Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

CES 2023: LG OLED M3 er en trådløs OLED-TV

Ny toppmodell med trådløs videooverføring. 

Skrevet av / 09.01.23 - 13:06
CES 2023: LG OLED M3 er en trådløs OLED-TV

LG viste frem en rekke nye OLED-modeller på årets CES-messe, men toppet det hele med en trådløs OLED-TV. Den nye toppmodellen har en skjermstørrelse på 97 tommer og er den største OLED-skjermen LG kan levere.

Størrelsen i seg selv er ikke ny, siden LG lanserte 97-tommers OLED i fjor. Det store teknologiske fremskrittet her ligger i den trådløse signaloverføringen.

 

LGs trådløse OLED-TV er en av de største TV-nyhetene på CES2023, både teknisk og rent fysisk. (Foto: Audun Hage, Lyd & Bilde)

Kan sende 4K/120 Hz videosignaler trådløst

LG OLED M3 er nemlig i stand til å overføre bilder i 4K-kvalitet, fra en separat koblingsboks på andre siden av rommet, uten noen kabler i mellom. Slik kan TV-en stå fritt i rommet, eller monteres på veggen uten noe synlig «kabelkluss» nedenunder.

Det vil si – TV-en krever jo fortsatt strøm: Poenget er at man slipper å ha en masse HDMI-kabler hengende ned fra skjermen, og at plasseringen blir mer fri.

Eksterne videokilder som TV-mottaker og spillkonsoller, Blu-ray spiller etc, kobles til den trådløse Zero Connect boksen. Den relativt kompakte enheten kan overføre videosignaler i opptil 4K/120Hz og HDR-kvalitet bort til skjermen. For å klare det bruker den «proprietær teknologi» fra LG, som angivelig skal være vesentlig raskere enn Wi-Fi 6.

LG forteller at boksen kan plasseres opptil 9 meter fra TV-en. Og for å sikre sømløs overføring av data fra boksen til TV-en, har de utviklet en algoritme som umiddelbart identifiserer den optimale overføringsveien. Den kan tilpasse seg endringer i rommet – for eksempel når noen beveger seg mellom boksen og TV-en.

Senderenheten Zero Connect Box har en antenne som rettes mot TV-en. I følge LG skal den ikke påvirkes av annen Wi-Fi trafikk. (Foto: Audun Hage)

LG OLED97M3 i praksis

Vi fikk se OLED97M3 i aksjon, først inne på en fasjonabel suite på Mandalay Bay, og senere ute på messegulvet i Central Hall, Las Vegas Convention Center. Og teknikken ser ut til å fungere. Med en 4K Blu-ray spiller koblet til senderboksen, var overføringen av signalene tilsynelatende prikkfri, uten synlig bufring, hakking eller støy.

Men så lenge man fortsatt er nødt til å trekke en strømkabel opp til skjermen, forsvinner jo mye av gevinsten, tenker vi. Og har man først boret hull i veggen for strøm og skjult kabelføring, er jo mye av jobben gjort.

Samsung har tilbydd en alternativ løsning på sine toppmodeller i noen år – den såkalte One  Connect boksen. Her sendes både strøm og videosignaler gjennom samme kabel, og kan dermed oppnå noe av det samme. Den nye QD-OLED modellen S95C kommer med One Connect i år.

Mange har dessuten blitt vant til å bruke TV-ens egne apper, strømmetjenester og spill, og har ikke nødvendigvis så mange videokilder å koble til mye uansett – med unntak av Xbox og Playstation da, naturligvis!

Nettopp derfor er vi spente på hvor bra videooverføringen fungerer til gaming, med tanke på forsinkelse (input lag). Det ser vi frem til å sjekke når TV-en kommer på testbenken senere i år!

LG OLED M3 – Pris og tilgjengelighet

LG OLED M3 kan ventes til sommeren 2023. Prisene er ikke offisielle enda, men i og med at dagens 97-tommer i G2-serien koster rundt 250.000 kroner, blir nok også denne modellen kostbar.

Heldigvis forteller LG at M3-serien også vil bli tilgjengelig i mindre og billigere 83 og 77 tommers versjoner etter hvert. Disse tar også i bruk den samme  nye teknikken for høyere lysstyrke, som vi finner i den nye G3-serien.

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Her er TCLs "The Frame"-konkurrent

Her er Panasonics 2024 TV-modeller

Loewe OLED-TV er nå "Made in Germany"

Enorm 3D-skjerm fra LG

Her er Samsungs nye TV-modeller 2024: Full av AI-funksjoner

TCLs 163-tommer X11H demonstrert i Kina

Nå vet vi prisene på årets nye OLED-TV-er fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Scroll to Top