Search
Generic filters

Styr hverdagen med tankens kraft!

En ny sensor kan, når den implanteres i hjernebarken, kommunisere trådløst med datamaskiner.

Tenk å kunne styre databaserte gjenstander med tankens kraft! Aktivere cruisekontroll i bilen automatisk innstilt til ønsket hastighet, få robotstøvsugeren til å komme og ta smulene du nettopp sølte på gulvet, eller rett og slett styre TV-kanalene, bare ved å tenke på det!

Teknologien for å gjøre dette mulig kan snart være klar, selv om bruksområdene i første omgang er tiltenkt helt andre ting.

Det er snakk om en trådløs sensor som implanteres i hjernebarken. Sensoren har hittil blitt testet i griser og aper, og så langt har forsøket gått ut på å lese hjerneaktivitet fra opptil 100 nerveceller hos forsøksdyret. Tanken er at en videreutviklet versjon skal kunne brukes til å operere datastyrte maskiner med ren viljestyrke!

Høy båndbredde og trådløs lading
Implantatet er på størrelse med en liten pille og sender trådløse signaler med en respektabel båndbredde på 24 Mbps, via mikrobølgefrekvenser som ikke forstyrres av dagens trådløse teknologi (nemlig 3,2 og 3,8 GHz mot de vanlige 2,4 og 5 GHz). Sensoren lades trådløst ved hjelp av induksjon. Hvil hodet inntil laderen, som for eksempel kan være en strømtilkoblet hodepute, i 2 timer. Sensoren har da nok energi til å holde det gående i 6 timer, takket være sitt energiforbruk på under 100 milliwatt.

Det kan kanskje virke fristende å implantere en sånn liten sak for å styre TV-en, lydsystemet og andre elektroniske apparater i hjemmet. Eller for å kommunisere med omverdenen via Facebook og Twitter, eller hva som nå måtte komme.

For funksjonsnedsatte
Tanken bak denne sensoren er imidlertid mer nobel, nemlig at den i fremtiden skal kunne bedre hverdagen for fysisk funksjonsnedsatte. Som at folk uten motorikk og taleevne kan kommunisere ved å styre en markør over en dataskjerm. Som å styre proteseerstatninger for armer og bein, ved å tenke på at man beveger armen eller beinet. Roboten som gjorde at lamme Birgit Skarstein kunne gå opp til podiet under Idrettsgallaen i januar, skal kunne styres direkte fra hjernen, noe som gjør at det også kan lages versjoner for folk som har blitt lamme helt fra halsen og ned.

Roboter lik den som gjorde at Birgit Skarstein kunne gå opp til podiet under Idrettsgallaen, vil i fremtiden kunne styres med tankens kraft. Foto: Stella Pictures
Roboter lik den som gjorde at Birgit Skarstein kunne gå opp til podiet under Idrettsgallaen, vil i fremtiden muligens kunne styres med tankens kraft. Foto: Stella Pictures

Vi ser for oss mange muligheter, men skal vi gjette, vil ikke prislappen på et sånt implantat og det nødvendige grensesnittet rundt, bli tilgjengelig for dagligdagse sofagriser som er lei av å miste fjernkontrollen.

Kilde: sciencedaily.com

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Google håper smarthøyttaleren Nest Audio vil gi konkurrentene juling. Ny Chromecast med fjernkontroll også lansert, og dessuten mobilen Google Pixel 5.
Lenovo X1 Fold kan bestilles allerede nå.
Fritt valg på lyseffekter og fire forskjellige opptaksmoduser.
Bang & Olufsen i gaming-samarbeid med e-sportsutøverne i Astralis. Vil ha gaming-headsett klar til våren.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nettverks-bridger fra Japan lover oss et klokkerent musikksignal, slik at den tilkoblede DAC-en kan skinne ekstra.
Amazon-eide Ring har lansert Always Home Cam, som har en helt unik funksjon: Det er en flygende minidrone som patruljerer hjemmet ditt.
Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!