Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Styr hverdagen med tankens kraft!

En ny sensor kan, når den implanteres i hjernebarken, kommunisere trådløst med datamaskiner.

Tenk å kunne styre databaserte gjenstander med tankens kraft! Aktivere cruisekontroll i bilen automatisk innstilt til ønsket hastighet, få robotstøvsugeren til å komme og ta smulene du nettopp sølte på gulvet, eller rett og slett styre TV-kanalene, bare ved å tenke på det!

Teknologien for å gjøre dette mulig kan snart være klar, selv om bruksområdene i første omgang er tiltenkt helt andre ting.

Det er snakk om en trådløs sensor som implanteres i hjernebarken. Sensoren har hittil blitt testet i griser og aper, og så langt har forsøket gått ut på å lese hjerneaktivitet fra opptil 100 nerveceller hos forsøksdyret. Tanken er at en videreutviklet versjon skal kunne brukes til å operere datastyrte maskiner med ren viljestyrke!

Høy båndbredde og trådløs lading
Implantatet er på størrelse med en liten pille og sender trådløse signaler med en respektabel båndbredde på 24 Mbps, via mikrobølgefrekvenser som ikke forstyrres av dagens trådløse teknologi (nemlig 3,2 og 3,8 GHz mot de vanlige 2,4 og 5 GHz). Sensoren lades trådløst ved hjelp av induksjon. Hvil hodet inntil laderen, som for eksempel kan være en strømtilkoblet hodepute, i 2 timer. Sensoren har da nok energi til å holde det gående i 6 timer, takket være sitt energiforbruk på under 100 milliwatt.

Det kan kanskje virke fristende å implantere en sånn liten sak for å styre TV-en, lydsystemet og andre elektroniske apparater i hjemmet. Eller for å kommunisere med omverdenen via Facebook og Twitter, eller hva som nå måtte komme.

Annonse

For funksjonsnedsatte
Tanken bak denne sensoren er imidlertid mer nobel, nemlig at den i fremtiden skal kunne bedre hverdagen for fysisk funksjonsnedsatte. Som at folk uten motorikk og taleevne kan kommunisere ved å styre en markør over en dataskjerm. Som å styre proteseerstatninger for armer og bein, ved å tenke på at man beveger armen eller beinet. Roboten som gjorde at lamme Birgit Skarstein kunne gå opp til podiet under Idrettsgallaen i januar, skal kunne styres direkte fra hjernen, noe som gjør at det også kan lages versjoner for folk som har blitt lamme helt fra halsen og ned.

Roboter lik den som gjorde at Birgit Skarstein kunne gå opp til podiet under Idrettsgallaen, vil i fremtiden kunne styres med tankens kraft. Foto: Stella Pictures

Roboter lik den som gjorde at Birgit Skarstein kunne gå opp til podiet under Idrettsgallaen, vil i fremtiden muligens kunne styres med tankens kraft. Foto: Stella Pictures

Annonse

Vi ser for oss mange muligheter, men skal vi gjette, vil ikke prislappen på et sånt implantat og det nødvendige grensesnittet rundt, bli tilgjengelig for dagligdagse sofagriser som er lei av å miste fjernkontrollen.

Kilde: sciencedaily.com

forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.