillinger, som man ikke har bruk for. Og ofte kan viktige videoinnstillinger, som du gjerne skulle hatt en egen knapp til, være gjemt dypt inn i systemmenyene. Det er ikke minst et problem for natur- og dokumentarfotografer, som kan stå og knote inn i menyene, mens øyeblikket flyr forbi inn i historien. Da kan det ofte være fristende å bare sette kameraet i Auto, og la det stå til. Med alle begrensningene det medfører.

Les også Dette er faktisk et videokamera. Og enestående i 6K kvalitet! Endelig kan selvstendige filmprodusenter få like god videokvalitet som de store gutta.

Det er heller ikke optimalt for en videofotograf at kameraet brått stopper å filme etter 15-30 minutter. Det finnes riktignok alternativer der, for eksempel hybridkameraet Panasonic Lumix S1H, som kan filme i 6K-oppløsning helt til batteriet eller minnekortet tar slutt. Det samme kan Sony a7 IV, da i 4K, og enkelte andre fullformater av nyere dato kan det samme.

Blackmagic Design Pocket 6K Cinema Camera EF
Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro er et fullformatkamera laget for profesjonelle videofotografer. Foto: Blackmagic

Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro

Skal du lage video, gjøres det fremdeles best med et videokamera. Men Blackmagic har likevel falt for fristelsen å lage et videokamera som i stor grad ser ut som et systemkamera. Med fullformatsensor og bajonettfatning for Canon EF-optikk. Men hvor alle funksjoner er sentrert rundt video. Det har riktignok også en stillbildeutløser, men denne er en ren nødløsning. Du får ikke engang se bildet du har tatt på den 5″ store skjermen. Så, nei, dette er en ren videoaffære.

Blackmagic RAW og Apple ProRes

Du kan velge mellom to ulike videoformater å filme i: Blackmagic RAW (BRAW), eller Apple ProRes. Begge er råformater, med stort dynamikk- og fargeområde, og begge har sine fordeler og ulemper. Begge er laget for etterbehandling og ikke direkte fremvisning eller opplasting til YouTube. De støttes begge av Adobe Premiere Pro og DaVinci Resolve Studio, mens Final Cut Pro kun støtter ProRes av de to.

I Blackmagic-kameraet kan du velge ProRes inntil 4:2:2 fargerom, mens oppløsningen stopper på C4K (4096 x 2160). Du må bruke BRAW om du vil filme i 6K.

De kan begge lagres med lite eller mye komprimering. Høyere komprimering tar mindre plass på lagringsmediet, men gir dårligere videokvalitet.

Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro With EVF
Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro har bajonettfatning for Canon EF-optikk. Foto: Blackmagic

Høyt dynamikkområde og 6K

Pocket Cinema 6K Pro kan filme i inntil 6K 16:9 video, med tre ulike dynamikkområder: Video, Extended Video og Film. Video gir video med vanlig Rec.709 dynamikkområde, mens Extended Video utvider dynamikkområde noe, men også justerer kontrasten til å se bra ut. Film har fullt 13-trinns dynamikkområde, og her gjøres ingen justeringer. Bildet ser fullstendig flatt ut inntil det behandles. Dette krever altså etterbehandling.

På kameraet kan du velge en LUT (Look-Up Table) som lar deg se bildet omtrent slik det til slutt skal se ut, rett på den store, vippbare 5-tommers skjermen. Eller, alternativt, i OLED-søkeren, som er ekstrautstyr. Det er gull verdt, og gir en pekepinn på hvordan videoen blir etter redigering.

blackmagic pocket cinema camera 6k pro SPREAD
Foto: Blackmagic

Tar stor plass

Vær klar over at video i høyeste kvalitet både krever et raskt minnekort, og at det tar stor plass. Et 256 GB CFast-kort fylles opp etter bare 12 minutter med video, om du velger 6K 50p i full kvalitet!

Det er faktisk også mulig å lagre direkte til en SSD tilkoblet USB C-kontakten, men da må både disken og kabelen være raske for å kunne utnytte full kvalitet.

Hvorfor 6K, spør du kanskje nå. Knapt noen TV-er har høyere enn 4K oppløsning. Men å filme i høyere oppløsning, gir dyrebare muligheter for å snevre inn utsnittet i redigering, uten at det skader den faktiske bildeoppløsningen, når du siden skal eksportere til 4K eller 1080p.

blackmagic pocket cinema camera cage
Du kan bygge ut kameraet med bur og skinner, som du ønsker. Som dette systemet, fra Wooden Camera. Foto: Wooden Camera

Ingen stabilisator

Alternativt kan den ekstra oppløsningen komme godt med om du ønsker å legge på digital bildestabilisering i etterproduksjon. Kameraet har nemlig ingen bildestabilisering innebygd, verken elektronisk eller optisk. Det samme gjelder for objektivet som fulgte med for anledningen, Sigma 18-35 mm f/1,8. En gimbal er derfor anbefalt som tilleggsutstyr.

Superenkelt i bruk

Det første som slår meg når jeg skal bruke kameraet første gang, nest etter den store, flotte skjermen, er hvor intuitive alle knappene og menyene er satt opp. I min egen hverdag bruker jeg nevnte Panasonic Lumix S1H, og selv om det er et fantastisk videokamera, bruker jeg det ikke oftere enn at jeg til stadighet glemmer hvor videoinnstillinger ligger gjemt. Bare det å finne ut hvordan man justerer blenderåpningen kan være tricky.

På Blackmagic-kameraet er det lekende lett. Du trykker bare på Shutter, Iris eller ISO øverst på skjermen, og justerer med spaken som dukker opp. ISO har også en egen knapp, og det finnes også en knapp for autoblender. I en gitt situasjon kan du bare trykke på knappen, og blenderen stiller seg automatisk til å gi riktig lysforhold. Meget kjekt når du er i en situasjon hvor ting skal gå fort, og du ikke gidder å bruke tid på innstilling. Filmer du med høyt dynamikkområde, er det uansett mye man kan fikse i etterbehandling.

Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro touchscreen2
Den store 5-tommers pekeskjermen er fantastisk! Foto: Geir Gråbein Nordby

Eminent videokvalitet

Videokvaliteten på Pocket Cinema 6K Pro er virkelig sylskarpt. Autofokusen fungerer godt, den er milevis bedre enn på S1H, og dette føles rett og slett mye mer som et videokamera.

Kameraet er konge i dagslys, og fungerer bra også i mindre lysskarpe omgivelser. Det er knapt synlig støy under 3200 ISO, og helt opp til 10000 er mye gjort ved å klippe i svartnivået i redigering. Du kan gå helt opp til 25600 ISO, men da får du også med en del støy på kjøpet.

Det er veldig bra, men ikke helt på høyde med Panasonic S1H, som kan gå til 16.800 ISO før støyen begynner å bli problematisk.

Rolling shutter

Med fullformatkameraer er det alltid en risiko for «rolling shutter»-artefakter om enten kameraet eller objektet gjør raske bevegelser. Det synes i form av at et objekt ser ut til å bøye seg, eller at hele bildet «disser» som gelé. Dette er fullt mulig å provosere frem også hos 6K Pro, men noe problem er det ikke. Jeg har mer av denne artefakten på mitt S1H, og selv der vil jeg påstå det er neglisjerbart.

Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro connections
Kameraet har blant annet HDMI-utgang og hele to mini-XLR-innganger for lyd. Foto: Blackmagic

Flate farger?

Om du tar videoen inn i DaVinci eller Premiere Pro, og bare legger på en Rec.709-LUT og eksporterer videre, blir fargene noe flatere og blassere med Pocket Cinema-kameraet, enn med S1H. Det vil dermed kreve noe justering for å virkelig få det til å slå fra seg. Men så er da heller Blackmagic-kameraet laget for folk som bare ønsker å fange øyeblikket og sende det rett videre til YouTube. Dette er et kamera for dem med kjærlighet for faget, som vet hva de vil ha, og som ikke går av veien for å strø magi på videoen i etterbehandling. Du må gjerne også leke deg med HDR-koding, for kameraet har stor nok dynamikk til å brukes til dette.

Med dette kameraet kan man lage video i like god kvalitet som på Hollywood-blockbusterne du spiser popkorn til. Det setter riktignok også krav til annet utstyr, som lyssetting og lyd. Men det er fullt mulig!

blackmagic pocket battery grip Blackmagic Pocket Cinema 6K Pro with Grip
<
>
Eksternt håndgrep huser to ekstra batterier, som kan skiftes mens man filmer. Foto: Blackmagic

Tilkoblinger

At kameraet har to mini-XLR-innganger for lyd, er gull. De har til og med fantomstrøm til kondensatormikrofon, som gir stor valgfrihet. Kameraet har også innebygd mikrofon, som gjør det enklere å synke eksternt lydopptak mot videoen.

Mikrofon eller videolys kan skrues fast på toppen av kameraet.

Batteriet holder ca én time, men det finnes også et eksternt håndgrep med plass til to ekstra batterier innvendig. Da har du tre batterier samtidig, hvor to av dem dessuten kan skiftes mens du filmer.

blackmagic pocket cinema camera 6k pro SPREAD3
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Hvis du tror Pocket Cinema er navnet på et lommekamera, vil du få sjokk når du ser Pocket Cinema 6K Pro. Det er nemlig mye større enn de fleste systemkameraer, og det finnes til og med mellomformatkameraer som er mindre enn dette!

Men til å være et profesjonelt videokamera er det lite. Og det er denne verden Blackmagic kommer fra, derav navnet.

Kameraet gir superb videokvalitet, enten du velger den ene eller andre kodeken. Forvent ikke å kunne legge videoen rett opp på YouTube eller Instagram, for dette er video som skal etterbehandles med kjærlighet. Gjør du derimot dette, vil du sitte igjen med en film som like gjerne kunne vært vist på kino som noe annet sted!

Kameraet er dessuten meget enkelt i bruk, uten å måtte gjøre dypdykk i menyene for å stille det inn slik du ønsker. Det er så nært pek-og-skyt man kommer i proffverdenen.

Karakter
Blackmagic Pocket Cinema 6K Pro
High End

Lyd & Bilde mener

Et proft kamera av proff kvalitet og mange muligheter, i et hendig format som er svært enkelt i bruk. Her får filmskapere mye for pengene! Kompakt for Hollywood, men langt fra lite. Dette er tungt å drasse på til vanlig. Stillbildefoto er en nødløsning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

Lyd & Bilde
Scroll to Top