Search
Generic filters

Stol gjør at døve kan «høre»

Psykologiprofessor Frank Russo har funnet opp en stol som gjør at døve kan føle musikk gjennom vibrasjoner.

Kan vi oppfatte og faktisk nyte musikk med andre sanser enn øret? Professor Frank Russo ved Ryerson University i Toronto, Canada mener det.

Det er en lang historie av døve folk som kan føle musikk. Vi kjenner alle til Beethoven, som skrev noen av sine mest berømte stykker etter han ble døv. I vår tid har vi for eksempel nålevende perkusjonist Evelyn Glennie, som er døv, men som ved å opptre uten sko kan føle vibrasjonene fra gulvet inn i kroppen.

Vibrerende stol
Professor Frank Russo har nå utviklet et redskap som gjør at døve kan ”høre” musikk. Det dreier seg om en såkalt ”emoti-chair”, en stol som ved elektroniske sensorer kan overføre lyd til kroppen gjennom vibrasjon. Tenk på det som en videreføring av følelsen av å legge hånden på en høyttaler og kjenne vibrasjonen fra kabinettet.

Han forteller til theglobeandmail.com at utfordringen er å få alle frekvensene til å vibrere like sterkt. Når du kjenner på en høyttaler eller et musikkinstrument, dominerer de lavere frekvensene over de høyere, så alt vi føler er bassbrumling og -rytmer. Med vibrasjonsstolen er frekvensområdene separert ut og adressert til ulike deler av kroppen. De høye frekvensene sendes til øvre del av ryggen, og de dypere sendes til nedre. De ulike frekvensnivåenes ”lydstyrke” justeres i forhold til hverandre, for å skape en mest mulig lineær vibrasjon av hele frekvensregisteret.

Musikk for døve
Den spesielle stolen gjør at døve for første gang kan føle musikkens komplette frekvensspekter. I tillegg har Frank Russo og en gruppe musikere nå begynt å komponere musikk for døve. Musikk hvor vibrasjon og visualisering står for uttrykket, fremfor selve lyden. Dette åpner i følge Russo opp en del interessante artistiske muligheter for døve og tunghørte.

Russo mener selv at deres forskning viser at den totale musikalske følelsen uttrykt av en som kan høre kontra en døv som har oppfattet musikken gjennom vibrasjonsstolen er ganske lik.
theglobeandmail.com

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.