Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: DJI Osmo Action 4

DJI utfordrer GoPro

DJI Osmo Action 4 byr på smarte funksjoner og til dels glimrende videokvalitet. Men er det nok til å utfordre GoPros posisjon?

Skrevet av / 20.04.24 - 12:00
DJI Osmo Action 4
Geir Gråbein Nordby

DJI har med sin Osmo Action-serie posisjonert seg som en solid utfordrer til markedslederen GoPro innen actionkameraer. Nyeste tilskudd er Osmo Action 4, som byr på en rekke forbedringer fra forgjengeren.

Design og konstruksjon

Action 4 beholder den kompakte og typiske actionkamerastørrelsen. Noe spesielt er de magnetiske festeløsningene, som gjør det raskt og enkelt å feste kameraet i ulike posisjoner. Imponerende er også at kameraet er vanntett ned til hele 18 meter uten ekstra hus, sammenlignet med 10 meter for GoPro Hero 12 Black.

Skjermene på kameraet har også fått en oppgradering, med berøringsskjerm både foran og bak. Frontskjermen gjør det mer praktisk for selfier og vlogging. Begge skjermene har også høy lysstyrke, som gjør dem lett å se selv i sterkt sollys.

Apropos sterkt sollys, følger det med en solblender i esken. For å benytte denne, må det vanntette dekselet utenpå objektivet fjernes, så da skal du være klar over at kameraet ikke lenger er vanntett.

DJI Osmo Action 4 with Mic 2
DJI Osmo Action 4 kan kobles trådløst til Mic 2 med Bluetooth. Foto: DJI

Bluetooth-mikrofon

En av de største nyhetene med Osmo Action 4 er muligheten for å koble til DJIs nye Mic 2 myggmikrofon trådløst via Bluetooth. En mikrofon jeg har fått til test i et annet ærend, og jeg kan konstatere at det fungerer sømløst. Kameraet har en god mikrofon innebygd, som gir mye bedre lyd enn GoPro uten hjelpemidler. Den eksterne mikrofonen løfter det til nye høyder, med krystallklar lyd – helt uten ledninger som er i veien.

Det advares mot at lyden fra mikrofonen kan forstyrres, for eksempel av droner i nærheten, eller om du er et annet sted med mye trådløs teknologi rundt deg. Da kan det være smart med en backupløsning, men i de aller fleste situasjoner er Bluetooth-mikrofonen genialt brukervennlig.

DJI Osmo Action 4 vs GoPro Hero12 Black front screens DJI Osmo Action 4 vs GoPro Hero12 Black main screens
<
>
Både hoved- og frontskjermen har høyere lysstyrke på DJI Osmo Action 4 enn på GoPro Hero12 Black. Foto: Geir Gråbein Nordby

DJI Osmo Action 4: Bildekvalitet

Når det kommer til bildekvalitet og ytelse, ser Action 4 virkelig bra ut. Den større 1/1.3″ sensoren gir skarpere bilder og video sammenlignet med forrige modell. Videokvaliteten imponerer i 4K-oppløsningen, selv om konkurrenten GoPro kan skilte med enda høyere 5,3K. I de fleste situasjoner holder det i massevis med 4K, selv om du ikke får samme mulighet til å beskjære utsnittet i etterproduksjon, uten å miste oppløsning. DJI kan heller ikke låse horisonten som GoPro kan, en funksjon som fort kan vise seg å bli vanedannende.

Der Action 4 virkelig utmerker seg er i svakere omgivelseslys. Her ser vi tydelig fordelen av den store sensoren, som håndterer utfordrende lysforhold bedre enn de fleste actionkameraer. Inkludert GoPro. Man ser det tydelig hvis man for eksempel filmer en biltur, hvor man kjører fra dagslys og inn i en mørk tunnel, hvordan GoPro-videoen blir mer kornet og reklameskriften på lastebiler ikke blir like skarp. Selv om også GoPro er god her, er DJI enda et hakk hvassere.

Når det gjelder videostabilisering, er denne meget god hos DJI. Den er enda mer avansert på GoPro, som nevnte mulighet for å låse horisonten. Men i de fleste tilfeller er det vanskelig å se forskjellen. De gir glatt og fin video, begge to.

Forresten inviteres du til å laste ned LightCut-appen for å få det beste ut av videoene dine.

DJI Osmo Action 4 lifestyle 3
Foto: DJI

10-bit uten D-Log

For viderekommende er også muligheten for å filme i 10-bits farger uten å måtte bruke fargeprofilen D-Log kjærkommen. Det gir større dynamisk omfang og redigeringsmuligheter, uten at man trenger å farge-gradere opptakene etterpå. Denne tilsvarer HDR-modusen på GoPro Hero12. Du kan selvsagt benytte D-Log hvis du vil, som gir bedre fleksibilitet om du vil bruke LUT-er i etterproduksjon.

En annen smart funksjon er den innebygde fargetemperatur-sensoren. Den sørger for mer eller mindre riktige farger i alle situasjoner, også under vann, uten at man trenger å stille inn noe manuelt. I sammenligninger med GoPro ser vi at Action 4 treffer bedre på fargene med en gang, mens GoPro bruker noen sekunder på å justere seg. Med raske bevegelser mellom lys og skygge er det kjekt at ikke kameraet «føler seg frem» og justerer seg frem og tilbake. Det bare sitter.

DJI Osmo Action 4 big sensor
Større sensor gir bedre bildekvalitet i dårlig lys. Illustrasjon: DJI

Batteritid og lading

Batteritid er en utfordring med actionkameraer, men DJI virker å ha fått det til litt bedre enn sin amerikanske konkurrent. Rundt 160 minutters opptak i 1080p er omtrent samme som GoPro lover, men likevel synes DJI å holde lenger. Den raske ladingen fra 0-80 prosent på 18 minutter er et stort pluss.

Kjøper du Adventure-settet, som jeg har fått til test, så følger det med to ekstra batterier og et praktisk ladeetui som lader alle tre samtidig. Du trenger bare en USB-lader eller et nødbatteri ved siden av.

Pålitelighet

Et av de viktigste punktene for et actionkamera er pålitelighet. Her scorer Osmo Action 4 høyt. Etter et par måneders bruk har ikke kameraet vist noen tegn til funksjonssvikt. Pekeskjermene er responsive og fine, og overoppheting er ikke noe problem selv ved lengre opptak. Dette lover godt for holdbarheten i lengden.

DJI Osmo Action 4 hero
Foto: DJI

Konklusjon

DJI Osmo Action 4 er et veldig kompetent og solid bygget actionkamera. Kombinasjonen av enkel bruk, god bildekvalitet også i svakt lys, 10-bit uten LOG, automatisk og lynkjapp fargebalanse, støtte for trådløs mikrofon og rask lading gjør det til et meget godt valg.

Kameraet er teknisk sett svært godt, og bedre enn GoPro Hero12 Black i begrenset lys. Det er bare det at GoPro har så mange flere kule funksjoner, at som et actionkamera heller vi i retningen GoPro, om vi må velge oss en favoritt. Men for profesjonelle brukere har DJI sine egne fordeler som gjør det verdt å vurdere.

DJI Osmo Action 4 in water DJI Osmo Action 4 in water 2 DJI Osmo Action 4 lifestyle 2 DJI Osmo Action 4 app DJI Osmo Action 4 lifestyle 4 DJI Osmo Action 4 front & back beauty DJI Osmo Action 4 front DJI Osmo Action 4 hero 2
<
>
Foto: DJI
Karakter
DJI Osmo Action 4
Premium

Lyd & Bilde mener

Solid design, vanntett ned til 18 meter og magnetiske festeløsninger. Støtte for trådløs Bluetooth-mikrofon er et stort pluss, men aller viktigst er den imponerende videokvaliteten. Ikke like mange funksjoner som GoPro, blant annet mangler mulighet for å "låse" horisonten. Video i mørke omgivelser kan alltid bli enda bedre.

Også i denne testen:

Actionkamera-duell: DJI Osmo Action 4 mot GoPro Hero12 Pro

GoPro Hero12 Black

GoPro er fortsatt favoritten

Konkurransen tilspisser seg, men GoPro Hero12 Black holder unna som favoritten blant actionkameraer.

Fantastisk allsidig actionkamera, med flott bildekvalitet. Et must for actionsportsutøvere og profesjonelle videofotografer.
Ikke store fremskritt siden forgjengeren. Middelmådig batteritid.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Scroll to Top