Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Sniktitt

OLED+908: Philips klar med ny toppmodell – tar opp kampen med Samsung og LG

Slippes i oktober, med lyd fra Bowers & Wilkins.

Skrevet av / 15.09.23 - 09:00
OLED+908: Philips klar med ny toppmodell – tar opp kampen med Samsung og LG

Lyd & Bilde / Barcelona: Philips TV hadde ingen utstilling på IFA-messen i år, men veide opp med å invitere europeisk tek-presse til et eksklusivt event i Barcelona denne uken. Her fikk vi se nærmere på den nye toppmodellen OLED+908!

Lokasjonen er ikke tilfeldig, da selskapet bak Philips TV(TP Vision) er en av sponsorene til fotballaget FC Barcelona. Fremover vil du kunne skimte logoen for Ambilight TV på Barca-trøyene.

Arrangementet fant sted i nærheten av legendariske Camp Nou, som for tiden er under rivning/ombygging. Det var altså med dette bakteppet vi fikk en nærmere titt på høstens kommende TV-nyheter fra Philips, rettere sagt én bestemt modell

Merk: Dette var et Philips-arrangement, hvor leverandøren sto for både reise, kost og losji. Dette er bare en forhåndstitt, og vi avventer konklusjonen til vi har gjort en fullverdig test av OLED+908 på hjemmebane.

Philips OLED+908: Toppmodell med MLA OLED-teknikk

OLED+908 er Philips’ offisielle toppmodell for 2023 og arvtageren til den populære OLED907 fra 2022. Den kommer utrustet med et oppgradert «Meta» MLA OLED-panel fra LG Display. Vi kjenner allerede godt til denne typen panel fra LGs egen toppmodell OLED G3, men Philips hevder de har oppnådd bedre bildekvalitet, ved hjelp av både gamle og nye triks.

MLA (Micro Lens Array) panelteknologien bruker spesielle mikroskopiske linser som øker lysutbyttet fra OLED-pikslene. Dette i kombinasjon med bedre passiv kjøling og tilpasset bildebehandling (såkalt Meta Booster) har gjort det mulig å skvise vesentlig høyere lysstyrke ut av OLED-panelene.

OLED+908 skal angivelig klare opptil 2100 nits på 10% skjermareal(250 nits ved 100%) når den settes i den mest dynamiske «Crystal Clear» bildemodusen. Men det er bare en liten del av forbedringene, ifølge Philips.

Philips OLED+908 (t.v.) ved siden av fjorårsmodellen OLED+907. (Foto: Audun Hage)

Philips sin videoprosessor P5 AI Gen 7, med flere avanserte finesser, spiller også en nøkkelrolle for bildekvaliteten. Den er basert på den nyeste Mediatek Pentonic chipset, kombinert med Philips egen bildebehandling.

Ambient Intelligence V2 sørger for at bildet kontinuerlig tilpasser seg til omgivelsene. Den nye versjonen bruker en RGB-lyssensor som ikke bare hensyn til lysnivået i rommet, men også fargetemperaturen slik at hvitpunktet tilpasser seg sollys og tid på døgnet. Mens Smart Bit Enhancement sørger for sømløse fargegraderinger.

Philips-skjermen har ellers bred støtte for ulike videoformater som Dolby Vision og HDR10+, nå også til gaming, med kapasitet for 120 Hz og VRR. Men, bare to av fire HDMI-inngangene støtter 4K/120 Hz. Samsung og LGs toppmodeller støtter nå som kjent 120Hz på alle fire.

Philips OLED+908 støtter blant annet nå Dolby Vision i 4K/120 Hz for gaming. (Foto: Audun Hage)

Tresidig Ambilight

OLED+908 får selvfølgelig også Ambilight-lys, riktignok bare på tre sider av skjermen. Den nyeste generasjonen har fått en mer presis styring av lysdiodene med høyere fargeoppløsning, der hver enkelt LED får individuelle fargesignaler og således kan samsvare bedre med handlingen på skjermen.

Fordi lysdiodene drives direkte av TV-ens bildebehandling, vil dette gi en mer presis representasjon av fargene på skjermen. sammenlignet med alternative løsninger(for eksempel Samsung, som nå kan skilte med støtte for Philips Hue) – i hvert fall i teorien.

Oppdatert Google TV, og ny fjernkontroll

Philips virker også å ha tatt til seg noe av kritikken vi hadde mot brukervennligheten på fjorårsmodellene. OLED908 bruker et oppdatert Google TV brukergrensesnitt, hvor de også har jobbet med å effektivisere menysystemet. Viktige bildeinnstillinger ligger lettere tilgjengelig, og man kan gjøre justeringer uten at menyen dekker hele bildet.

Fjernkontrollen har også blitt mer moderne, med færre knapper en før, men de som savner tall-knappene kan likevel fremkalle et touch-panel med ekstra knapper.

Den nye fjernkontrollen klarer seg med færre knapper enn den gamle. (Foto: Audun Hage)

Lyd fra Bowers & Wilkins

Du lurer kanskje på hva pluss-tegnet i OLED+908 står for? Det er Philips sin måte å fortelle at lyden er ekstra påkostet, og i dette tilfellet kommer den fra B&W.

De to produsentene har samarbeidet på lydsiden i flere år, og OLED+908 bruker et skreddersydd 3.1 kanalers høyttalersystem montert i en “lydlist” under skjermen. Den er kledd i mørkegrå tekstil fra danske Kvadrat, og skjuler høyttalere for senter, høyre og venstre kanal.

Alle kanalene har separate diskant- og mellomtone-elementer. I tillegg sitter det en basshøyttaler med fire passive slavelementer på baksiden. Høyttalerne drives av en 80 watts forsterker og støtter «virtuell» Dolby Atmos surroundlyd. Vi fikk dessverre ingen lyd-demo i Barcelona, men ser frem til å teste nærmere!

Her kan du se de mange høyttalerne fra Bowers & Wilkins som OLED+908 er utstyrt med. (Foto: Audun Hage)

Philips OLED+908 mot konkurrentene

Under seansen i Barcelona fikk vi en demonstrasjon av OLED+908, satt opp mot ferske konkurrenter fra Samsung (TQ65S95C) og LG (OLED65G3). Presentasjonen ble som vanlig holdt av Philips’ strategidirektør og erfarne TV-guru Danny Tack, som ikke nølte med å sammenligne sin egen “baby” mot konkurrentene.

Philips har som uavhengig TV-produsent muligheten til å velge og vrake mellom ulike panelteknologier. Og da vi spurte direktør Tack om hans tanker rundt QD-OLED mot OLED, fortalte han at QD-varianten har visse fordeler i deler av fargeområdet, men at han likevel lener mot OLED med MLA som den mest naturlige, og totalt sett beste panelteknikken.

Danny Tack pekte blant annet på at Philips-skjermen hadde enda mer intens lysstyrke i de lyseste områdene enn Samsung S95C, og enda skarpere, mer detaljert og kontrastrikt bilde enn LGs egen G3. Dermed later det til at Philips kommer til å satse på OLED for sine toppmodeller også i fremtiden.

Presentasjonen ble holdt av Danny Tack, som har vært ansvarlig for Philips TV helt siden bilderørs-TVenes dager. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Det er selvsagt vanskelig å bedømme bildekvaliteten skikkelig uten å kjenne bildematerialet, eller ha sjekket innstillingene på forhånd, men OLED908 presterte i alle fall en imponerende lysstyrke og kontrast. Den fikk også frem til en mengde detaljer som var mindre fremtredende hos konkurrentene, i tillegg til meget glatte bevegelser.

Så skal det sies at dette var med den ekstra dynamiske «Crystal Clear» bildemodusen aktivert. Den bruker mye videoprosessering til å pynte på bildet. Men for de som liker litt ekstra krydder på bildene er dette trolig midt i blinken!

En annen ting vi la merke til var at 2023-modellen med «Vanta Black» polariseringsfilter på overflaten, har vesentlig lavere skjermrefleksjon enn tidligere generasjoner. Her var forskjellen mot OLED907 fra 2022 relativt tydelig i både lyse og mørke omgivelser.

908-modellen har vesentlig mindre refleksjon i glasset enn forgjengeren 907 fra 2022. (Foto. Audun Hage)

Pris og tilgjengelighet

Philips OLED+908 lander i butikkene i løpet av oktober/november 2023, og leveres da i skjermstørrelsene 55, 65 og 77 tommer. Dette blir garantert en spennende utfordrer til andre high-end modeller som LG OLED G3, Samsung S95C og Panasonic MZ2000, som vi gleder oss til å få på testbenken.

Veil.priser:

Philips 55OLED908: 29990 kr

Philips 65OLED908: 39990 kr

Philips 77OLED908: 69990 kr

Obs! Philips viste ingen direkte arvtager til 2022-modellen OLED+937  i Barcelona. Oppfølgeren til denne forventes ikke før senere i 2024.

Vi fikk heller ikke se nærmere på de tidligere lanserte MiniLED-modellene kjent som The Xtra. Disse ble vist som prototyper tidligere i år, og er allerede sluppet i enkelte markeder, men det er foreløpig usikkert når de kommer til Norden.

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Samsung-TV ble knust

Apple TV med tvOS 18 får støtte for 21:9-format

Ny stor og billig TV fra Samsung

Elkjøp: Nå tar TV-salget av!

Samsung: Nå kommer den nye The Frame-modellen

TCL lanserer ny TV-modell med bred appell

Her er TCL C855

Her er TCLs "The Frame"-konkurrent

Her er Panasonics 2024 TV-modeller

Loewe OLED-TV er nå "Made in Germany"

Enorm 3D-skjerm fra LG

Her er Samsungs nye TV-modeller 2024: Full av AI-funksjoner

Scroll to Top