Search
Generic filters

: Rotel RA-05SE

Med sans for balanse

Den nye utgaven av forsterkeren Rotel RA-05 har fått tilnavnet Special Edition, med oppgraderte og nye komponenter.

Lyd & Bilde mener

Stort lydbilde Balansert klang Dynamikk
Litt lite kraft?
 • 2 x 40 W (8 ohm)
 • 5 linjeinnganger, 1 tape out
 • Platespillerinngang MM
 • Pre out, Hodetelefonutgang
 • Minijack stereoinngang
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5695 kr

Rotel, en 40 år gammel familiebedrift, har alltid vært en ambassadør for det enkle. I en lang periode hadde de ikke engang bass- og diskantjustering på forsterkerne sine, hvilket gjorde en ”Pure Direct”-funksjon overflødig. I den senere tid har de imidlertid inkludert slike justeringer, på forbrukernes forespørsel. Produsenten er fremdeles tro mot å gjøre ting enkelt og først og fremst konsentrere seg om enkle kretser med komponenter av høy kvalitet og finjustert gjennom nøysom nytting. RA-05SE er en noe forbedret versjon av RA-05. En oppgradering av strømforsyning og et inngangstrinn med helt nye komponenter skal gjøre at SE-versjonen låter enda bedre. Det er en minijack-inngang i front, hvor en iPod eller annen bærbar musikkspiller kan kobles til.

Lydkvalitet
Rotel-forsterkeren gjengir et mer storvokst lydbilde enn både Denon, Cambridge og Pioneer. Venstre og høyre kanal virker å være enda mer spikra i timing (fase), noe er det i hvert fall som strammer opp stereoperspektivet enda et hakk bedre enn de øvrige forsterkerne. Dermed er instrumentene enda mer punktformelig plassert, mens klangen brer seg mer vektløst utover. Lyden later til å komme fra rommet mellom høyttalerne i stedet for direkte fra høyttalerne. Undertegnede får kvinnestemmer som Bat For Lashes og Kate Bush enda mer innunder huden, og synthlandskapet gir et større psykoakustisk inntrykk. Bassområdet gjengis kontant og fysisk, basstromma er saftig og kontant.

Bassgitaren groover fengende i bunnen. Den er på den litt fyldige siden sammenliknet med Cambridge og Pioneer, men likevel strammere enn Denon og Marantz. S-ene hos kvinnevokaler som Kate Bush, Tori Amos, Sarah McLachlan eller Alexandra Bråten fra det nydelige, norske prosjektet Draumir, er ikke like tydelige som hos Marantz. På en side er Rotel mer tilgivende overfor en skarp lydproduksjon, da den er litt tilbakeholden i overtonene. Bakgrunnen i lydbildet er tydelig skildret, og indikerer at Rotel-forsterkeren har lav forvrengning og starter og stopper nøyaktig på musikksignalets kommando.

Og når vi snakker rockemusikk, er dette gode egenskaper. Rammstein låter tøft og velbalansert.Slike kvaliteter gjør at vi ønsker at forsterkeren kan spille enda høyere før overload slår inn, men da ville den fort tilhørt en annen prisklasse. RA-1520 er for eksempel enda kraftigere og spiller i tillegg enda renere til 2300 kroner mer.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Yamaha A-S700

  Kraft og finesse

  Denne forsterkeren fra Yamaha er stor og tung og utstråler autoritet. Slik låter den også. Yamaha presenterer musikken meget forførerisk, og mange vil nok foretrekke denne måten å presentere musikken på. Har du litt tungdrevne høyttalere med lav følsomhet, er det dessuten ingen tvil om at denne vil gjøre en utmerket jobb.

  Onkyo A-5VL

  Digital superlyd

  Onkyo A-5VL gjengir hardtsparkende musikk på en ryddig og oppløst måte, slik at vi får lyst til å dra på litt skikkelig. Det må man imidlertid være forsiktig med, for plutselig overstyrer forsterkeren, og denne går ikke i en myk kompresjon som de andre, men vrenger meget stygt når den først setter i gang. Så pass på under festen!

  Pioneer A-A6MK2

  Studiolyd i stua

  Pioneers nye A6-forsterker er nøytral og ”korrekt”, men den kunne godt vært enda mer oppløst oppover. Den låter litt slankt, og har for lite kraft til å bli virkelig gøy.

  Cambridge Audio 650A

  Realt kvalitetsinntrykk

  Forsterkeren fra Cambridge Audio oser av seriøs byggekvalitet, og lydmessig er den godt på vei til å nå ambisjonene. Det blir fort tydelig, spesielt med kvinnevokaler, akustiske gitarer, strykere og cymbaler, at Cambridge-forsterkeren har en god oppløsning. Stereoperspektivet er bredt og ryddig. Er du derimot mer interessert i rytmisk og hardtslående musikk, kan det være at bassresponsen hos Cambridge føles litt vel slank.

  Marantz PM 6003

  Høyt detaljnivå

  PM 6003 har arvet Marantz’ nye design, med kurvet front og høyt kvalitetsinntrykk. Den låter fint, og er kraftigere enn forventet.

  Denon PMA-710AE

  God lyd på billigsalg

  Denon PMA-710AE er testens rimeligste forsterker. Den er likevel godt utstyrt, og lyden er dessuten tilpasset europeiske preferanser. Dette er en fin forsterker til prisen, men det er mye å hente på å gå opp noen kroner.

  Les også

  Det er sjelden at så små høyttalere spiller så svært. Men denne kan det.
  Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!