Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Ny teknologi kan gi fysiske knapper på skjermen

Med Flat Panel Haptics kan OLED-skjermen fylle bobler med væske for å skape fysiske knapper på skjermen.

Skrevet av / 01.05.23 - 11:49
Ny teknologi kan gi fysiske knapper på skjermen

Forskere ved Carnegie Mellon University har jobbet i 15 år med å skape flate skjermer med haptisk feedback, det vil si at de kan gi fingrene feedback gjennom berøring. Nå har de nådd en ny milepæl med en skjerm som er bare fem millimeter tykk.

Teknologien som brukes er nemlig EEOP (Embedded Electro-Osmotic Pump) som, når den utsettes for spenning, kan pumpe en spesiell væske. Pumpen sitter mellom en tank med væsken i bunn og en fleksibel overflate på skjermen. Når pumpen aktiveres, blåses en «knapp» opp på skjermen som kan være opptil fem millimeter høy.

Foto: Future Interfaces Group, Carnegie Mellon University

Forskerne ved Future Interfaces Group sier at teknologien lar dem forvandle en del av skjermen til et QWERTY-tastatur. Det dukker opp når det trengs og synker så tilbake igjen. Men de sier også at man kan la et ikon pulsere for å gi varsler.

Å kunne ha fysiske tastatur gjør ikke bare at man kan skrive raskere uten å se. Det gjør også skjermene mye mer tilgjengelige for blinde. Det er også tenkt at oppblåste kontrollere kan gjøre mobilspilling betydelig mer interessant.

FIG har imidlertid mye arbeid foran seg før teknologien kan dukke opp i mobilen din. Dette handler om skjermens holdbarhet, strømforbruk, ekstra vekt og at det ville gjøre mobilene større. Det virker derfor mer sannsynlig at teknologien, i hvert fall til å begynne med, vil bli brukt for spesielle applikasjoner.

Kilde: Future Interfaces Group, Carnegie Mellon University

 

Lenovo med sammenrullbar data og smarttelefon

I forbindelse med selskapets egen Tech World '22 konferanse viste Lenovo frem et 'proof of concept' av en sammenrullbar skjerm til smarttelefoner og datamaskiner.

Les videre
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top