TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Utenomjordiske megastrukturer i Melkeveien?

Forskere kan være på sporet av noe som kan snu opp ned på vår forståelse av universet: Dyson-sfærer i vår egen galakse!

Av / 28.06.24 - 13:00
Utenomjordiske megastrukturer i Melkeveien?

Gigantiske, kunstige strukturer kalt Dyson-sfærer, opprinnelig beskrevet av fysiker Freeman Dyson, har nylig blitt foreslått som en forklaring på unormale stjerner.

Forestill deg en gigantisk konstruksjon, som omslutter en hel stjerne, fanger dens energi og sender den til sivilisasjonen som bygde den. Dette er en Dyson-sfære – en fantastisk ide som har gått fra science fiction til seriøs vitenskapelig spekulasjon. Opprinnelig tenkt som et nettverk av solenergi-satellitter, har konseptet utviklet seg til tanken om et massivt, fast skall som fullstendig omgir en stjerne. En idé så fjern at den utfordrer vår forståelse av hva som er teknologisk mulig.

Les også Hubbles største bilde noensinne Bildet av nabogalaksen Andromeda er nesten 1,5 milliarder piksler stort!

Project Hephaistos

Hvor umulig det enn høres ut, så har et forskerteam på Uppsala universitet i Sverige, nå kunngjort å ha funnet flere potensielle kandidater for slike enorme Dyson-sfærer i Melkeveien. Project Hephaistos, oppkalt etter den greske smedguden, har tatt på seg den store oppgaven å lete etter utenomjordisk liv. Men i stedet for å lytte etter bevisste radiomeldinger, søker man i stedet for spor av utenomjordisk teknologi.

Som Dyson-sfærer. Denne dristige tilnærmingen til søk etter utenomjordisk liv, åpner opp for muligheten til å oppdage sivilisasjoner som kanskje ikke aktivt prøver å kommunisere, men som likevel etterlater seg spor av sin eksistens gjennom sin teknologi.

M-dwarf rød dvergstjerne
Røde dvergstjerner er mye mindre og kjøligere enn vår sol, og foreslås som de beste kandidatene for Dyson-sfærer. Illustrasjon: Dall-e

M-dverger

Alle kandidatene som er foreslått som mulige Dyson-sfærer er såkalte røde dvergstjerner, eller M-dverger. Disse små, relativt kjølige stjernene er de vanligste i vår galakse og har lenge vært ansett som lovende mål i jakten på beboelige planeter. Nå kan de også være hjemmet til noe langt mer eksotisk.

Annonse

M-dverger er interessante fordi de er svært vanlige i Melkeveien og har lang levetid, noe som gir en mulig sivilisasjon mye tid til å utvikle avansert teknologi som Dyson-sfærer.

Project Hephaistos har pekt ut sju potensielle kandidater for Dyson-sfærer. De viser alle betydelig infrarød overflod, som hittil ikke kan forklares med kjente naturlige kilder. Dette er dessuten forenelig med en Dyson-sfære, som ville absorbere stjernelys og utstrålt energien som varme i det infrarøde spekteret.

– Antakelig ikke Dyson-sfærer

Men før vi erklærer at vi har vi nå har kontakt med utenomjordiske sivilisasjoner, advarer forskerne mot å trekke forhastede konklusjoner: «Vi vil understreke at selv om våre kandidater viser egenskaper som samsvarer med delvise Dyson-sfærer, er det definitivt for tidlig å anta at MIR (mid-infrared) presentert i disse kildene stammer fra dem,» konkluderer de.

Freeman Dyson - Getty Images-resized
Dyson-sværer er oppkalt etter Freeman Dyson, som i 1959 var først til å formelt beskrive de gigantiske megastrukturene. Foto: Getty Images

En milliard jordkloder

Et stort skjær sjøen for Dyson-sfærer er de enorme mengdene materiale man trenger for å i det hele tatt kunne bygge dem. Skulle vi for eksempel innkapslet vår egen sol nok til å hente ut 10 prosent av dens energi, ville vi trengt en overflatestruktur tilsvarende en milliard jordkloder. Dette ifølge astrofysiker Simon Goodwin:

– Vårt eget solsystem har tilsvarende hundre jordkloder med fast materiale, så en avansert utenomjordisk sivilisasjon måtte oppløst 10 000 planetsystemer og transportert dem til stjernen for å bygge sin Dyson-sfære, skrev han her.

Les også De første turistene i verdensrommet I går fløy Galactic 02 tre privatpersoner ut i verdensrommet, noe som var nytt på flere punkter.

Selv om det er sant at M-dverger kan være helt ned til en tiendedel av solens radius, snakker vi likevel om tusen planetsystemer tilsvarende vårt eget, som trengs for å innkapsle en slik.

Hvis – og det er et stort hvis – funnene likevel skulle bekreftes, vil det ikke bare være en vitenskapelig sensasjon, men en hendelse som vil ryste hele menneskeheten. Er vi virkelig alene i universet, eller har vi superintelligente naboer som bygger megastrukturer rundt sine hjemstjerner?

Kilder:

Project Hephaistos

universetoday.com

news.com.au

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Teslas roboter ble fjernstyrt av mennesker

Imponerende KI-videoverktøy fra Meta

Jeg er ikke en robot, jeg lover.

Jony Ive og Sam Altman samarbeider om en KI-enhet

KI kan lage video av drømmene dine

Blir fremtidens spill en KI-hallusinasjon?

Gjennombrudd for fusjonsreaktorer

Urovekkende bilder fra xAI

Snapdragon 8 Gen 4 blir lynrask

Ulykke når Kina skyter opp satellitter

Nå kommer stemmeassistenten fra ChatGPT

Som å få låne beina til en fjellgeit!