3D-printing

Printer 25-100 ganger raskere enn vanlige 3D-printere.
Annonse
Annonse
forfatter

En helt ny metode for 3D-printing gjør det vesentlig raskere å printe ut en prototype. I stedet for å bruke timer på å lage en kreasjon, er det snakk om minutter.

Forskere hos UNC-Chapel Hill kaller den nye prosessen CLIP (Continuous Liquid Interface Production), og den skal både løse problemet med å vente timevis på en ”utskrift”, samt det at kreasjonene får et røft preg. CLIP printer jevne, komplekse objekter på mye mindre tid, og kan bruke et større utvalg materialer.

Harpiks
3D-printere flest bruker flytende harpiks for å bygge objekter lag for lag. Dagens prosess går ikke fort, for lagene må få tid til å herde før det legges på et nytt. Og man må ofte fylle på med ny harpiks. Med CLIP-systemet projiseres i stedet supertynne tverrsnitt av objektet nedenfra i ultrafiolett lys. Lyset hardner et lag med væske like over bunnen av en dam flytende harpiks. Samtidig løfter en plattform objektet ut av harpiksen i en kontinuerlig bevegelse.

Skjermbilde 2015-03-18 kl. 07.58.22

I bunnen av dammen slipper et vindu inn oksygen i tillegg til å la ultrafiolett lys slippe gjennom. Oksygenet hindrer at harpiksen herder helt på bunnen, slik at ingenting fester seg til bunnen, hvilket gjør at printingen går raskere.

Jevnere overflate
At prosessen går raskere, gjør også at kreasjonene får en jevnere overflate. I stedet for å vente på at harpiksen herdes lag for lag, printer CLIP kontinuerlig, og lager dermed objekter som ser mer ut som de er sprøytestøpt. Skaperne av CLIP hevder også å kunne lage deler så små som 20 mikrometer tynne (tynne som akrylfiber) og kanskje bruke elastiske plastmaterialer i tillegg til biologiske materialer kompatible med menneskelig vev. For eksempel til 3D-printing av lemmer og proteser.

Forskerne sier de var inspirert av den morderen av flytende metall i Terminator 2.

Prosessen er inspirert av T-1000 i Terminator 2.
Prosessen er inspirert av T-1000 i Terminator 2.

Gjennom prosjektet Carbon3D er planen å lage en kommersiell versjon av en CLIP-printer innen utgangen av året.

carbon3d.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Reporter-utgave med kevlar
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.