Teknologi

I USA er det nå lov med roboter som gjør at leger kan kommunisere med sine pasienter… via en iPad.
forfatter

Det hele minner veldig mye om episoden i Big Bang Theory, hvor Sheldon Cooper ikke turte å bevege seg utenfor leiligheten, men i stedet lagde seg en robot med påmontert TV-skjerm og 3G-kommunikasjon, som gjorde at han selv kunne sitte hjemme og kommunisere med robotens omgivelser hjemmefra via webkameraet sitt.

Nå kan det altså bli virkelighet. The Food and Drug Administration, som i USA tilsvarer Helsedirektoratet her til lands, har godkjent den første roboten for bruk på sykehus.

Roboten, ved navn RP-VITA, som kan navigere selvstendig inne på sykehuset, har en innebygget TV-skjerm hvor pasienten og sykehusansatte kan se ansiktet til legen. På robotens ”bryst” sitter en iPad, hvor sykehusansatte for eksempel kan trykke inn en plassering roboten så kan navigere seg til ved egen hjelp. Den kan bevege seg rundt på sykehuset, og sørger selv for at den ikke skumper inni personell eller gjenstander.

Snart kan legene stille diagnoser via iPad-en!
Snart kan legene stille diagnoser via iPad-en!

Roboten har også dataporter hvor man kan tilkoble stetoskoper, ultralydinstrumenter og otoskoper (instrument som undersøker øret). Dermed kan en sykepleier utføre enkle undersøkelser på pasienten, under oppsyn av legen, som da ikke fysisk trenger å være tilstede.

RP-VITA er altså nå godkjent av FDA, og kan nå overvåke pasienter før, etter og under operasjoner og under ulike typer undersøkelser og diagnosestillinger.

Hensikten er å effektivisere sykehusene, ved at hver lege kan behandle flere pasienter om gangen. For hva kan vel gå galt?

Ideen er ikke ulik innfallet Sheldon Cooper fikk, i Big Bang Theory…
Ideen er ikke ulik innfallet Sheldon Cooper fikk, i Big Bang Theory…

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.