Search
Generic filters

: Ricoh CX3

Storebror

Strålende skjerm og betjening. Men bildekvaliteten må være i toppklasse hvis CX3 skal kunne hevde seg.

Lyd & Bilde mener

Bra bildekvaliter Gode innstillingsmuligheter
Synlig bildestøy Optikk fortegning Unøyaktig hvitbalanse
 • 10 megapiksler
 • 28–300 mm 10,7 x zoom
 • Bildestabilisator
 • ansiktsgjenkjenning
 • 720 HD-video
 • 3’’ LCD, 920 000 punkter
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 3500 kr

Dette er et av de to største kameraene i testen.  Med drøyt 10 x zoom fra 28mm vidvinkel er det likevel godt egnet til reiser. Batteritiden er dessuten blant de beste i testen. Og sammen med Nikon S8000 er det her du får den høyeste skjermoppløsningen. HD-video er selvsagt på plass, i 720p-kvalitet, og det er lagt inn en HDMI- kontakt i kameraet slik at man kan vise bilder og video på flatskjerm.

Ricoh CX3 har en CMOS-bildebrikke, lik den Sony- kameraet har, som er dobbelt så lysfølsom og derfor skal gi mindre bildestøy enn vanlige CCD-bildebrikker. Her får man også fullautomatikk og automatisk motivvalg for enkelhets skyld. Kameraet kan skyte bildeserier med fem bilder i sekundet, og viderekomne fotografer vil sette pris på omfattende muligheter for tilpasninger av funksjoner i menyene, som for øvrig ikke finnes på norsk.

Betjening
Kameraet føles lett i hånden til å være såpass stort. Knapper og ratt er oversiktlig plassert, og en liten styre- pinne fungerer både som hurtigknapp for de vanligste innstillingene og innstillingsratt. CX3 er et av to kameraer i testen som ikke har en egen start/stopp-knapp for videoopptak. Skjermen er virkelig fenomenalt fin, i tillegg er kameraet raskt i bruk. Autofokusen og zoom- motoren bråker en del, men fungerer ellers upåklagelig. En skuddtakt på opptil 5 bps er bra.

Valg av Dynamic Range (dynamisk omfang) er blant de mange innstillingsmulighetene på CX3. Da kompenserer kameraet for kontrasten i motivet, for å lysneskygger slik at detaljer ikke blir borte. I praksis arter det
seg mer som en overeksponering, hvor man risikerer at lyse deler i bildene brenner ut. Man kan velge DR i fire trinn i tillegg til avslått, og velge selv om kameraet skal prioritere høylys eller skygger når DR er valgt.

Bildekvalitet
Bildene fra Ricoh-kameraet blir flotte i dagslys. Fargene er noe dust gjengitt, med en svakt varm fargetone. Bildene ser dermed litt mer tiltalende ut enn om det motsatte hadde vært tilfelle, nemlig bilder med kjølig fargetone. Det første er langt å foretrekke både til land- skap og portretter. Den fryktede bildestøyen er bedre kontrollert her enn fra tidligere tiders Ricoh-kameraer, men allerede ved 800 ISO er det synlig kornstøy selv i bilder som ikke er forstørret mye.

Kameraets optikk tegner skarpt stort sett på alle brennvidder, vel å merke i sentrum. Fortegningen på korteste brennvidde (28 mm) er moderat, og det er relativt lite fargebrytning fra objektivet. Men bildene får ikke den samme skarpheten og detaljoppløsningen som de beste i testen. Kameraets støyreduksjon er delvis skyld i det, men selv med den avslått oppnår ikke objektivet den samme skarpheten som de beste i klassen. Video- opptakene blir gode nok, men kameraets hvitbalanse klarer ikke å låse seg til motivene, og man ser tydelig at automatikken sliter med å holde fargebalansen på opptakene.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Sony CyberShot DSC-HX5V

  Full pakke

  Hvis man legger like mye vekt på video- som stillbildekvaliteten, er Sony-kameraet et spennende valg.

  Referansen

  Panasonic Lumix TZ10

  I tidligere tester har Panasonics kameraer ofte gjort det skarpt, og dette kameraet skuffer ingen.

  Canon Powershot SX210 IS

  Bred last

  Canon-kameraet har ikke bare den bredeste skjermen, det har også rekordstore 14 x zoom kombinert med 14 megapiksler.

  Olympus Mju-9010

  Mikro magic

  Her er et av de minste kameraene med 10 x zoom. det kom- pakte Olympus-kameraet er likevel ikke ribbet for funksjoner.

  Nikon Coolpix S8000

  Lynraskt og lekkert

  For enkelhets skyld, kunne nikon sagt om S8000. intet ville være mer presist, men det er ikke hele sannheten.

  FujiFilm FinePix F80EXR

  Enten eller

  Dette kameraet er på sitt beste når man halverer antall piksler, men da er det også i toppklasse

  Les også

  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.
  Vera Audio smeller sannheten i hodet på deg med en murstein – eller to.
  Electrocompaniet har fått ned prisen, uten å gå på kompromiss med sin egen filosofi. Sånt blir det musikk av!
  Fremtidssikker surround-forsterker for morgendagens formater. Men er Denon AVC-X6700H best, og overbeviser den på musikk?
  Samsung og LGs nye tungvekts-modeller lover begge nydelig og hardtslående bildekvalitet. Men hvilken av disse QLED- og OLED-skjermene er den aller beste? Det er duket for en durabelig TV-FIGHT!
  NAD M33, som beskrives som en «smart-forsterker», er ikke bare en forbedret M32. Faktisk er den fornyet på alle måter, og forbedret på de fleste.