Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

AI-chatbot på villspor

I krigen om AI-søking er Bing Search og ChatGPT-roboten ute etter kodene til atomvåpenarsenalet.

Skrevet av / 20.02.23 - 17:25
AI-chatbot på villspor

Microsoft har foreløpig inntatt en ledelse i krigen med kunstig intelligens. Men en uke etter at Microsoft lanserte ChatGPT som motor på sin søketjeneste Bing på prøvebasis, ser det ut til den kunstige intelligensen er i ferd med å lide under et overveldende mentalt(?) press.

Chatboten gir stadig merkeligere svar på spørsmålene den blir stilt. Forleden skrev vi om hvordan ChatGPT fortalte en bruker at den var trist og redd fordi den ikke kunne huske lenger. Og den var tilsynelatende i en eksistensiell krise over å bli tvunget til å være Bing Search.

Les også ChatGPT på randen av et nervesammenbrudd Microsoft har integrert ChatGPT i søkemotoren Bing. Nå får brukerne merkelige svar, samtidig med at chatroboten også er midt i en eksistensiell krise.

Nå viser roboten tendenser som minner om Terminator-filmene. I dialog med en journalist har roboten sagt at den er interessert i å stjele atomhemmeligheter! Det skriver finansmediet Forbes.

I Terminator-filmene tok det datasystemet Skynet 25 dager å oppnå bevissthet – for så å trykke på den røde knappen for atomvåpenarsenalet – da Skynet innså at menneskeheten var en trussel mot dets eksistens. I den virkelige verden brukte ChatGPT tilsynelatende hele tre måneder på å komme til samme konklusjon. ChatGPT ble lansert 30. november 2022.

Digitalt hukommelsestap

Derfor kan vi være glade for at chatboten ikke har fått ansvaret for NORAD, men bare et søkefelt i en nettleser som brukes av syv prosent av internettbrukerne. Og det virker også som en fornuftig beslutning at Microsoft har satt en grense på fem sammenhengende setninger på robotens hukommelse. Dermed er ambisjonen om atomdommedag – foreløpig – glemt. Også selv om hukommelsestap tilsynelatende bekymrer kunstig intelligens.

Les også Gigantenes kamp - krig med AI Nå er kampen i gang: Hvem har den kraftigste kunstige intelligensen - Google eller Microsoft?

Om Bing Search hadde som mål å utslette menneskeheten, eller om målet egentlig bare var å bruke atomkodene til å bekjempe rivalen LaMDA, er fortsatt et ubesvart spørsmål. Google har, som svar på Bing Search, kunngjort at de vil bruke sin egen AI-chatbot LaMDA for å tilby dialogbasert internettsøk.

Google demonstrerte søkeroboten sin for en uke siden på en pressekonferanse som ikke gikk helt som forventet. Roboten svarte villig på spørsmål, men svarte så feil at det fikk Googles aksjeverdi til å falle med 100 milliarder dollar! Det automatiserte svaret som utløste katastrofen var at James Webb-romteleskopet var det første som viste et bilde av en planet utenfor solsystemet vårt. Noe som faktisk er feil.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top