Styr hverdagen med tankens kraft!

En ny sensor kan, når den implanteres i hjernebarken, kommunisere trådløst med datamaskiner.
Annonse
Annonse
forfatter

Tenk å kunne styre databaserte gjenstander med tankens kraft! Aktivere cruisekontroll i bilen automatisk innstilt til ønsket hastighet, få robotstøvsugeren til å komme og ta smulene du nettopp sølte på gulvet, eller rett og slett styre TV-kanalene, bare ved å tenke på det!

Teknologien for å gjøre dette mulig kan snart være klar, selv om bruksområdene i første omgang er tiltenkt helt andre ting.

Det er snakk om en trådløs sensor som implanteres i hjernebarken. Sensoren har hittil blitt testet i griser og aper, og så langt har forsøket gått ut på å lese hjerneaktivitet fra opptil 100 nerveceller hos forsøksdyret. Tanken er at en videreutviklet versjon skal kunne brukes til å operere datastyrte maskiner med ren viljestyrke!

Høy båndbredde og trådløs lading
Implantatet er på størrelse med en liten pille og sender trådløse signaler med en respektabel båndbredde på 24 Mbps, via mikrobølgefrekvenser som ikke forstyrres av dagens trådløse teknologi (nemlig 3,2 og 3,8 GHz mot de vanlige 2,4 og 5 GHz). Sensoren lades trådløst ved hjelp av induksjon. Hvil hodet inntil laderen, som for eksempel kan være en strømtilkoblet hodepute, i 2 timer. Sensoren har da nok energi til å holde det gående i 6 timer, takket være sitt energiforbruk på under 100 milliwatt.

Det kan kanskje virke fristende å implantere en sånn liten sak for å styre TV-en, lydsystemet og andre elektroniske apparater i hjemmet. Eller for å kommunisere med omverdenen via Facebook og Twitter, eller hva som nå måtte komme.

For funksjonsnedsatte
Tanken bak denne sensoren er imidlertid mer nobel, nemlig at den i fremtiden skal kunne bedre hverdagen for fysisk funksjonsnedsatte. Som at folk uten motorikk og taleevne kan kommunisere ved å styre en markør over en dataskjerm. Som å styre proteseerstatninger for armer og bein, ved å tenke på at man beveger armen eller beinet. Roboten som gjorde at lamme Birgit Skarstein kunne gå opp til podiet under Idrettsgallaen i januar, skal kunne styres direkte fra hjernen, noe som gjør at det også kan lages versjoner for folk som har blitt lamme helt fra halsen og ned.

Roboter lik den som gjorde at Birgit Skarstein kunne gå opp til podiet under Idrettsgallaen, vil i fremtiden kunne styres med tankens kraft. Foto: Stella Pictures
Roboter lik den som gjorde at Birgit Skarstein kunne gå opp til podiet under Idrettsgallaen, vil i fremtiden muligens kunne styres med tankens kraft. Foto: Stella Pictures

Vi ser for oss mange muligheter, men skal vi gjette, vil ikke prislappen på et sånt implantat og det nødvendige grensesnittet rundt, bli tilgjengelig for dagligdagse sofagriser som er lei av å miste fjernkontrollen.

Kilde: sciencedaily.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Med en av disse lydplankene blir det garantert en god jul.
Bitteliten sub med uante krefter.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Det krever ikke spesielle super-ører for å høre forskjell på hi-fi-utstyret. Enhver med en noenlunde normal hørsel kan få det til. Det handler kun om teknikk og litt øvelse.
Øretelefonene Nova H1 er laget for kvinner og andre som liker å pynte seg med øredobber.
Bitteliten sub med uante krefter.
En av tidenes mest populære Netflix-filmer får snart sin oppfølger (-e?).
De to kinesiske mobilprodusentene vil utvikle produkter i fellesskap fremover.
Nye smart-låser som du kan snakke til - og som kan snakke med dine andre smart-enheter.
Nå kan du glede deg til mer pomp, prakt, intriger - og sex - blant fiffen fra 1800-tallet.
Reporter-utgave med kevlar
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass