Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

GRUPPETEST: Fem musikkstreamere

Vi tester fem musikkstreamere

Trådløs musikk kan være en nytelse når man befinner seg i high-end himmelen, særlig når du slipper den ekstreme prislappen.

Skrevet av / 21.01.23 - 10:00
Fem musikkstreamere
Lasse Svendsen

Produkter i denne test

I over 100 år har vi omgitt oss med fysiske musikkmedier. Først kom voksrullene, deretter  grammofonplatene. Så kom båndspillere, kassettspillere og for 40 år siden: CD-spilleren. I en kort periode hadde vi også to digitale kassettformater, og MiniDisc, som de færreste kan huske eksisterte.

Men si Bluetooth og alle vet hva man snakker om. Det er ikke så rart. De fleste har en Bluetoooth-høyttaler og et par trådløse hodetelefoner eller ørepropper. Koblet trådløst til en mobiltelefon, som strømmer musikken fra Spotify rett i øret eller til høyttaleren.

Strømming, eller streaming som mange sier, er den moderne måten å spille musikk på, og den alle foretrekker. Enten det er hjemme, på farten, eller i bilen, så strømmer man musikken uten ledninger. For de aller fleste er lydkvaliteten mer enn god nok. 

Bekvemmeligheten ved å ha millioner med låter i lomma, lett tilgjengelig for strømming når som helst, trumfer lett kravene til lydkvalitet.

Bortsett fra når det ikke gjør det.

For alle som er veldig opptatt av lydkvalitet, og er villig til å betale for det, høres ikke strømming særlig forlokkende ut. Ennå forbindes det med et lydformat med flere begrensninger enn fordeler. Men seriøs strømming handler ikke om Bluetooth eller MP3-filer, men om høyoppløst lyd uten komprimering eller tap av data. 

Her snakker vi om dynamikk og oppløsning som hverken CD-formatet eller vinylplatene er i nærheten av. Med en seriøs avspiller kan musikkstrømming løfte musikkopplevelsen til uante høyder, og parkere CD-samlingen på loftet. 

Flytter man blikket fra rimelige musikkstrømmere i budsjettklassen, til high-end-klassen hvor man lett kan legge en ekstra 0 til prisen, kan resultatet gi deg hakeslepp. Det er bare noen viktige ting man skal huske på før man velger en spiller med en prislapp høyt oppe i femsifrede beløp.

Fem musikkstreamere. Foto Geir Gråbein Nordby

Husk på dette når du skal velge

Det aller viktigste å tenke på når du skal velge en musikkstrømmer, er hvilke kilder du kommer til å trenge. Hvis du bare skal bruke strømmetjenester, trenger strømmeren bare en nettverkstilkobling. Ønsker du derimot også å overføre nedlastet musikk, trenger den en harddisk i tillegg. Vi anbefaler en SSD, da slipper du støyen fra en roterende harddisk.

Du behøver ikke Roon Ready og høyoppløst ditt og datt, hvis alt du lytter til er Spotify. Likeledes trenger du ikke Spotify Connect-funksjon, hvis bare bruker Tidal eller Qobuz, i tillegg til en lokalt lagret høyoppløst musikksamling. I alle tilfeller kan det uansett være en fordel med Bluetooth-tilkobling, i situasjoner der du ønsker å få lyden fra mobilen over på anlegget, uavhengig av hvilken app du spiller fra. Vel vitende om de lydmessige kompromissene Bluetooth innebærer.

Tjenester

Spotify Connect er forresten en måte som kobler Spotify-appen på din mobiltelefon direkte til musikkstrømmeren, slik at du kan bruke grensesnittet fra mobilen, mens selve avspillingen i virkeligheten foregår i strømmeren. Mobilen er dermed bare en fjernkontroll. Akkurat samme funksjon har Tidal, som da heter Tidal Connect. Forskjellen er at Tidal har høyere lydkvalitet.

MQA

Hvis du bruker Tidal har du kanskje hørt om MQA. Det er en måte å pakke høyoppløst musikk ned i mindre filer på. Hvis strømmeren støtter MQA fullt ut, vil den kunne spille av musikken med oppløsninger mye høyere enn CD-kvalitet (inntil 24-bit / 384 kHz). Dersom strømmeren ikke støtter MQA, vil den likevel kunne gi inntil 24-bit / 96 kHz, som fortsatt er bedre enn CD (16-bit / 44,1 kHz).

Roon

Roon

Mange strømmebokser er såkalt Roon Ready. Roon er et program for PC og Mac, som spiller musikk du har lagret på datamaskinen, og kan også strømme fra Tidal og Qobuz. Hvis en strømmeboks eller nettverks-DAC er Roon Ready, betyr det at du kan spille musikk fra Roon på din PC, og musikken overføres til strømmeboksen direkte over nettverket. Ingen USB-kabel trengs imellom. Merk at Roon er en abonnementstjeneste, som koster penger månedlig eller årlig. 

Slik testet vi

De fem musikkstrømmerne vi hadde valgt ut til denne testen, ble koblet til den 300 watt kraftige integrerte McIntosh MA9500. Som med sine mange innganger tillot oss å koble til alle fem samtidig, og slik gjorde det enkelt å veksle mellom streamerne. Som var koblet til redaksjonens eget trådløse nettverk. 

Vi brukte også en EVO3 Sigmas strømrenser fra Isotek, og et par treveis Audio Physic Spark høyttalere, som er svært åpne og avslørende, og godt egnet til testing.

Streamerne ble testet mot hverandre på kryss og tvers, og for moro skyld hadde vi koblet til en Argon Audio Solo rett i DA2 DAC-modulen på McIntosh-forsterkeren. Det viste om ikke annet at det er nærmest umulig å sammenligne lydkvaliteten fra en billig streamer, med streamere high-end-klassen. Forskjellen er rett og slett for stor.

Testmusikken ble valgt ut fra lydmessige kvaliteter, og strømmet fra Tidal Connect, via mobil eller Roon på en Mac. Et av lydsporene var Jan Gunnar Hoffs Living fra albumet ved samme navn. Det er et klaveropptak fra 2L, med mange klangnyanser og fremragende dynamikk, som er perfekt for å teste klangmessige egenskaper blant annet.

Duetten mellom Taylor Swift og Bon Iver, kalt Exile, brukte vi til å teste blant annet klang og perspektivegenskapene, og hvor godt streamerne klaret å skille kanalene fra hverandre. Mens Sudan Archives Loyal ble valgt for å teste dynamikk, bassgjengivelse og kontroll. 

Selv om lydkvaliteten veier aller tyngst, har vi vurdert brukervennlighet som et viktig kriterium for at man i det hele tatt skal få utnyttet streameren best mulig. Til sist har vi vektlagt tilkoblingsmuligheter, og vurdert alle egenskapene opp mot prisen på streamerne.

Produkter i denne test

Wattson Audio Madison

Når man ser på Wattson Madison skulle man tro den kostet langt mindre. Det er inntil man hører den. Men den er ikke for alle.

På sitt beste gir spilleren et stort lydbilde med god kontrast. Den er enkel å sette opp, og gjør lite ut av seg fysisk. Appstyring med kul layout og skrift.
Et billigere utseende enn vi forventet av en solid blokk aluminium. Svært minimalistisk med få tilkoblinger. Ingen Wi-Fi. App finnes bare for iOS. For best lyd må man bruke tredjeparts avspillere, som Roon.
Les hele testen

Matrix Audio Element M2

En av de mest velutstyrte streamerne i klassen er fullspekket med innganger, og støtter alle nødvendige musikktjenester og lokalt lagret musikk.

Alle tilkoblinger du kan drømme om, inkludert HDMI ARC og USB-DAC-inngang. Støtter både strømming og musikk lagret på nettverket. Flott lyd.
Berøringsskjermen i front er funksjonell, men i minste laget for nøyaktig berøring med fingrene. Å taste passord blir vanskelig. Appen er ikke så elegant som den ser ut.
Les hele testen

HiFi Rose RS150B

Fantastisk gjennomført spiller

HiFi Rose er det ferskeste eksemplet på at lydkvalitet og brukervennlighet ikke behøver å være en motsetning.

Alle strømmetjenester i høyeste kvalitet integrert. Stor pekeskjerm og enestående brukervennlighet. Strålende DAC og fantastisk kontrollert og åpen lyd.
Vi savner litt dynamisk kontrast.
Les hele testen

NAIM ND5 XS 2

Fremdeles i toppklassen

Den minimalistiske Naim ND5 XS 2 er eldst blant musikkstrømmerne, men det merkes på ingen måte på lyden.

Levende lydbilde med analog musikalitet. Gnistrende dynamikk og strøken appstyring.
Ingen skjerm. Ingen fjernkontroll, eller knapper.
Les hele testen

Auralic Altair G1.1

Referansen i klassen

Auralics nye Altair G1.1 stikker av med en hårfin seier, fordi den kombinerer enestående lydkvalitet med en fremragende DAC og god brukervennlighet.

Spiller med innsikt og autoritet. Superdefinert lydbilde med gnistrende dynamikk. Glimrende DAC.
Ingen digitale utganger. Ingen fjernkontroll. Ingen Android-app.
Les hele testen

6 hendelser på “Fem musikkstreamere”

  1. Hei. Testen er imo god for High-end streamere, uten at den er for teknisk. Som vanlig bruker, og jeg har prøvd stramere fra Lumin, Ifi, Naim, Bluesound, Cambridge, Nad, HEOS, Gato på ulike nivå. For min del-Bruker Tidal og radio mest, betyr brukervennligheten i appene mye. Integrasjon med f.eks Tidal er viktig, wi-fi mulighet (bruker dog kablet mest), stabilitet og selvsagt lyd. Jeg opplever at prisforskjeller ikke alltid kan forsvares ift lyd. Både Bluesound og Ifi ligger tett opptil Naim Nd5 x2 (hatt tidligere) og Naim Atom HE (har), lydmessig (hørbar lyd) men det er andre muligheter som kan vær avgjørende (integrasjon med resten av anlegget , fleksibilitet etc.).

  2. Thomas Tveit

    Nå var jo dette en test av high-end strømmere… Trodde det var opplagt at prisen kom til å være tilsvarende?

  3. Dette blir en litt merkelig test. Jeg tenker at her tester man like mye forskjellige DAC’s som streamere.

    En mere korrekt måte å teste streamere, og ikke streaming DAC’s, er å teste rene streamere med Ethernet inn, og USB ut. Eventuelt coax ut, men sistnevnte finnes knapt, så man må bruke en DDC. (USB til SPSIF).

    Har man ett godt anlegg med DAC, kjøper man ingen av disse. Da kobler man streameren / avspilleren til ønsket inngang på sin eksisterende DAC.

    Eksempel på en slik dings er Sonore’s Rendu serie.
    Eksempel på særdeles god og rimelig DCC er Singxer SU2.

    Så kan man dra dette videre med en audiofil switch, og ekstern 10 MHz klokke.
    https://youtu.be/B-StTplQZys

  4. Den billigste i testen koster over 35K!!
    Hva med å ta en titt på streamere for «folk flest»?
    Kanskje dere finner ut hva jeg har funnet ut: Streamere er ikke hvor lydforskjellene er størst!
    Tre ting er hvertfall viktigere: Rommet, høyttalerne og støy!

    1. Christian

      Artikkelen presiserer at det er snakk om High end klassen,så vet ikke hva du forventet hva angår prisnivået.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyd & Bilde
Scroll to Top