Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: GoPro Hero12 Black

GoPro er fortsatt favoritten

Konkurransen tilspisser seg, men GoPro Hero12 Black holder unna som favoritten blant actionkameraer.

Skrevet av / 20.04.24 - 12:00
GoPro Hero12 Black
Geir Gråbein Nordby

GoPros nyeste kreasjon heter Hero12 Black, og bygger videre på suksessen til forgjengeren Hero11 Black. Oppgraderingene er ikke revolusjonerende, men forbedrer en allerede meget god pakke. Som inkluderer både et kvalitativt godt kamera, og en velfungerende Quik-app, som lar deg enkelt fjernstyre kameraet og flytte opptak rett til skyen.

Designmessig er Hero12 nærmest identisk med forgjengeren. Det liker jeg, for de innebygde festeløsningene og den robuste, vanntette designen fungerer allerede lytefritt.

Både hovedskjermen og selfieskjermen er skarpe og lyse som forventet, og gir god oversikt både når man filmer og navigerer i menyer. Brukergrensesnittet og den medfølgende mobilappen er meget intuitive, og kobler raskt opp mot kameraet for fjernkontroll og overføring. Her er det lite nytt, for det fungerte allerede knirkefritt med Hero11.

Foto: GoPro

Mer manuell kontroll

En spennende nyhet for de som liker å lage tidsforløpsvideo (timelapse) er at Hero12 Black nå lar deg manuelt stille inn både lukkertid, ISO og blenderåpning individuelt for dagtid-opptak. Tidligere modeller tillot bare manuell kontroll på nattopptak, og da fortsatt med fast blender. Ved å låse alle eksponeringsverdiene unngår man flimmer og at kameraet forsøker å gjøre himmelen lysere ved soloppgang og solnedgang. Nå får man større kreativ kontroll og mulighet for enda bedre tidsforløpsvideoer.

Når det kommer til videokvalitet leverer Hero12 Black varene til gagns, og gir krystallklare og detaljerte opptak i inntil 5,3K. Forskjellene fra Hero11 er riktignok marginale, men forgjengeren var allerede imponerende.

GoPro Hero12 Black Lens MAX 2
Max Lens Mod 2.0 gir GoPro ultravidvinkel. Foto: GoPro

HDR og 10-bit

Som Hero11 har Hero12 mulighet for å filme med 10-bit dynamikkområde. Men nytt på 12-er’n er å filme i HDR. Dette gir fordelen av økt dynamikkområde, uten å måtte filme i LOG, med tilhørende behov for justering i etterkant (grading).

HDR gir merkbart bedre dynamisk omfang enn standard, og det bevarer dynamikken i sterkt lys, hvor dette ellers ville brent ut i hvitt.

I HDR-modus får du kun filme i 4K eller lavere, og du kan ikke endre lukkerhastighet eller ISO. Utsnittet er begrenset til lineært eller vidvinkel. Ikke HyperView, for eksempel, og du kan heller ikke låse horisonten.

Les også Det er denne GoPro-en du skal ha Med en helt ny bildebrikke har GoPro gått fra å være et heftig actionkamera, til å bli genialt.

HyperView og HyperSmooth

Bildestabilisering var allerede i toppklasse med Hero11, men HyperSmooth 6.0 i Hero12 tar det enda et hakk lenger. Stort sett er det vanskelig å se forskjell, men med HyperSmooth 6.0 kan du låse horisonten, uansett hvordan du vrir og vender på selve kameraet. Enten kameraet holdes opp ned, eller dreies fra side til side, vil horisonten alltid se riktig ut. Råtøft!

Jeg fikk også teste kameraet sammen med Max Lens Mod 2.0, et ultravidvinkelobjektiv man kan montere på. Da kan maksimal vidvinkel utvides fra 156 til 177 grader, og du kan filme det hele opptil 4K, hvor forgjengeren makset ut på 2,7K med lens mods.

Med Max Lens Mod 2.0 i HyperView-modus, og med låst horisont, skjer det ganske magiske ting. Ta for eksempel en sykkelløype med doseringer. I tillegg til det enormt heftige utsnittet, vil du se at det er sykkelen som lener seg til siden, og ikke hele verden i forhold til sykkelen. Det blir en ny måte å se actionvideo på, og jeg elsker det!

https://www.youtube.com/watch?v=vk_C9eyjnO0

 

8:7 videoformat

GoPro har beholdt samme bildesensor som før, med 8:7 videoformat, så man enkelt kan beskjære bilde ut ifra om man ønsker stående eller liggende video. Med forgjengeren introduserte GoPro muligheten for å filme i ønsket bildeformat, det være seg horisontalt eller vertikalt, lineært eller med vidvinkel-utsnitt. For deretter å kunne endre alt dette i etterkant av filmingen! I all hemmelighet filmet nemlig kameraet med hele sensoren, og siden det lineære utsnittet uansett er gjort med digital korreksjon, så slapp man å være låst til sitt valg der og da.

Disse mulighetene krevde derimot at man filmet i maksimalt 30 fps. Den gangen gjettet jeg på at etterkommeren ville doble dette. Dessverre er det samme begrensning i Hero12.

En nyhet med Hero12 er flerkamera-synkronisering av tidskode, som gir mye enklere redigering om du filmer med flere enn ett kamera. Dette er ikke relevant for veldig mange, men likevel en viktig funksjon for enkelte profesjonelle.

DJI Osmo Action 4 vs GoPro Hero12 Black front screens DJI Osmo Action 4 vs GoPro Hero12 Black main screens
<
>
Både hoved- og frontskjermen har høyere lysstyrke på DJI Osmo Action 4 enn på GoPro Hero12 Black. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ikke best i svakt lys

Der hvor Hero12 har rom for forbedring er i svakt lys. Her gjør utfordreren DJI Osmo Action 4 en bedre jobb, takket være en større sensor som slipper inn mer lys. GoPro leverer fortsatt OK kvalitet, men må se seg slått her.

Den innebygde mikrofonen låter også litt mer innelukket enn hos DJI-konkurrenten. Mange vil nok uansett bruke ekstern mikrofon eller legge på musikk i etterkant, men det er helt klart tilfeller hvor man ønsker best mulig lyd rett i kameraet.

Batteritiden skal være forbedret siden Hero11, men i praksis er det omtrent det samme. Forvent en times tid med 4K og oppover, noe mer med lavere oppløsninger. Men to og en halv time er i overkant optimistisk. Det er ikke spesielt imponerende, og vi har sett rapporter om overoppheting sommerstid.

GoPro Hero12 Black lifestyle 4
Foto: GoPro

GoPro Hero12 Black: Konklusjon

GoPro Hero12 Black befester sin posisjon som referansen blant actionkameraer. Brukervennligheten og økosystemet rundt er fortsatt uslåelig. Og HDR-modus er et meget kjærkomment tilskudd.

På ren bildekvalitet i enkelte situasjoner, som i svakt lys, taper GoPro terreng mot utfordrerne. Men totalpakken er mer enn solid nok til at GoPro beholder actionkamera-tronen.

GoPro Hero12 Black lifestyle 3 GoPro Hero12 Black lifestyle 2 GoPro Hero12 Black with Lens MAX 2
<
>
Foto: GoPro
Karakter
GoPro Hero12 Black
Premium

Lyd & Bilde mener

Fantastisk allsidig actionkamera, med flott bildekvalitet. Et must for actionsportsutøvere og profesjonelle videofotografer. Ikke store fremskritt siden forgjengeren. Middelmådig batteritid.

Også i denne testen:

Actionkamera-duell: DJI Osmo Action 4 mot GoPro Hero12 Pro

DJI Osmo Action 4

DJI utfordrer GoPro

DJI Osmo Action 4 byr på smarte funksjoner og til dels glimrende videokvalitet. Men er det nok til å utfordre GoPros posisjon?

Solid design, vanntett ned til 18 meter og magnetiske festeløsninger. Støtte for trådløs Bluetooth-mikrofon er et stort pluss, men aller viktigst er den imponerende videokvaliteten.
Ikke like mange funksjoner som GoPro, blant annet mangler mulighet for å "låse" horisonten. Video i mørke omgivelser kan alltid bli enda bedre.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Lyd & Bilde
Scroll to Top