Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Nye EU-regler kan bety slutten for 8K-TV

Strengere EU-krav til energieffektivitet kan sette en stopper for sylskarpe, men strømslukende 8K-TV-er.

Skrevet av / 18.10.22 - 13:55
Nye EU-regler kan bety slutten for 8K-TV

Er du blant dem som drømmer en splitter ny og sylskarp 8K-TV? Vel, fra neste år kan det bli slutt – eller rett og slett forbudt!

Fra 1. mars 2023 trer det nye EU-regler i kraft, som setter strengere krav til TV-skjermenes energieffektivitet. Dette kan ramme skjermer med 8K-oppløsning (7680 x 4320) ekstra hardt, i følge interesseorganisasjonen 8K Association.

8K-TV sliter med å tilfredstille energikravene

En del 8K- og microLED-skjermer i high-end klassen har til nå vært unntatt fra reglene, men til mars neste år fjernes dette unntaket, slik at 8K-skjermene i praksis møter de samme kravene til energieffektivitet (EEIMax 0,90) som vanlige 4K-skjermer. Kravene kan bli vanskelig å tilfredstille, ikke bare for 8K-skjermene, men også en del avanserte 4K-skjermer som OLED og QD-OLED.

Les også Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!

En 8K-skjerm har fire ganger så mange piksler (7,680 x 4,320 vs. 3,840 x 2,160) som en 4K-skjerm, og gir fordeler som vesentlig høyere pikseltetthet (PPI) og bedre bildeskarphet. Men 8K har også sine utfordringer: De bittesmå pikslene slipper ut mindre lys for et gitt skjermareal. Baklyset og/eller transistorene i bildepanelet må derfor drives hardere for å gi tilsvarende lysstyrke som en 4K-skjerm – med høyere strømforbruk som resultat av dette. Dette er noe som rammer både LCD- og OLED-baserte 8K-skjermer til en viss grad, skriver 8K Association.

Dette er utvilsomt dårlige nyheter for TV-produsenter som Samsung, Sony, LG og TCL, som tilbyr et bredt sortiment av TV-er med 8K-oppløsning. Organisasjonen bak 8K-formatet har derfor kommet med utspill hvor de ber EU om å myke opp reglementet, før det trer i kraft fra 1. mars neste år.

Fun fact? Lyd & Bilde skrev i 2021 en «aprilsnarr» hvor vi hevdet EU ville forby 8K, men da av helt andre grunner(mangel på halvledere)… 

Les også EU vil stoppe salg av 8K og tredoble prisen på 4K EU innfører nå kraftig regulering av TV-industrien på grunn av akutt mangel på halvlederkomponenter. 4K-TV-er tredobles i pris.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

3 hendelser på “Nye EU-regler kan bety slutten for 8K-TV”

  1. Finnes ikke ett menneskeøyepar som ser forskjell på 8k og 4k oppløsning på en hjemme TV. Faktisk ikke engang på Full HD og 4k engang sittende mer enn 1,5 m fra et 50» TV. Så hvorfor 8k? Jeg er spent på svaret. At noen 4k TVer har bedre bilde enn noen «gamle» Full HD TVer er andre grunner enn oppløsningen.
    Jeg kaller det idioti. Vet ikke hva andre kaller det.

    1. Når tv’n blir større så blir også pixeltettheten mindre. Så om du ennå lever i en tid der 50″ er normen så er det ikke rart at du ikke merker forskjellen. 65 er normen nå, og 75 er ikke langt unna og bli standarden. Da ser man faktisk stor forskjell på full hd og 4k og noe forskjell på 4k og 8k. men man må så klart ha innhold som er i det formatet. Kan ikke sitte og se på dagsrevyen og farmen og klage på at man ikke kan se forskjeld på full hd og 4k.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Loewe OLED-TV er nå "Made in Germany"

Enorm 3D-skjerm fra LG

Her er Samsungs nye TV-modeller 2024: Full av AI-funksjoner

TCLs 163-tommer X11H demonstrert i Kina

Nå vet vi prisene på årets nye OLED-TV-er fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Scroll to Top