Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Sniktitt

OLED M3: Vi fikk prøvekjøre LG’s trådløse flaggskip-TV

LGs trådløse toppmodell er snart i handelen, men hvor godt fungerer den? Les og finn ut!

Skrevet av / 13.10.23 - 13:37
OLED M3: Vi fikk prøvekjøre LG’s trådløse flaggskip-TV

Det har allerede vært skrevet mye om LGs trådløse M3 OLED-TV. Nå har vi endelig fått mulighet til å prøvekjøre den!

Riktignok bare på bortebane, og kun i noen få timer. Men siden tilgangen på testeksemplarer er nokså begrenset, takket vi like gjerne ja da LG oss over til deres showroom i Stockholm, Kista for å sjekke ut TV-en der. Det er tross alt ikke «bare-bare» å sende en 97″ OLED-TV til tre hundre tusen i posten…

Dette blir ingen fullskala test, men snarere en sniktitt på det som blir LGs toppmodell for 2023, og videre inn i 2024!

Erik Svalberg hos LG Nordic ved siden av 97″ OLED M3. (Foto: Audun Hage)

LG OLED M3

M3-serien fra LG leveres i 77, 83 og 97 tommer, og det er altså den sistnevnte som nå henger på veggen hos LG. Dette er faktisk den største OLED-skjermen vi har sett hittil!

Du kunne i fjor kjøpe en 97″ OLED i G2-serien, men den har nå gått ut av produksjon. Så for den som er på jakt etter den største TV-en LG kan levere, er dette modellen.

Du må imidlertid betale for gildet: Toppmodellen koster den nette sum av 299.000 kroner. De mindre 83″ og 77″ utgavene er heldigvis noe rimeligere. Disse er ikke offisielt en del av Signature-serien, men den trådløse teknikken er den samme.

Signature-modellen kommer blant annet med denne lekre fjernkontrollen i børstet metall. (Foto: Audun Hage)
Les også Samsung MicroLED: TV i millionklassen Bare se, ikke røre: Det er ikke alle forunt å eie en MicroLED-TV, men nå kan du i alle fall se den på nært hold hos Elkjøp.

Trådløs sa du?

Ja, LG hevder dette er verdens første trådløse OLED-TV! Det store teknologiske fremskrittet ligger nettopp i den trådløse signaloverføringen, nærmere bestemt koblingsboksen Zero Connect Box. Den bruker proprietær teknikk, som angivelig skal være raskere enn Wi-Fi 6 standarden.

LG 97″ OLED M3 med Zero Connect box. (Illustrasjon: LG)

I stedet for å koble videokildene dine direkte til TV-en, stikker du HDMI-kablene inn i denne kompakte boksen, som så sender A/V signalet trådløst til skjermen. Du kan koble til opptil tre HDMI-kilder i tillegg til USB, og boksen kan stå inntil 9 meter unna TV-en, sammen med de andre enhetene dine.

LG argumenterer med at dette ser penere og mer ryddig ut, med mindre visuell støy. Og ja – det føles avslappende når man slipper å ha bokser og «kabelsalat» midt i synsfeltet. Siden TV-en bare trenger en strømkabel,  blir den naturligvis lettere å installere.

Zero Connect Box with remote LG M3 Zero Connect Box
<
>

Design

M3-modellen har såkalt Gallery design som vi kjenner fra G3-serien – omtrent som en bilderamme på veggen. Skjermen har en børstet metallinnramming og kommer med innfelte veggfester, slik at den kan henge tett inntil veggen. Og siden M3 ikke har noen video-innganger på baksiden, kun en strømledning – trenger du ikke tenke på tilkoblingene.

97-tommeren kan dessuten leveres med to stilige V-formede gulvføtter i sølvfarget metall, som vi har sett på messer tidligere. Da kan TV-en i praksis stilles midt på gulvet om du vil. Men vil du ha disse må du betale rundt femten tusenlapper ekstra ovenpå de 299’. Veggfestet følger derimot med i esken. 77 og 83 modellene har en mer tradisjonell bordsokkel.

Raffinert bildekvalitet – i stort format

De fleste av leserne er sikkert godt kjent med OLED-skjermenes fortreffelige bildeegenskaper allerede. LGs C3 og G3-modeller har imponert oss med sin knallsterke kontrast og saftige fargegjengivelse. M3-modellen bruker den samme videoprosessoren (Alpha 9 gen. 6) som disse to. Og når den samme prestandaen blåses opp til 97 tommer, blir det vel bare mer av alt det gode, eller?

Ganske riktig – M3-modellen trekker oss inn i handlingen med et kolossalt stort og kontrastrikt bilde! Skjermen har en sylskarp detaljrikdom med svært lite støy og ujevnheter. Svartnivået er selvsagt utmerket, og her er det ingen ujevn bakbelysning som hemmer gjengivelsen av mørke filmscener.

Max Verstappen F1 LG OLED M3 picture quality LG OLED M3 picture quality 2
<
>

Når det er sagt, er det et par ting vi legger merke til.

Selv om M3 har utmerket lysstyrke, som virker overbevisende på alt av TV-innhold, vil vi ikke akkurat kalle den blendende hvit. Lysstyrken ligger for eksempel et tydelig stykke unna LGs G3-modell med MLA-teknikk, som hang rett ved siden av i showrommet og skinte i all sin prakt. Denne skjermen har heller ikke det nyeste antirefleks-belegget, og blir derfor relativt blank.

At den største toppmodellen ikke har den aller beste teknikken, skyldes rett og slett at LG Display ikke produserer 97″ (eller 83″ for den del) paneler med MLA og antirefleks enda. Derimot kan den mindre 77-utgaven leveres med et panel av siste skrik. Spør du oss, burde LG ha sørget for dette på samtlige av modellene.

Den andre tingen vi tenker på er bildeskarpheten. Med et 4K-bilde blåst opp til 97 tommer er det fortsatt plenty skarpt nok, men samtidig kommer vi til et punkt hvor det kan friste med enda høyere oppløsning og pikseltetthet.

Vi vet for eksempel at LG har en enda skarpere 8K-TV i arsenalet – nærmere bestemt OLED Z3. En 88-tommers OLED88Z3 koster faktisk like mye som en OLED97M3!

8K-skjermene har fått mye kritikk på grunn av manglende innhold, men vi vet i alle fall hvilken VI hadde valgt, basert på egen erfaring.

Les også Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!

Se kjære – ingen ledninger!

Det store «partytrikset» med OLED M3 er den trådløse videooverføringen. Så hvor godt fungerer det? Svaret er at det fungerer strålende – helt til noe(n) blokkerer signalet.

For å ivareta en stabil og rask signalforbindelse, bruker Zero Connect-boksen en retningsbestemt antenne som skal vris i retning av TV-en. En liten lysdiode indikerer hvor godt forbindelsen fungerer.

Førsteinntrykket er at signaloverføringen fungerer glimrende, og vi kunne for eksempel se på 4K HDR materiale fra Netflix stabilt og fint, tilsynelatende uten ekstra videokompresjon eller reduksjon i bildekvalitet. Dessverre fikk vi ikke sjekket med 4K Blu-ray, som har en høyere bitrate og datamengde.

Derimot testet vi gaming så vidt via PS4 og innebygde Geforce Now strømmetjenester, og det virket kvikt og responsivt nok. En rask sjekk med input lag måleren vår viste dessuten at overføringen er raskt med kun 10 millisekunders forsinkelse i spillmodus. Det er betryggende lavt.

Med en forsinkelse på 10-11 millisekunder i spillmodus, er OLED M3 fullt på høyde med andre gaming-skjermer.

Følsom for blokkering

Jeg husker godt de første trådløse surroundhøyttalerne med infrarød signaloverføring, som vi testet for mange år siden. Da måtte man unngå å befinne seg mellom sender og mottaker, ellers kunne lyden raskt bli brutt!

LGs trådløse Zero Connect Box fungerer heldigvis langt bedre enn dette(!), men du må likevel ta mange av de samme forholdsreglene. Siden antennen retningsbestemt, trenger du fri sikt mellom boks og TV for å unngå forstyrrelser. Hvis ikke kan det føre til hakking eller i verste fall signalbrudd, og begge deler er en opplagt festbrems når underholdningen står i fokus.

Vi opplevde at bildet kunne hakke litt når vi stilte oss inntil boksen, eller når andre enheter blokkerte sikten mellom boks og TV.

Det var også relativt lett å fremprovosere hakking og pauser ved å holde hånden eller mobilen rett foran senderen. Da ble forbindelsen brutt, og skjermen gikk i svart, før den brukte et sekund eller to på å gjenopprette bildet.

Derimot, så lenge vi lot boksen stå i fred uten å «stressteste» den, fungerte videooverføringen uproblematisk.

Er dette «bra nok»?

Du kjenner sikkert følelsen av å sitte i en videosamtale og oppleve dårlig nettverk, eller pauser og avbrudd når du strømmer en film på hytta.

Slike avbrudd vil du for all del unngå når du og kompisgjengen sitter og heier på favorittlaget i finalen! Eller når du biter negler på slutten av en halsbrekkende spenningsthriller. For ikke å snakke om innbitte gaming-sessions. Blunker du da, kan du bli most!

For å unngå avbrudd er det derfor åpenbart viktig å følge LGs bruksanvisning nøye. Boksen bør ikke stå for tett inntil andre enheter, og den bør helst ikke stå der folk går mye forbi. Og har du barn i familien, vil det helt sikkert være lurt å plassere boksen med god avstand fra gulvet.

Hva med lydkvaliteten?

Mens det er mye å si om bildekvaliteten og teknikken i denne TV-en, ble vi ikke spesielt imponert over lyden.

LG-skjermen er utstyrt med et 4.2 kanalers høyttalersystem med 60W utgangseffekt.

Vi testet med en del filmscener og musikk-klipp fra Youtube, og fant at lyden var ganske diffus og dunkel, uten særlig mye dynamikk eller bass. Og selv om man kan spille relativt høyt, låter det ganske skarpt og anstrengt på høyt volum.

LG tenker nok at mange uansett vil koble til en lydplanke eller lydsystem til TV-en. Men hvordan løser man det, når boksen med lydutgang står flere meter unna?

Koblingsboksen har lydutgang med HDMI eARC, men det blir selvfølgelig ulogisk å trekke en 10 meter lang HDMI-kabel frem til lydplanken. LG anbefaler heller at man bruker en av deres egne lydplanker med trådløs WowCast-teknikk.

Vi rakk ikke teste dette under seansen, men vi vil uansett anbefale å budsjettere med separat lyd. Her trengs det skikkelig lyd for å yte bildet rettferdighet!

Les også Prøv igjen, LG Den ser meget heftig ut på papiret. Men LG S95QR faller igjennom når det teller som mest.

Foreløpig konklusjon

LGs nye flaggskipmodell er på mange måter et imponerende stykke teknikk: Denne 97-tommeren drar oss inn i handlingen med et skarpt, kontrastrikt og kolossalt stort bilde.

Den trådløse overføringen er kvikk, stabil og leverer glimrende bildekvalitet – så lenge den virker, vel og merke. Vi fikk bare testet TV-en i noen få timer, men opplevde at overføringen var relativt følsom for blokkering av nærliggende objekter. Det kunne medføre hakking eller i verste fall signalbrudd.

For at teknikken skal fungere knirkefritt, er det viktig at TV-en og boksen har fri sikt mellom hverandre. Med andre ord: Hvis du ikke kan legge forholdene til rette, er det nok tryggere å satse på en kablet løsning.

Les også LGs nye OLED-flaggskip legger lista LGs nye 2023-modell OLED G3 har nettopp gjestet testbenken. Kan vi allerede ha sett årets beste TV?

LG OLED M3-serien er tilgjengelig nå, i 97, 83 og 77 tommer.

Modell Pris
LG Signature OLED97M3LA 299.990 kr
LG OLED83M3LA 94.990 kr
LG OLED77M3LA 65.990 kr
Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Her er fem ting smartklokken din bør kunne leve opp til

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top