Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Stor lekkasje tar Google med buksene nede

En massiv lekkasje av interne dokumenter fra Google setter spørsmålstegn ved selskapets åpenhet rundt sin mektige søkemotor.

Skrevet av / 31.05.24 - 09:39
Stor lekkasje tar Google med buksene nede

Lekkasjen, som omfatter rundt 2500 sider med detaljert informasjon om Googles søkealgoritmer, antyder at selskapet kan ha villedet offentligheten om faktorene som påvirker rangeringen av søkeresultater.

Dokumentene ble først delt med SEO-ekspert Rand Fishkin, som publiserte funnene i håp om å motvirke det han mener er “løgner” fra Google-ansatte om hvordan søkemotoren fungerer. De tekniske detaljene som avsløres av lekkasjen peker på at Google samler inn og potensielt bruker data som selskapets representanter tidligere har benektet at påvirker rangeringen; som Chrome-brukerdata, antall klikk og tid brukt på en nettside.

Skjermbilde: The Verge

Bekreftes av Google

Etter at Google først nektet å kommentere saken, bekreftet selskapet torsdag morgen overfor nettstedet The Verge at dokumentene er ekte. En talsperson for Google advarte imidlertid mot å trekke “unøyaktige konklusjoner basert på kontekstløs, utdatert eller ufullstendig informasjon.”

Mike King, grunnlegger av SEO-byrået iPullRank, var en av de første som gikk gjennom de lekkede dokumentene. I sin analyse påpeker han flere avvik mellom det Google har sagt offentlig og det som kommer frem i dokumentene.

Les også ChatGPT er det mest imponerende teknologiske fremskrittet i nyere tid En banebrytende utvikling innen AI-teknologi eller et trusselsscenario?

– Google løy

– “Løy” er et sterkt ord, men det er det eneste nøyaktige ordet å bruke her, skriver King. – Jeg har problemer med Googles innsats for å aktivt diskreditere folk i markedsføring, teknologi og journalistikk som har presentert reproduserbare funn.

Fishkin og King understreker at dokumentene ikke avslører nøyaktig hvordan Google vektlegger ulike faktorer, og at informasjonen kan være utdatert. Likevel mener de at lekkasjen gir et unikt innblikk i en ellers hermetisk lukket prosess som har enorm innflytelse på nettrafikk og forretningsmodeller.

Skjermbilde: The Verge

Liv i kommentarfeltene

Avsløringene har selvsagt også skapt engasjement i kommentarfeltene. Noen uttrykker bekymring for at lekkasjen vil gjøre det enklere for aktører å manipulere søkeresultatene.

– Dette virker som et godt utfall for SEO-optimalisatorer, men ikke for oss forbrukere som faktisk prøver å finne nyttig innhold på nettet, skriver en bruker.

Andre mener derimot at større åpenhet er positivt:

– Løsningen på dårlige søkeresultater er ikke at et privat selskap uten tilsyn og total kontroll tilslører hvordan de rangerer informasjon, argumenterer en annen.

Les også Har Bing mistet vettet? I krigen om AI-søking er Bing Search og ChatGPT-roboten ute etter kodene til atomvåpenarsenalet.

Lekkasjen kommer i kjølvannet av økende kritikk mot Googles dominans og forretningsmodell. Selskapet er for tiden under etterforskning for konkurransevridende praksis i USA, der søkemotoren står sentralt. Med en global markedsandel på over 90 prosent er Googles algoritmer avgjørende for hva millioner av mennesker ser – og ikke ser – på nettet.

Kilde: The Verge

Hva mener du?

Er Googles optimaliserings-algoritmer bare for markedsfolk og nettsideskapere, eller tror du avsløringen får betydning for din egen internettopplevelse fremover?

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

EUs planer for chattekontroll utsatt på ubestemt tid

McDonald's har fått nok av kreativ KI

Lær blindeskrift med LEGO

Kryptert meldingstjeneste truer med å forlate EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye KI-funksjon anbefalte brukere å ha lim på pizzaen

Den første KI-loven er vedtatt

Smartere KI-funksjoner i Googles tjenester

Nå kan du snakke med ChatGPT

NASAs robottog på månen

Google Gemini blir mer allmektig

Scroll to Top