TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

CES 2023: LG OLED M3 er en trådløs OLED-TV

Ny toppmodell med trådløs videooverføring. 

forfatter
Publisert 09.01.23 - 13:06

LG viste frem en rekke nye OLED-modeller på årets CES-messe, men toppet det hele med en trådløs OLED-TV. Den nye toppmodellen har en skjermstørrelse på 97 tommer og er den største OLED-skjermen LG kan levere.

Størrelsen i seg selv er ikke ny, siden LG lanserte 97-tommers OLED i fjor. Det store teknologiske fremskrittet her ligger i den trådløse signaloverføringen.

 

LGs trådløse OLED-TV er en av de største TV-nyhetene på CES2023, både teknisk og rent fysisk. (Foto: Audun Hage, Lyd & Bilde)

Kan sende 4K/120 Hz videosignaler trådløst

LG OLED M3 er nemlig i stand til å overføre bilder i 4K-kvalitet, fra en separat koblingsboks på andre siden av rommet, uten noen kabler i mellom. Slik kan TV-en stå fritt i rommet, eller monteres på veggen uten noe synlig «kabelkluss» nedenunder.

Det vil si – TV-en krever jo fortsatt strøm: Poenget er at man slipper å ha en masse HDMI-kabler hengende ned fra skjermen, og at plasseringen blir mer fri.

Eksterne videokilder som TV-mottaker og spillkonsoller, Blu-ray spiller etc, kobles til den trådløse Zero Connect boksen. Den relativt kompakte enheten kan overføre videosignaler i opptil 4K/120Hz og HDR-kvalitet bort til skjermen. For å klare det bruker den «proprietær teknologi» fra LG, som angivelig skal være vesentlig raskere enn Wi-Fi 6.

LG forteller at boksen kan plasseres opptil 9 meter fra TV-en. Og for å sikre sømløs overføring av data fra boksen til TV-en, har de utviklet en algoritme som umiddelbart identifiserer den optimale overføringsveien. Den kan tilpasse seg endringer i rommet – for eksempel når noen beveger seg mellom boksen og TV-en.

Senderenheten Zero Connect Box har en antenne som rettes mot TV-en. I følge LG skal den ikke påvirkes av annen Wi-Fi trafikk. (Foto: Audun Hage)

LG OLED97M3 i praksis

Vi fikk se OLED97M3 i aksjon, først inne på en fasjonabel suite på Mandalay Bay, og senere ute på messegulvet i Central Hall, Las Vegas Convention Center. Og teknikken ser ut til å fungere. Med en 4K Blu-ray spiller koblet til senderboksen, var overføringen av signalene tilsynelatende prikkfri, uten synlig bufring, hakking eller støy.

Men så lenge man fortsatt er nødt til å trekke en strømkabel opp til skjermen, forsvinner jo mye av gevinsten, tenker vi. Og har man først boret hull i veggen for strøm og skjult kabelføring, er jo mye av jobben gjort.

Samsung har tilbydd en alternativ løsning på sine toppmodeller i noen år – den såkalte One  Connect boksen. Her sendes både strøm og videosignaler gjennom samme kabel, og kan dermed oppnå noe av det samme. Den nye QD-OLED modellen S95C kommer med One Connect i år.

Mange har dessuten blitt vant til å bruke TV-ens egne apper, strømmetjenester og spill, og har ikke nødvendigvis så mange videokilder å koble til mye uansett – med unntak av Xbox og Playstation da, naturligvis!

Nettopp derfor er vi spente på hvor bra videooverføringen fungerer til gaming, med tanke på forsinkelse (input lag). Det ser vi frem til å sjekke når TV-en kommer på testbenken senere i år!

LG OLED M3 – Pris og tilgjengelighet

LG OLED M3 kan ventes til sommeren 2023. Prisene er ikke offisielle enda, men i og med at dagens 97-tommer i G2-serien koster rundt 250.000 kroner, blir nok også denne modellen kostbar.

Heldigvis forteller LG at M3-serien også vil bli tilgjengelig i mindre og billigere 83 og 77 tommers versjoner etter hvert. Disse tar også i bruk den samme  nye teknikken for høyere lysstyrke, som vi finner i den nye G3-serien.

 

 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Bilder i studiokvalitet Panasonic LZ1500E gir imponerende kontrastrike og fargepresise bilder, og er noe av det nærmeste vi kommer en studiomonitor til hjemmebruk. En TV for de virkelig kresne!
Samsung Relumino En ny bildemodus til Samsungs TV-er skal gjøre bildet lettere å tyde for personer med nedsatt syn.
Trådløs OLED-TV fra LG Ny toppmodell med trådløs videooverføring. 
Nå kan Samsung TV styre Philips Hue Ny app fra Samsung og Signify gir overraskende muligheter - en slags "Ambilight" for Samsung TV?
Panasonic lanserer nytt OLED-flaggskip Med kraftig forbedret lysstyrke og ny "Filmmaker mode" kan dette bli en lekkerbisken for filmentusiastene.
Følg Lyd & Bilde