Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Styr hverdagen med tankens kraft!

En ny sensor kan, når den implanteres i hjernebarken, kommunisere trådløst med datamaskiner.

Skrevet av / 09.04.13 - 08:00
Styr hverdagen med tankens kraft!

Tenk å kunne styre databaserte gjenstander med tankens kraft! Aktivere cruisekontroll i bilen automatisk innstilt til ønsket hastighet, få robotstøvsugeren til å komme og ta smulene du nettopp sølte på gulvet, eller rett og slett styre TV-kanalene, bare ved å tenke på det!

Teknologien for å gjøre dette mulig kan snart være klar, selv om bruksområdene i første omgang er tiltenkt helt andre ting.

Det er snakk om en trådløs sensor som implanteres i hjernebarken. Sensoren har hittil blitt testet i griser og aper, og så langt har forsøket gått ut på å lese hjerneaktivitet fra opptil 100 nerveceller hos forsøksdyret. Tanken er at en videreutviklet versjon skal kunne brukes til å operere datastyrte maskiner med ren viljestyrke!

Høy båndbredde og trådløs lading
Implantatet er på størrelse med en liten pille og sender trådløse signaler med en respektabel båndbredde på 24 Mbps, via mikrobølgefrekvenser som ikke forstyrres av dagens trådløse teknologi (nemlig 3,2 og 3,8 GHz mot de vanlige 2,4 og 5 GHz). Sensoren lades trådløst ved hjelp av induksjon. Hvil hodet inntil laderen, som for eksempel kan være en strømtilkoblet hodepute, i 2 timer. Sensoren har da nok energi til å holde det gående i 6 timer, takket være sitt energiforbruk på under 100 milliwatt.

Det kan kanskje virke fristende å implantere en sånn liten sak for å styre TV-en, lydsystemet og andre elektroniske apparater i hjemmet. Eller for å kommunisere med omverdenen via Facebook og Twitter, eller hva som nå måtte komme.

For funksjonsnedsatte
Tanken bak denne sensoren er imidlertid mer nobel, nemlig at den i fremtiden skal kunne bedre hverdagen for fysisk funksjonsnedsatte. Som at folk uten motorikk og taleevne kan kommunisere ved å styre en markør over en dataskjerm. Som å styre proteseerstatninger for armer og bein, ved å tenke på at man beveger armen eller beinet. Roboten som gjorde at lamme Birgit Skarstein kunne gå opp til podiet under Idrettsgallaen i januar, skal kunne styres direkte fra hjernen, noe som gjør at det også kan lages versjoner for folk som har blitt lamme helt fra halsen og ned.

Roboter lik den som gjorde at Birgit Skarstein kunne gå opp til podiet under Idrettsgallaen, vil i fremtiden kunne styres med tankens kraft. Foto: Stella Pictures
Roboter lik den som gjorde at Birgit Skarstein kunne gå opp til podiet under Idrettsgallaen, vil i fremtiden muligens kunne styres med tankens kraft. Foto: Stella Pictures

Vi ser for oss mange muligheter, men skal vi gjette, vil ikke prislappen på et sånt implantat og det nødvendige grensesnittet rundt, bli tilgjengelig for dagligdagse sofagriser som er lei av å miste fjernkontrollen.

Kilde: sciencedaily.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top