En helt ny metode for 3D-printing gjør det vesentlig raskere å printe ut en prototype. I stedet for å bruke timer på å lage en kreasjon, er det snakk om minutter.
Forskere hos UNC-Chapel Hill kaller den nye prosessen CLIP (Continuous Liquid Interface Production), og den skal både løse problemet med å vente timevis på en ”utskrift”, samt det at kreasjonene får et røft preg. CLIP printer jevne, komplekse objekter på mye mindre tid, og kan bruke et større utvalg materialer.
Harpiks
3D-printere flest bruker flytende harpiks for å bygge objekter lag for lag. Dagens prosess går ikke fort, for lagene må få tid til å herde før det legges på et nytt. Og man må ofte fylle på med ny harpiks. Med CLIP-systemet projiseres i stedet supertynne tverrsnitt av objektet nedenfra i ultrafiolett lys. Lyset hardner et lag med væske like over bunnen av en dam flytende harpiks. Samtidig løfter en plattform objektet ut av harpiksen i en kontinuerlig bevegelse.
I bunnen av dammen slipper et vindu inn oksygen i tillegg til å la ultrafiolett lys slippe gjennom. Oksygenet hindrer at harpiksen herder helt på bunnen, slik at ingenting fester seg til bunnen, hvilket gjør at printingen går raskere.
Jevnere overflate
At prosessen går raskere, gjør også at kreasjonene får en jevnere overflate. I stedet for å vente på at harpiksen herdes lag for lag, printer CLIP kontinuerlig, og lager dermed objekter som ser mer ut som de er sprøytestøpt. Skaperne av CLIP hevder også å kunne lage deler så små som 20 mikrometer tynne (tynne som akrylfiber) og kanskje bruke elastiske plastmaterialer i tillegg til biologiske materialer kompatible med menneskelig vev. For eksempel til 3D-printing av lemmer og proteser.
Forskerne sier de var inspirert av den morderen av flytende metall i Terminator 2.
Gjennom prosjektet Carbon3D er planen å lage en kommersiell versjon av en CLIP-printer innen utgangen av året.