Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

LG lanserer små og store OLED og QNED-TVer

Endelig får vi en 42-tommers OLED-TV! Og dessuten en 97-tommer… LG lover oss dessuten en smartere TV-opplevelse.

Skrevet av / 04.01.22 - 13:55
LG lanserer små og store OLED og QNED-TVer

Det er ved første blikk ingen store overraskelser med LGs nyeste TV-er. LCD-er i de rimeligere klassene, flere modeller med QNED (MiniLED) teknologi, og fortsatt med OLED tronende på toppen. Litt bedre bilde enn tidligere forventer vi, og bedre smart-TV-funksjoner med ny webOS-programvare. Og ikke minst…flere skjermstørrelser!

2022 LG OLED evo C2 42inch-scaled
Endelig en 42-tommers OLED-TV fra LG, i C2-serien. Spillernes favoritt? Foto: LG

Nye OLED-modeller

LGs OLED-teknologi ble en suksess fra første stund, da den ble lansert for ni år siden på nettopp CES. Når hver piksel er sin egen lyskilde, slipper man baklys, og men oppnår perfekt svartnivå, uten artefakter som glorier og «skitne skyer» som forkludrer bildet.

Det er ingen overraskelse at koreanerne også i år kommer med nye OLED-modeller, og først ut er G2 og C2-seriene – arvtagerne til G1 og C1 som vi kjenner godt fra 2021.

Både G- og C-modellene er basert på det samme OLED-panelet (OLED evo). G2-serien drar imidlertid lysstyrken et hakk høyere enn C2, ved å inkludere bedre passiv kjøling, i tillegg til mer avanserte algoritmer i Alpha 9-prosessoren, som nå er i sin 5. Generasjon. LG selv kaller finessen Brightness Booster. Etter det Lyd & Bilde erfarer, skal det dreie seg om 1100-1200 nits i maksimal lysstyrke for G2-serien, mens C2 greier rundt 900 nits maks.

Hvor mye dette gjør for bildekvaliteten, gjenstår selvfølgelig å se!

Perfekte farger?

Nytt for 2022 er at LGs OLED-TV-er hevder opptil 100 prosent gjengivelse av det utvidede fargerommet DCI-P3, som brukes for Ultra HD-materiale. De nye modellene skal kunne vise farger som samsvarer med kildematerialet, uansett hvor mørkt eller lyst bildet er. Vi loves også at bildene er totalt frie for bildeflimmer.

Som skapt for gaming

Blant TV-produsentene er det få som har vært like gaming-vennlige som LG, med finesser som G-Sync og Freesync, variabel bildefrekvens (VRR) og støtte for 4K 120 Hz på samtlige HDMI-innganger. I år er intet unntak: Opptil fire innganger støtter HDMI 2.1-funksjoner, og vi finner også støtte for strømmetjenester for spill, som NVIDIA GeForce NOW og Google Stadia. Dermed trenger du bare en kompatibel kontroller, for å komme i gang.

Nytt for 2022 er dessuten spillspesifikke profiler i TV-modellenes Game Optimizer-meny. Med rask tilgang til den nye Dark Room-modusen, som justerer lysstyrken på mørke rom. G-Sync, Freesync og variabel bildefrekvens (VRR) får du også tilgang til via samme meny. En Sport-modus med optimeringer for førstepersonsspill med høyt tempo, rollespill og RTS finnes også.

2022 LG OLED evo family-scaled
Årets OLED-TV-er fra LG kommer i flere størrelser enn tidligere. Foto: LG

Flere skjermstørrelser

I tillegg til bedre bildekvalitet, blir det også både mindre og større skjermer å velge mellom i 83 tommer er nå tilgjengelig, og får nå selskap av en gigantisk 97-tommers OLED-TV! Verdens første i sitt slag. Disse utfyller de eksisterende størrelsene 55, 65 og 77 tommer. G2-serien kommer med mulighet for veggmontering, som G-serien har hatt siden 7-utgaven gikk ut av produksjon.

Bestselgeren til LG har vært den rimeligere C-serien, og C2 kommer også i flere størrelser i løpet av året. Blant annet får vi nå endelig se verdens første 42-tommers OLED-TV. Vi har ventet på denne, helt siden panelprodusent LG Display viste frem et slikt panel under fjorårets CES.

Les også Gamernes favoritt LG har satset kraftig på gaming på sin seneste OLED-generasjon. Resultatet er en TV som fungerer glimrende til alle typer spill!

Den nye størrelsen retter seg mot gamerne, hvor det er viktig å se hele bildet uten å bevege hodet. C2-serien har også fått en slankere utforming med tynnere rammer enn tidligere. Andre størrelser for C2-serien er 48, 55, 65, 77 og 83 tommer. Som i fjor.

2022 LG OLED evo G2 97inch-scaled
Synes du 83 tommer blir for pinglete, kan LG friste med en helt ny 97-tommer, i G2 OLED-serien. Foto: LG

Raskere og smartere

Den nye α 9 Gen 5-prosessoren er hjertet i de fleste nye TV-modeller. Maskinlæring forbedrer oppskalering og bildedybde. Samtidig forbedres lydbehandlingen med LG AI Sound Pro-funksjonen, som gjør at TV-ens innebygde høyttalere skal kunne produsere virtuell 7.1.2-surround-lyd. Vi forbeholder oss retten til å være skeptiske til akkurat dette, da altfor mange TV-er har skuffet oss med nettopp lydopplevelsen.

Bedre brukeropplevelse?

LG lover oss en bedre brukeropplevelse med en smartere plattform som bygger på webOS 22. Har kan du lage personlige profiler, og det skal være «lettere for brukere å følge favorittlaget sitt, tilpasse strømmetjenestene sine og få skreddersydde anbefalinger basert på historie.»

Man kan enkelt bytte mellom brukerprofiler i menyene eller via en smarttelefon med NFC Magic Tap. Som også kan speile mobilen eller nettbrettet til skjermen. Nå kan også flere TV-er i hjemmet speile hverandre med Room to Room Share, slik at to LG-TV-er kommuniserer direkte med hverandre over hjemmenettverket.

Med AlwaysReady kan TV-en vise grafikk, klokke og stå for musikkavspilling, når den ikke er i aktiv bruk.

Endelig Matter-støtte

For litt siden ble bransjen enige om en standard for smarthjemmet, nemlig Matter. Dette er den eneste standarden som støttes av både Google Home og Apple HomeKit og Amazon Alexa, og er en viktig del av å gjøre hjemmet smart med produkter på tvers av merker.

Fra og med 2022 støtter LGs TV-er også standarden. Dermed blir det enklere å styre din TV, eller få TV-en til å styre andre produkter, så lenge også de andre produktene støtter Matter-standarden. Noe fler og fler kommer til å gjøre fra og med nå.

2022 LG QNED-scaled
LG vil også i år slippe nye LCD-TV-er. Her med toppmodellen med QNED-teknologi og 8K oppløsning. Foto: LG

QNED / Mini-LED

LG fortsetter også å utvikle TV-er basert på LCD-paneler, med en utvidet QNED-serie for 2022. Med Med Quantum Dot NanoCell-teknologi skal vi få 100 prosent fargevolum, som i stor grad skal opprettholdes også når man ser på TV-en fra en vinkel. Vi loves også nøyaktige farger i både mørke og lyse scener.

Kontrast sørges for av Precision Dimming Technology, som vel betyr en smartere og kraftigere styring av mini-LED-baklyset. Som for øvrig tillater mange flere dimmesoner enn vanlig LED, fordi hver diode er mindre, og dermed med plass til flere.

Pris og tilgjengelighet

Offisielle priser og lanseringsdatoer for LGs 2022 TV-modeller er ennå ikke kjent, men vi kan nok regne med at flere av de nye modellene dukker opp gradvis i løpet av våren 2022.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

En smartklokke kan være både elegant og intelligent

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top