Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 05Delta

Nyhet

Her er Samsungs billigste 8K-TV

Samsung Q800T går inn for landing i mai - kan bli en av årets mest interessante TV-er.

Skrevet av / 28.04.20 - 16:39
Her er Samsungs billigste 8K-TV

Samsung lanserte sine første 8K-TV-er allerede i 2018, med konkurrenter som LG og Sony hakk i hæl. Men frem til nå har det ikke vært spesielt stor interesse for de sylskarpe skjermene. Ikke så merkelig i grunn: Prisene har vært skyhøye, og uten tilgang på ekte 8K-innhold, er det også diskutabelt hvor mye utbytte man får av den ekstra oppløsningen.

I år ser det hakket mer lovende ut for 8K-formatet: Produsentene lanserer et større utvalg av TV-er som støtter 8K, noe som vil bringe prisene ned til et mer spiselig nivå. Flere vil støtte den viktige HDMI 2.1 standarden som sikrer avspilling av 8K-video fra eksterne enheter. I tillegg tar YouTube i bruk den nye AV1 kodeken, som gjør det enklere å laste opp og spille av video i 8K-kvalitet. Dermed faller det noen viktige brikker på plass, som vil gjøre tilgangen på både TV-er og innhold betydelig bedre.

Les også: Nå kan du se YouTube i 8K-oppløsning

Samsung Q800T: Rimeligere 8K-modell med HDMI 2.1


Samsung har til nå reservert den sylskarpe 8K-oppløsningen til sine absolutte toppmodeller, men i år utvider de sortimentet med en ny og rimeligere modell. Den nye Q800T-serien er en nedskalert utgave av flaggskipet Q950TS. Q800T må klare seg uten storebrorens påkostede design og avanserte høyttalerløsning, og mangler kjekke finesser som No-Gap veggfeste og ekstern One Connect koblingsboks. Til gjengjeld har den et fullblods 8K-panel med direkte «Full Array» LED-baklys!

Samsung har også bekreftet at 2020-modellene (inkludert Q800T) støtter HDMI 2.1, inkludert viktige finesser som 8K/60p, 4K/120p (High Frame Rate/HFR),  Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). Det lover godt for fremtidig kompatibilitet med neste generasjons spillkonsoller: Både Playstation 5 og Xbox Series X forventes å ta i bruk finesser som krever HDMI 2.1.

YouTube i 8K

Så lenge du har teknikken i orden, har YouTube overraskende mye 8K-innhold å by på. (Foto: Audun Hage)

Samsungs 2020-modeller vil også støtte YouTube-video i det nye AV1-formatet. For 8K-modellene betyr dette umiddelbar tilgang til 8K-innhold via den innebygde YouTube-appen.

Lyd & Bilde har nylig mottatt et ferskt testeksemplar av Samsung Q800T, og kan røpe at YouTube i 8K ser heftig ut. Det er nesten litt ironisk: Før fantes det knapt en 8K-video å oppdrive, og nå ligger det plutselig betydelige mengder innhold tilgjengelig via fjernkontrollen. Du bør imidlertid være forberedt på å oppgradere netthastigheten din!

Samsung Q800T kommer i en rekke skjermstørrelser (65″, 75″, 82″, 98″). Ikke alle variantene er bekreftet til Norden enda, men de første modellene kommer på lager i midten av mai. Prismessig er vi fortsatt i den høyere enden, men det er allerede nå åpenbart at Q800T vil bli betydelig rimeligere enn fjorårets 8K-modell Q950R. Med startende veil. priser på 40.000 kr (65″) og 55.000 kr (75″) legger Q800T seg på omtrent samme prisnivå som fjorårets 4K toppmodell Q90R da de var nye.

Lyd & Bilde har fått både 65″ og 75″ utgaven av Samsung Q800T inn til test. Se opp for fyldig omtale i nær fremtid på lydogbilde.no!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

2 hendelser på “Her er Samsungs billigste 8K-TV”

    1. Audun Hage

      Heisann Kjell, denne saken er fra 2020, men ja, vi regner med å få inn de nye 2021-modellene (Neo QLED 8K) snart også! 🙂 mvh Audun

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CES 2024: LG vinner hele 33 innovasjonspriser

Her er TV-ene vi fant på tilbud under Cyber Monday

Hisense hever lista med ny flaggskip-TV

Ny 98" Samsung-TV klar for Norge

TIME: LGs trådløse OLED kan endre livene våre

Avansert nanoteknologi som ga bedre TV-bilde vant Nobelprisen

Nå er den her

Fra knøttliten til kolossal: TCL MQLED80

Snart i butikk: Hisense 100" U7K

Kan en trådløs OLED-TV være verdt så mye penger?

Mer sofistikert kunst til The Frame

Her er høstens nye TV-modeller fra Philips

0
Scroll to Top