Search
Generic filters

Robot godkjent for sykehusbruk

I USA er det nå lov med roboter som gjør at leger kan kommunisere med sine pasienter… via en iPad.

Det hele minner veldig mye om episoden i Big Bang Theory, hvor Sheldon Cooper ikke turte å bevege seg utenfor leiligheten, men i stedet lagde seg en robot med påmontert TV-skjerm og 3G-kommunikasjon, som gjorde at han selv kunne sitte hjemme og kommunisere med robotens omgivelser hjemmefra via webkameraet sitt.

Nå kan det altså bli virkelighet. The Food and Drug Administration, som i USA tilsvarer Helsedirektoratet her til lands, har godkjent den første roboten for bruk på sykehus.

Roboten, ved navn RP-VITA, som kan navigere selvstendig inne på sykehuset, har en innebygget TV-skjerm hvor pasienten og sykehusansatte kan se ansiktet til legen. På robotens ”bryst” sitter en iPad, hvor sykehusansatte for eksempel kan trykke inn en plassering roboten så kan navigere seg til ved egen hjelp. Den kan bevege seg rundt på sykehuset, og sørger selv for at den ikke skumper inni personell eller gjenstander.

Snart kan legene stille diagnoser via iPad-en!
Snart kan legene stille diagnoser via iPad-en!

Roboten har også dataporter hvor man kan tilkoble stetoskoper, ultralydinstrumenter og otoskoper (instrument som undersøker øret). Dermed kan en sykepleier utføre enkle undersøkelser på pasienten, under oppsyn av legen, som da ikke fysisk trenger å være tilstede.

RP-VITA er altså nå godkjent av FDA, og kan nå overvåke pasienter før, etter og under operasjoner og under ulike typer undersøkelser og diagnosestillinger.

Hensikten er å effektivisere sykehusene, ved at hver lege kan behandle flere pasienter om gangen. For hva kan vel gå galt?

Ideen er ikke ulik innfallet Sheldon Cooper fikk, i Big Bang Theory…
Ideen er ikke ulik innfallet Sheldon Cooper fikk, i Big Bang Theory…

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.