Search
Generic filters

: Referansen

Panasonic Lumix TZ10

I tidligere tester har Panasonics kameraer ofte gjort det skarpt, og dette kameraet skuffer ingen.

Lyd & Bilde mener

Meget fin bildekvalitet God videokvalitet i HD
Synlig bildestøy fra 800 ISO Testens dyreste
12 megapiksler
25–300 mm 12 x zoom
Bildestabilisator
Ansiktsgjenkjenning
720 HD-video
GPS-styrt geotagging
3’’ LCD, 460 000 punkter
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 3999 kr

Lumix-kameraets styrke er et skarptegnende zoomobjektiv og utmerket bildeprosesse- ring. Lumix TZ10 bruker Panasonics nye Venus Engine HDII-bildeprosessor, som støtter video opptak i HD-kvalitet. Med innebygget GPS merker det bildene med posisjonen de ble tatt på, og står man i nærheten av Eiffeltårnet, dukker stedsangivelsen opp både på skjermen og i bildefilen. I kameraets database finnes over en halv million slike interessepunkter fra 73 land lagret, og GPS-en er smart nok til å vise deg i klartekst hvor du befinner deg selv om det ikke er lagt inn som interessepunkt. En ny bildestabilisator som er mer effektiv kommer godt med på et objektiv med 12 x zoom som rekker til 300 mm tele. Skuddhastigheten er maksimalt 2,3 bps, som er akseptabelt, men kan man leve med bare 3 Mpix oppløsning, er det mulig å fyre av 10 bps i et kort sekund.

Betjening
Kameraet mangler norsk menyspråk, men man kan velge svensk, dansk eller engelsk. Skjermen er testens beste, den lyseste og mest kontrastrike av dem, selv om oppløsningen ikke er høyest i klassen. Med et tastetrykk på hurtigmeny merket Q. Man kan uansett velge iAuto som gir kameraet kontroll over alt unntatt zoom og utløser, og da velger kameraet selv motivprogrammet som passer best til motivet man peker på. Autofokusen og skuddhastigheten er egnet til å fange bevegelige objekter som ikke beveger seg altfor fort. Videoopptak i enten AVCHD
Lite eller Motion JPEG kan startes og stoppes med en egen knapp på baksiden. Ivrige fotografer kan boltre seg i et rikt utvalg innstillinger, og velge manuell eller halvautomatisk eksponeringskontroll blant mye annet.

Bildekvalitet
Tidligere TZ-modeller fra Panasonic har ofte vært best i test fordi de har hatt bildekvalitet i toppklassen. TZ10 er intet unntak. Kameraet leverer rene bildefiler med god fargemetning så lenge lysfølsomheten ikke overstiger 800 ISO, og den optiske ytelsen er meget god for en 12 x zoom. Selv med synlig tønnefortegning er skarpheten gjennomgående god også i hjørner, og de aller fleste vil få skarpt fokuserte bilder i normalt godt lys. Oppløsningen er i praksis nesten like god som fra Canon-kameraets ekstra 2 megapiksler, men det Leica-merkede objektivet har mye mindre fargebryting. Hvis det hadde vært mulig å selv bestemme graden av støyreduksjon i kameraet, ville det vært mulig å hente enda bedre detaljgjengivelse fra det skarpe objektivet. På høye ISO-verdier faller skarpheten når støyreduksjonen øker. Videoopptakene i HD er på høyde med kvalite- ten fra Canon-kameraet, men ikke Sony-kameraet. Mens oppløsningen rekker i massevis for de fleste, er det mer moskitostøy å spore på TZ10s opptak, og den relativt lave frameraten i kombinasjon med mye filkomprimering, gir lett flimring i bildet under panorering. I tillegg kan man spore rolling shutter på opptakene, som kan gi linjebrytning og bøyde verti- kale linjer under litt for rask panorering.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Sony CyberShot DSC-HX5V

  Full pakke

  Hvis man legger like mye vekt på video- som stillbildekvaliteten, er Sony-kameraet et spennende valg.

  Canon Powershot SX210 IS

  Bred last

  Canon-kameraet har ikke bare den bredeste skjermen, det har også rekordstore 14 x zoom kombinert med 14 megapiksler.

  Ricoh CX3

  Storebror

  Strålende skjerm og betjening. Men bildekvaliteten må være i toppklasse hvis CX3 skal kunne hevde seg.

  Olympus Mju-9010

  Mikro magic

  Her er et av de minste kameraene med 10 x zoom. det kom- pakte Olympus-kameraet er likevel ikke ribbet for funksjoner.

  Nikon Coolpix S8000

  Lynraskt og lekkert

  For enkelhets skyld, kunne nikon sagt om S8000. intet ville være mer presist, men det er ikke hele sannheten.

  FujiFilm FinePix F80EXR

  Enten eller

  Dette kameraet er på sitt beste når man halverer antall piksler, men da er det også i toppklasse

  Les også

  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.
  Vera Audio smeller sannheten i hodet på deg med en murstein – eller to.
  Electrocompaniet har fått ned prisen, uten å gå på kompromiss med sin egen filosofi. Sånt blir det musikk av!
  Fremtidssikker surround-forsterker for morgendagens formater. Men er Denon AVC-X6700H best, og overbeviser den på musikk?