Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Ny kodek for 8K strømming

H.266 gir mer effektiv overføring av Ultra HD-video, deriblant 8K.

Skrevet av / 09.07.20 - 12:14
Ny kodek for 8K strømming

Hver gang en ny og høyere HD-oppløsning kommer, er det nødvendig med en mer effektiv kodek, slik at det blir mulig å strømme video uten at bildekvaliteten reduseres nevneverdig. Nå er det 8K video som står for tur, og den nye kodeken heter H.266.

Siden det akk så overlegne Blu-ray-formatet etter alle solemerker er steindødt, så må den nye ultraoppløsningen kunne strømmes. Med fire ganger flere piksler pr. bilde enn 4K, sier det seg selv at enten må båndbredden økes, eller videokompresjonen bli mer effektiv. I praksis blir det en blanding av begge deler.

YouTube er så langt den eneste strømmetjenesten som tilbyr video i 8K oppløsning, 7680 x 4320 piksler. Hele 33 megapiksler der, altså. Kodeken de har landet på er den avgiftsfrie AV1. Den er en videreutvikling av VP9, som YouTube har brukt til å transkode 4K-innhold siden 2014. Nesten alle andre strømmetjenester bruker HEVC, også kjent som H.265, til 4K.

To kodeker for 8K

Og akkurat som VP9 ikke fikk stå alene, så gjør heller ikke AV1 det, når H.266 står på trappene. Hvis fulle navn er H.266/Versatile Video Coding (VVC), utviklet av tyske Fraunhofer HHI (Institutt for telekommunikasjon). H.266 redusere kravet til båndbredde med 50 prosent sammenlignet med H.265. Altså halveres bitstrømmen for tilsvarende opplevd videokvalitet. I motsetning til AV1 er ikke H.266 avgiftsfri å bruke for innholdsleverandørene.

Den effektive komprimeringen betyr at der hvor Netflix i dag sender 4K-innhold med drøyt 15 Mbit/s, så vil 8K «bare» kreve dobbel i stedet for firedobbel båndbredde uten å gå på (ytterligere) kompromiss med bildekvaliteten. Til sammenligning sender en 4K Blu-ray-film ut en videostrøm på rundt 100 Mbps, så kompresjonen for strømmet 8K-innhold blir ganske dramatisk.

Vi vil ikke merke formatkrigen

I motsetning til formatkriger blant fysiske formater som HD DVD mot Blu-ray og Betamax mot VHS, så vil vi forbrukere neppe merke noe særlig til kodek-krigen. Produsentene av smart-TV-er og mediaspillere har bygget inn støtte for flere kodeker frem til nå, og de kommer til å fortsette med det i fremtiden.

Det som er interessant, er at du kanskje ikke trenger å oppgradere internetthastigheten for å strømme 8K, når den tid kommer.

Les mer om kodeken her.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 hendelser på “Ny kodek for 8K strømming”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

Hyperloop i Italia

Jorden rammet av dobbel solstorm - mobilnett og GPS nede i en halvtime

Japans månelandingsfartøy er døende

0
Scroll to Top