Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: 5 Sous vide-sirkulatorer

Skånsom og eksakt matlaging

Fra kokkenes hemmelige teknikk til noe vi alle kan gjøre hjemme for et perfekt resultat. Sous vide har blitt hverdagsmat.

Skrevet av / 26.02.24 - 09:50
5 Sous vide-sirkulatorer
Jonas Ekelund

Produkter i denne test

Som restaurantgjest blir man noen ganger forundret og ofte litt frustrert over hvordan kokkene lykkes med å lage fantastisk fisk og kjøtt. Mens man selv enten får en tørr og hard fiskebit eller kjøtt som enten er kaldt eller halvveis rått. De lykkes også å lokke frem sterke smaker fra grønnsaker som hjemme bare føles smakløse. Naturligvis handler det mye om erfaring og grundighet, men på restaurantkjøkkenet finnes i tillegg også maskiner som kan hjelpe til.

Det handler om å vakuumpakke matvarer, og å lage dem langsomt og forsiktig med nøyaktig temperaturkontroll. På den måten får man den samme temperaturen gjennom hele matvaren, slik at det blir fint stekt på midten uten å bli brent på utsiden. Ved den lange matlagingen brytes også kollagen og proteiner ned. Dermed kan man få billigere kjøttstykker møre og ta vare på de ofte mer smaksrike stykkene.

Staven sirkulerer vannet i beholderen slik at det holder rett temperatur og maten forberedes jevnt. (Foto: Wilfa)

Sous-hva?

Sous vide er fransk for ”under vakuum”, kort for méthode sous-vide, som vil si vakuumpakkings-metoden. Det er altså ikke matlagingen som heter sous vide, men forberedelsen. Dermed er det vakuumpakkings-maskinen som heter sous-vide-maskin. Apparatene vi tester her kalles sous vide-sirkulatorer da de sirkulerer vannet rundt de vakuumpakkede matvarene. Det uttales /su:’vi:d/ (omtrent soo vidd), man svelger altså den andre s-en i ”sous”.

Hva lager man sous vide?

Det klassiske er proteiner som kjøtt, fugl og fisk. Kjøtt fordi man kan få en perfekt medium rare hvor kjøttet er rosa helt gjennom. Gjør man det i stekepannen, tar det så lang tid å få inn varmen i midten av kjøttet at den ytre delen ofte blir for mye stekt. Fisk lager man av samme grunn, da det er lett at den i ovnen blir for mye stekt og tørr om man ikke vil ha den rå i midten. Med fugl handler det om å få en tilstrekkelig høy temperatur i midten for å unngå bakterier, uten at hele stykket blir tørt og overstekt.

sous vide fish sous vide meat
<
>
Fisk blir saftig og så perfekt tillaget at den skiver seg når man setter gaffelen i den. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Man kan også med fordel lage egg, hvor ”64-graders egg” ble veldig hypet på nettet. Der kan man få en fast hvite med en rennende eggeplomme, da de stivner ved ulike temperaturer. Grønnsaker blir ofte veldig bra også, som for eksempel asparges. Da de så og si koker i sin egen kraft, finnes det ikke noe vann som sper ut smaken, og de får en intens naturlig smak.

Les også 6 airfryers som gjør matlagingen lekende lett Alt man gjør i en ovn, kan man gjøre i en airfryer – bare raskere og bedre.

Hvordan gjør man det?

Som vi har lært oss handler det om å vakuumpakke maten, og da bruker man rett og slett en vakuumpakkemaskin og spesielle sous vide-poser. Maskinene er ikke spesielt dyre lenger, og det går helt utmerket med en billigere maskin.

Posene kan kjøpes på ruller for en lavere pris. Man ”sveiser” da bunnen på posen, klipper den av i passende størrelser og legger matvaren i posen. Så fører man åpningen i vakuumpakkemaskinen som suger ut luften og forsegler åpningen.

 

Posen legges så i et vannbad i en bolle, en gryte eller en spesiell sous-vide-kjele. Den sistnevnte bruker man om det skal beredes riktig lenge for å unngå at vannet fordunster og all varme lekker ut. Man stikker ned sirkulatoren og stiller inn temperatur og tid. Det finnes tabeller på nettet hvor man kan finne råd om hva som er passende. Så er det bare å kjøre på. Vannet beveger seg slik at alt behandles jevnt.

Vakuumpakkede matvarer holder seg dessuten lenger, og er perfekt for å porsjonere og fryse i større mengder. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Når timeren piper, tar man ut posen og klipper den opp. Når det gjelder grønnsaker, forsøker man å beholde vesken. Med kjøtt kan man bruke den til sausen, mens man klapper kjøttet tørt. Det som savnes etter tillagingen, er nemlig den stekskorpen som er prikken over i-en. Noen kjører det i en veldig het stekepanne, mens andre foretrekker en gassbrenner. Hva som er best, er litt avhengig av hva man tilbereder.

Produkter i denne test

Gastronoma Sous Vide 18310009

Tapt potensial

Hadde kunnet vært blant de bedre stavene, men kronglete teknikk drar ned karakteren.

Skikkelig konstruksjon. Enkel, men velfungerende festeanordning. Lett å ta fra hverandre og rengjøre. Holder temperaturen.
Problemer med å koble staven til Wifi, noe som gjør at appen ikke fungerer. Utydelige symboler. Blant de langsommere til å komme opp i temperatur.
Les hele testen

iVide Sous Vide Cooker with Wifi

Brukervennlig, men vanskelig å vedlikeholde.

Ytelse og håndtering er veldig bra, men konstruksjonen er vi skeptiske til.

Tydelig display som viser temperatur og tid samtidig. Mange oppskrifter i appen, om enn på engelsk. Rask takket være høy effekt. Holder temperaturen.
Vel kort ledning. Kronglete å ta fra hverandre for rengjøring. Plastaktig og lite fleksibel festeanordning. Unødvendig fininnstilling. Engelsk app.
Les hele testen

Silvercrest Sous vide stick

Vanskelig å finne og veldig tysk

Staven i seg selv er bra, men appen er så dårlig at man lurer på hvorfor den finnes.

Høy effekt og dermed rask oppvarming. Holder temperaturen. Fjernkontroll med app.
Kan ikke demonteres for rengjøring. Krever en dyp bolle. Staven sitter ikke fast i clips-festet. Appen er forbausende dårlig oversatt.
Les hele testen

Melissa Sous Vide 16310224

Enkel og bra

Pålitelig stav med få funksjoner, men dermed også mindre problemer, til en bra pris.

Velbygd stav med en enkel og bra festeanordning. Enkel å holde ren. Holder temperaturen. Instruksjoner på de nordiske språkene.
Langsom oppvarming. Utydelige symboler.
Les hele testen

Wilfa Creek Circulator SVS-1200S

Pålitelig og rett på sak

Lettbegripelige innstillinger og en skikkelig stav som man kan stole på.

Temperaturen kan kalibreres! Instruksjoner på de nordiske språkene. Justerbar strømretning. Bra knapper og display. Lett å rengjøre. Velbygd med lang garanti.
Litt vanskelig å montere og ta fra hverandre. App hadde vært hyggelig i denne prisklassen.
Les hele testen

1 hendelser på “5 Sous vide-sirkulatorer”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Rommelig vaskemaskin med mange funksjoner

Massasje når og hvor du vil

Behersker du trykket?

Hjertet på rett sted

Hjemmets vinkjeller skjemmer bort druene

Finn sakene dine

Strømstasjonen du ikke visste du trenger

Nye Nespresso er en dyr fornøyelse

Ding dong! Er det noen hjemme?

Sett fyr på vinterlyset

Pent fra Panasonic

Lag mat som på restaurant

Lyd & Bilde
Scroll to Top