Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

CES 2024: Sony viser spennende ny MiniLED-TV

Bedre enn OLED? Ny teknikk skal gi mer presis lyskontroll uten «blooming».

Skrevet av / 11.01.24 - 03:19
CES 2024: Sony viser spennende ny MiniLED-TV

Las Vegas/Lyd & Bilde: Sony er litt tilbakeholdne med TV-nyheter i utstillingshallen sin på CES, men på en separat utstilling på Mirage Hotel fikk vi en sniktitt på hva vi har i vente: Selskapet viste en prototype på en ny toppmodell med LCD og MiniLED-teknologi, som det antydes at vi får se mer av i løpet av 2024.

Sony TV 2024: Satser på MiniLED

Sony sto bak noen av fjorårets beste TV-er etter vår mening, hvor OLED-modellen A95L stakk av med seieren for årets beste TV i high-end klassen. Vi skal heller ikke å glemme spreke LCD-modeller som X95L, X90L og X85L. Og LCD er ikke i ferd med å dø ut skal vi tro Sony – de bare fortsetter å bli bedre!

Trikset som holder liv i LCD-skjermene heter MiniLED, og Sony forteller at deres ingeniører har jobbet iherdig med å forbedre bildebehandlingen på årets modeller.

Det hører med til historien at Sony Professional nylig lanserte en ny mastering-monitor for studiobruk (HX3110). Dette er en Dual LCD-basert skjerm som er skreddersydd for HDR video-mastering med vesentlig høyere lysstyrke enn de OLED-baserte variantene(4000 vs 1000 nits!) Det kan være en tankevekker til de som sverger til OLED i «alle» sammenhenger.

Les også De beste OLED TV-ene Panasonic, Philips og Sony står klare på startstreken med sine aller mest topptrimmede OLED TV-er. Hvem vinner?

MiniLED med superpresis dimming

En LCD/ MiniLED-TV har tett i tett med lysdioder på innsiden, og det er viktig med presis kontroll av disse (med lokal dimming) for å sikre en overbevisende bildeopplevelse. Dette er den største utfordringen til LCD sammenlignet med OLED.

LCD med MiniLED har imidlertid en stor fordel når det kommer til lysstyrke, noe som ble behørig demonstrert rundt om på messen av konkurrenter som Hisense, Samsung og TCL.

TCL har allerede vist oss at antallet dimming-soner spiller en viktig rolle for å oppnå presis lyskontroll. Deres toppmodeller har så mange lysdioder i baklyset, at det kan minne om et lavoppløst svart/hvitt hvilte

Sony hevder imidlertid at det ikke bare er antallet dimming-soner det kommer an på, man må også kunne kontrollere dem skikkelig …

Les også Er denne skjermen stor nok? Det er ikke bare oss nordboere som digger digre TV-er.

Ny baklys-driver

Den japanske produsenten har vært blant de flinkeste i klassen på baklyskontroll,  og med fjorårets X95L modell så vi mindre glorie-effekter enn før.

For modellåret 2024 hevder Sony at de har gjort enda et gjennombrudd: Ved hjelp av en ny «baklys-driver» har de oppnådd vesentlig mer presis, finmasket og nyansert kontroll over MiniLED-balyset. 

Baklys-driveren har jobben med konvertere baklys-dataene til et analogt elektrisk signal, som LED-ene så konverterer til lys. Den nye driveren er utviklet av Sony Semiconductor, og skal angivelig være verdens minste av sitt slag.

Med den nyeste teknologien er de i stand til å regulere lysstyrken i hver enkelt sone i svært mange steg, og oppnår dermed flere sjatteringer fra mørkt til lyst. Som igjen medfører et mer nyansert og livaktig bilde når alt tilsettes farger.

DSC07309 DSC07305
<
>
Legg merke til hvordan baklyset på skjermen til høyre virker skarpere og samsvarer bedre med det faktiske videosignalet. (Foto: Sony)

 

Livaktige bilder

Vi fikk se noen korte demoklipp av den nye prototypen ved siden av fjorårsmodellen X95L, og det var ingen tvil om at Sony har gjort betydelige fremskritt. Prototypen fremsto både mer lyssterk og nyansert på samme tid, noe som resulterte i et enda mer kontrastrikt og levende bilde. Vi fikk blant annet se et testbilde av en papirlampe som så forbløffende ekte ut, nærmest 3D-aktig.

Sonys viste også frem en «halvnaken» utgave av prototypen, hvor LCD-matrisen var delvis skåret vekk for å vise baklyset. Her kunne man se hvordan baklys-kontrollen og den lokale dimmingen virker for å samsvare best mulig med videosignalet. Ganske fascinerende, og man skjønner raskt at dette er noe som krever rikelig med prosessorkraft for å drive – nesten som to skjermer i ett.

TV-en som ble demonstrert i Las Vegas var bare en prototype, men ifølge Sony-representantene kan vi forvente å oss at den nye baklys-teknikken tas i bruk på en faktisk modell i løpet av 2024. Hvem vet, kanskje den blir hetende Sony Bravia X95M? Den som venter får se.

PSST! Sony fortalte oss for øvrig at flaggskipmodellen A95L fortsetter videre inn i 2024, så det forventes ingen umiddelbar arvtager til denne før neste år.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Loewe OLED-TV er nå "Made in Germany"

Enorm 3D-skjerm fra LG

Her er Samsungs nye TV-modeller 2024: Full av AI-funksjoner

TCLs 163-tommer X11H demonstrert i Kina

Nå vet vi prisene på årets nye OLED-TV-er fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Scroll to Top