TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022
Nyhet

Nye EU-regler kan bety slutten for 8K-TV

Strengere EU-krav til energieffektivitet kan sette en stopper for sylskarpe, men strømslukende 8K-TV-er.

forfatter
Publisert 18.10.22 - 13:55

Er du blant dem som drømmer en splitter ny og sylskarp 8K-TV? Vel, fra neste år kan det bli slutt – eller rett og slett forbudt!

Fra 1. mars 2023 trer det nye EU-regler i kraft, som setter strengere krav til TV-skjermenes energieffektivitet. Dette kan ramme skjermer med 8K-oppløsning (7680 x 4320) ekstra hardt, i følge interesseorganisasjonen 8K Association.

8K-TV sliter med å tilfredstille energikravene

En del 8K- og microLED-skjermer i high-end klassen har til nå vært unntatt fra reglene, men til mars neste år fjernes dette unntaket, slik at 8K-skjermene i praksis møter de samme kravene til energieffektivitet (EEIMax 0,90) som vanlige 4K-skjermer. Kravene kan bli vanskelig å tilfredstille, ikke bare for 8K-skjermene, men også en del avanserte 4K-skjermer som OLED og QD-OLED.

Les også Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!

En 8K-skjerm har fire ganger så mange piksler (7,680 x 4,320 vs. 3,840 x 2,160) som en 4K-skjerm, og gir fordeler som vesentlig høyere pikseltetthet (PPI) og bedre bildeskarphet. Men 8K har også sine utfordringer: De bittesmå pikslene slipper ut mindre lys for et gitt skjermareal. Baklyset og/eller transistorene i bildepanelet må derfor drives hardere for å gi tilsvarende lysstyrke som en 4K-skjerm – med høyere strømforbruk som resultat av dette. Dette er noe som rammer både LCD- og OLED-baserte 8K-skjermer til en viss grad, skriver 8K Association.

Dette er utvilsomt dårlige nyheter for TV-produsenter som Samsung, Sony, LG og TCL, som tilbyr et bredt sortiment av TV-er med 8K-oppløsning. Organisasjonen bak 8K-formatet har derfor kommet med utspill hvor de ber EU om å myke opp reglementet, før det trer i kraft fra 1. mars neste år.

Fun fact? Lyd & Bilde skrev i 2021 en «aprilsnarr» hvor vi hevdet EU ville forby 8K, men da av helt andre grunner(mangel på halvledere)… 

Les også EU vil stoppe salg av 8K og tredoble prisen på 4K EU innfører nå kraftig regulering av TV-industrien på grunn av akutt mangel på halvlederkomponenter. 4K-TV-er tredobles i pris.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

En kommentar om “Nye EU-regler kan bety slutten for 8K-TV”

  1. Finnes ikke ett menneskeøyepar som ser forskjell på 8k og 4k oppløsning på en hjemme TV. Faktisk ikke engang på Full HD og 4k engang sittende mer enn 1,5 m fra et 50» TV. Så hvorfor 8k? Jeg er spent på svaret. At noen 4k TVer har bedre bilde enn noen «gamle» Full HD TVer er andre grunner enn oppløsningen.
    Jeg kaller det idioti. Vet ikke hva andre kaller det.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå kan du laste ned FIFA-appen Gladnyhet til fotballfans med Android og Google TV Nå er den offisielle FIFA-appen, FIFA+, tilgjengelig for nedlasting.
OLED pluss Ambilight = større innlevelse! Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er det duket for en nydelig bildeopplevelse.
YouTube går vertikalt på TV-skjermen Nå kan du snart se de vertikale videosnuttene i YouTube-appen til smart TV.
Den største TV-en vi noen gang har testet Glem 85” - nå er det 98” som gjelder dersom du vil ha den største TV-en i gata! TCL 98C735 er et gedigent beist av en TV, og bildekvaliteten overrasker.
Samsung TV-eier? Da bør du lese dette! Apple TV-appen til Samsung TV strømmer nå utvalgt innhold i det åpne HDR10+ formatet – som et alternativ til Dolby Vision.
MiniLED gir bedre kontrast Sony har oppgradert en av sine beste LCD-skjermer med et finmasket MiniLED-baklys. Det gir imponerende presis kontrast og lysstyrke, men det er fortsatt rom for forbedring…
Følg Lyd & Bilde