Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Sikrere pålogging og verifiserte avsendere

Google har kunngjort at de vil bli kvitt phishing og erstatte passord med passordfri autentisering. Samtidig som det skal bli enklere for brukere å bekrefte avsenderen i Gmail.

Skrevet av / 05.05.23 - 17:55
Sikrere pålogging og verifiserte avsendere

Nå kan passordene være på vei til det digitale gamlehjemmet dersom Google får bestemme. Og det er kanskje på tide. Å ha lange og kompliserte passord overalt fører til at vi glemmer dem. Og du kan fortsatt bli utsatt for phishing, der angriperen kan snappe opp passordet ditt.

Illustrasjon: Google

Derfor har organisasjonen FIDO Alliance utviklet et alternativ som de kaller Passkeys, som er kryptografiske nøkler. Noen av medlemme er Google, Apple og Microsoft, så det er ingen obskur standard. Dette vil bli innført overalt. Blant andre medlemmer finner man også Samsung, Meta, Amazon, Mastercard, Visa og PayPal.

Les også Sikkerhetsspørsmål gir falsk trygghet Dette i følge en undersøkelse av Google.

Du oppretter en Passkey på enheten din ved å bekrefte at du har tilgang til kontoen på gammelt vanlig vis. Men i fremtiden trenger man kun å bekrefte identiteten lokalt på enheten, enten det er PIN-kode, fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning. Enheten din presenterer deretter nøkkelen for nettstedet du besøker, som så bekrefter at det er deg.

Her kan du lese mer om passkeys (fra et utviklerperspektiv).

Det geniale med dette er at identifiseringen skjer lokalt. Det er ingen kommunikasjon som kan snappes opp eller noe passord som kan stjeles. Akkurat som med en fysisk nøkkel til en dør, må inntrengeren ha enheten din fysisk for å komme inn. Hvis du mister mobilen, kan du enkelt logge inn på Google-kontoen din på datamaskinen og tilbakekalle den tapte nøkkelen.

Skjermbilde: L&B

I Android opprettes en nøkkel automatisk når du logger inn. Hvis du vil opprette en Google-nøkkel manuelt, for eksempel på datamaskinen, kan du gjøre det på Google-kontoen din. Vi brukte her en verifisert mobil som nøkkel via Bluetooth.

Kilde: Google Security Blog

 

Illustrasjon: Google

Men også Gmail har blitt litt sikrere. Google har introdusert en mulighet for bedrifter å verifisere seg som legitime avsendere. De får da en blå «avhuking» (Checkmark) ved siden av avsenderen i brevhodet. Dermed kan du være sikker på at avsenderen faktisk er den de hevder å være.

Hovedbilde: FIDO Alliance

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Den første KI-loven er vedtatt

Smartere KI-funksjoner i Googles tjenester

Nå kan du snakke med ChatGPT

NASAs robottog på månen

Google Gemini blir mer allmektig

Skjermen gjør alt, bortsett fra å lese tankene dine!

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Scroll to Top