Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Stol gjør at døve kan «høre»

Psykologiprofessor Frank Russo har funnet opp en stol som gjør at døve kan føle musikk gjennom vibrasjoner.

Skrevet av / 11.11.10 - 07:00
Stol gjør at døve kan «høre»

Kan vi oppfatte og faktisk nyte musikk med andre sanser enn øret? Professor Frank Russo ved Ryerson University i Toronto, Canada mener det.

Det er en lang historie av døve folk som kan føle musikk. Vi kjenner alle til Beethoven, som skrev noen av sine mest berømte stykker etter han ble døv. I vår tid har vi for eksempel nålevende perkusjonist Evelyn Glennie, som er døv, men som ved å opptre uten sko kan føle vibrasjonene fra gulvet inn i kroppen.

Vibrerende stol
Professor Frank Russo har nå utviklet et redskap som gjør at døve kan ”høre” musikk. Det dreier seg om en såkalt ”emoti-chair”, en stol som ved elektroniske sensorer kan overføre lyd til kroppen gjennom vibrasjon. Tenk på det som en videreføring av følelsen av å legge hånden på en høyttaler og kjenne vibrasjonen fra kabinettet.

Han forteller til theglobeandmail.com at utfordringen er å få alle frekvensene til å vibrere like sterkt. Når du kjenner på en høyttaler eller et musikkinstrument, dominerer de lavere frekvensene over de høyere, så alt vi føler er bassbrumling og -rytmer. Med vibrasjonsstolen er frekvensområdene separert ut og adressert til ulike deler av kroppen. De høye frekvensene sendes til øvre del av ryggen, og de dypere sendes til nedre. De ulike frekvensnivåenes ”lydstyrke” justeres i forhold til hverandre, for å skape en mest mulig lineær vibrasjon av hele frekvensregisteret.

Musikk for døve
Den spesielle stolen gjør at døve for første gang kan føle musikkens komplette frekvensspekter. I tillegg har Frank Russo og en gruppe musikere nå begynt å komponere musikk for døve. Musikk hvor vibrasjon og visualisering står for uttrykket, fremfor selve lyden. Dette åpner i følge Russo opp en del interessante artistiske muligheter for døve og tunghørte.

Russo mener selv at deres forskning viser at den totale musikalske følelsen uttrykt av en som kan høre kontra en døv som har oppfattet musikken gjennom vibrasjonsstolen er ganske lik.
theglobeandmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top