TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Stol gjør at døve kan «høre»

Psykologiprofessor Frank Russo har funnet opp en stol som gjør at døve kan føle musikk gjennom vibrasjoner.

forfatter
Publisert 11.11.10 - 07:00

Kan vi oppfatte og faktisk nyte musikk med andre sanser enn øret? Professor Frank Russo ved Ryerson University i Toronto, Canada mener det.

Det er en lang historie av døve folk som kan føle musikk. Vi kjenner alle til Beethoven, som skrev noen av sine mest berømte stykker etter han ble døv. I vår tid har vi for eksempel nålevende perkusjonist Evelyn Glennie, som er døv, men som ved å opptre uten sko kan føle vibrasjonene fra gulvet inn i kroppen.

Vibrerende stol
Professor Frank Russo har nå utviklet et redskap som gjør at døve kan ”høre” musikk. Det dreier seg om en såkalt ”emoti-chair”, en stol som ved elektroniske sensorer kan overføre lyd til kroppen gjennom vibrasjon. Tenk på det som en videreføring av følelsen av å legge hånden på en høyttaler og kjenne vibrasjonen fra kabinettet.

Han forteller til theglobeandmail.com at utfordringen er å få alle frekvensene til å vibrere like sterkt. Når du kjenner på en høyttaler eller et musikkinstrument, dominerer de lavere frekvensene over de høyere, så alt vi føler er bassbrumling og -rytmer. Med vibrasjonsstolen er frekvensområdene separert ut og adressert til ulike deler av kroppen. De høye frekvensene sendes til øvre del av ryggen, og de dypere sendes til nedre. De ulike frekvensnivåenes ”lydstyrke” justeres i forhold til hverandre, for å skape en mest mulig lineær vibrasjon av hele frekvensregisteret.

Musikk for døve
Den spesielle stolen gjør at døve for første gang kan føle musikkens komplette frekvensspekter. I tillegg har Frank Russo og en gruppe musikere nå begynt å komponere musikk for døve. Musikk hvor vibrasjon og visualisering står for uttrykket, fremfor selve lyden. Dette åpner i følge Russo opp en del interessante artistiske muligheter for døve og tunghørte.

Russo mener selv at deres forskning viser at den totale musikalske følelsen uttrykt av en som kan høre kontra en døv som har oppfattet musikken gjennom vibrasjonsstolen er ganske lik.
theglobeandmail.com

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Hi-fi-oppfinneren - Oskar Heil Oskar Heil kjennes kun av de få, men hans oppfinnelse har satt fingeravtrykk på hi-fi verdenen, og hans diskantenheter brukes overalt.
Se de kuleste dingsene fra verdens største tech-messe CES-messen i Las Vegas er stedet man finner teknologiske nyheter. Både de store og nyskapende - og de litt mer snodige
Denne projektoren går på batteri Nå kan du ta med storskjermen hvor som helst!
CES 2022: Hva får vi se på årets største elektronikkmesse? Mens CES ble en ren digital affære i 2021, satses det fremdeles på at CES 2022 blir en fysisk messe. Her er noe av det vi får se.
Forbrukere vil ikke betale selv for grønn teknologi Vi er positive til grønn teknologi – men kun hvis arbeidsgiveren tar regningen.
Se roboten Ameca gjøre grimaser som et menneske Ny video viser prototype av en ekstremt menneskelignende robot, som gjør grimaser og rynker øyebrynene, så man får frysninger nedover ryggen
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend