Teknologi

Bildet av nabogalaksen Andromeda er nesten 1,5 milliarder piksler stort!
Annonse
Annonse
forfatter

Dette panoramabildet viser vår nærmeste galaktiske nabo, 61.000 lysår i diameter, bestående av over 100 millioner stjerner. Forøvrig er den 2,54 millioner lysår unna oss!

Med en oppløsning på over 1.500 megapiksler er dette det største bildet noensinne tatt av NASAS Hubble-teleskop, som har kretset rundt i verdensrommet i 25 år.

Mosaikk
Skjønt, i virkeligheten er det en mosaikk satt sammen av mange bilder tatt med Hubbles kamera i det synlige spekteret, hvilket betyr at det er slik galaksen ville sett ut om du kunne tatt turen og sett selv.

Bildet er laget som del av prosjektet Panchromatic Hubble Andromeda Treasury (PHAT), som også tar bilder i nær ultrafiolett og nær infrarødt lys, som astronomer skal analysere.

Stjernene
Til venstre i bildet vises tettpakkede stjerner som kretser rundt et ikke synlig supermassivt svart hull. Mot høyre er den ytre skiven av stjerner. Blå prikker viser unge stjerner og stjernehoper, hvor stjerner fremdeles blir født. Mørke flekker er stjernestøv. Den underliggende, rødlige fargen kommer fra kaldere, eldre røde stjerner som brer seg utover hele galaksen.

Hubble kan skille ut individuelle stjerner i Andromeda, slik at forskere kan studere en stjerne i sin naturlige sammenheng i en galakse. Et inntrykk av dette får du av å sjekke ut den zoombare versjonen av panoramabildet her.

Last ned bildet
Skulle du ønske å laste ned hele bildet i sin fulle størrelse, kan du gjøre dette som JPG-fil her (195,27 MB) eller TIFF-fil her (348,59 MB).

hubblesite.org

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
De to kinesiske mobilprodusentene vil utvikle produkter i fellesskap fremover.
Nye smart-låser som du kan snakke til - og som kan snakke med dine andre smart-enheter.
Nå kan du glede deg til mer pomp, prakt, intriger - og sex - blant fiffen fra 1800-tallet.
Reporter-utgave med kevlar
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.