Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Nå kan du se YouTube i 8K-oppløsning

Ved hjelp av den nye videokomprimeringen AV1 blir YouTube tilgjengelig i knivskarp 8K-kvalitet!

Skrevet av / 23.04.20 - 13:12
Nå kan du se YouTube i 8K-oppløsning

TV-er med 8K-oppløsning har eksistert i et par år allerede, men tilgangen på innhold i tilsvarende kvalitet, har til nå vært forsvinnende liten. Med unntak av demo-sekvenser lastet ned til minnepinne, harddisk eller PC, har vi måttet nøye oss med å se ”vanlig” 4K og HD-innhold på de toppmoderne skjermene. Men selv om dette kan fungere riktig så bra, blir det aldri like skarpt som ekte vare!

I år kommer det en rekke nye TV-modeller med 8K-oppløsning: Produsenter som Samsung, Sony og LG kan friste med et større utvalg av 8K-skjermer. Men en ting er sikkert: for at disse toppmodellene skal være verdt å betale mer for, trenger vi mer 8K-innhold, og vi trenger det NÅ!

8K-streaming fra YouTube

YouTube har en gladnyhet til alle som har vært ”sulteforet” på 8K-content:  Den nye videokomprimeringen AV1 gjør det langt enklere å laste opp og streame video i topp kvalitet. Den effektive AV1-kodeken støtter videooppløsning helt opp til 8K (7680 x 4320 piksler). Teknologi og spesifikasjoner rulles nå ut til kompatible 8K-TV-er.

Dessverre, litt malurt i begeret til de som allerede eier en 8K-TV fra 2018/2019: Du vil mest sannsynlig behøve ny TV. Etter det Lyd & Bilde kjenner til, blir teknologien kun tilgjengelig på kommende 2020 8K-TV-er og er ikke bakoverkompatibel uten videre. (Vi jakter mer info).

8K-TV fra Samsung

Nettopp ankommet: Samsung nye 8K-modell QE75Q800T. (Foto: Audun Hage)

Så langt er det kun Samsung og LG som har bekreftet at deres 2020 8K-TVer vil støtte AV1. Vi har akkurat fått en 2020 Samsung QE75Q800T inn til test, og kan bekrefte at teknikken virker fra start.

På YouTube.com har det faktisk ligget 8K-innhold i et par år allerede, men det er først nå det blir teknisk mulig å se det på en kompatibel 8K-TV, gjennom den innebygde YouTube-appen. Dette er utvilsomt en viktig milepæl. Og ja…det ser riktig lekkert ut!

Samsung QE75Q800T kan streame YouTube i 8K-kvalitet. (Foto: Audun Hage)

I disse korona-tider har YouTube i likhet med Netflix sett seg nødt til å redusere streaming-kvaliteten litt. Du kan imidlertid overstyre dette ved å gå inn i menyen: Et lite knepp opp til 4320p, så vil kompatibelt innhold kunne vises i 8K-kvalitet.

For å se YouTube i 8K kan du måtte gjøre en liten justering i menyen.

Så er det fritt frem for å utforske hva YouTube har å by på av 8K-innhold! Og det er faktisk ikke rent lite: Selv om vi finner lite tradisjonell Hollywood-underholdning, er det til gjengjeld mange imponerende videoer av dyr, natur og landskap. YouTube er som kjent en boltreplass for uavhengige filmskapere og videofotografer, profesjonelle såvel som amatører. Vi vil nok se enda mer 8K-innhold etter hvert som filmutstyr blir bredere tilgjengelig: Her er det verdt å nevne at Samsungs nye råtass-mobil Galaxy S20 Ultra kan filme i 8K-kvalitet.

Vær obs på at mange videoer er dårlig merket. Selv om tittelen sier 8K, og innholdet er basert på 8K råmateriale, kan det godt hende at videostrømmen bare er 4K. Vi håper derfor at YouTube vil merke 8K-videoene mer tydelig fremover, samt gjøre det mulig å filtrere søkene til å vise kun 8K-materiale.

 

Vil du vite mer? Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet under!

Les også Derfor er 8K bedre: Grunnen er ikke den du tror 2020 blir 8K-TV-enes år. Men hvor store må de være, og hvor nært må du sitte, for at det skal være noe poeng?
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer, noen større?

Nå i butikk: TCL X955-serien

Sniktitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våre OLED TV-er er de beste til film

Lanserer TV med 10 års garanti

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top