TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022
Nyhet

Nå kan du se YouTube i 8K-oppløsning

Ved hjelp av den nye videokomprimeringen AV1 blir YouTube tilgjengelig i knivskarp 8K-kvalitet!

forfatter
Publisert 23.04.20 - 13:12

TV-er med 8K-oppløsning har eksistert i et par år allerede, men tilgangen på innhold i tilsvarende kvalitet, har til nå vært forsvinnende liten. Med unntak av demo-sekvenser lastet ned til minnepinne, harddisk eller PC, har vi måttet nøye oss med å se ”vanlig” 4K og HD-innhold på de toppmoderne skjermene. Men selv om dette kan fungere riktig så bra, blir det aldri like skarpt som ekte vare!

I år kommer det en rekke nye TV-modeller med 8K-oppløsning: Produsenter som Samsung, Sony og LG kan friste med et større utvalg av 8K-skjermer. Men en ting er sikkert: for at disse toppmodellene skal være verdt å betale mer for, trenger vi mer 8K-innhold, og vi trenger det NÅ!

8K-streaming fra YouTube

YouTube har en gladnyhet til alle som har vært ”sulteforet” på 8K-content:  Den nye videokomprimeringen AV1 gjør det langt enklere å laste opp og streame video i topp kvalitet. Den effektive AV1-kodeken støtter videooppløsning helt opp til 8K (7680 x 4320 piksler). Teknologi og spesifikasjoner rulles nå ut til kompatible 8K-TV-er.

Dessverre, litt malurt i begeret til de som allerede eier en 8K-TV fra 2018/2019: Du vil mest sannsynlig behøve ny TV. Etter det Lyd & Bilde kjenner til, blir teknologien kun tilgjengelig på kommende 2020 8K-TV-er og er ikke bakoverkompatibel uten videre. (Vi jakter mer info).

8K-TV fra Samsung

Nettopp ankommet: Samsung nye 8K-modell QE75Q800T. (Foto: Audun Hage)

Så langt er det kun Samsung og LG som har bekreftet at deres 2020 8K-TVer vil støtte AV1. Vi har akkurat fått en 2020 Samsung QE75Q800T inn til test, og kan bekrefte at teknikken virker fra start.

På YouTube.com har det faktisk ligget 8K-innhold i et par år allerede, men det er først nå det blir teknisk mulig å se det på en kompatibel 8K-TV, gjennom den innebygde YouTube-appen. Dette er utvilsomt en viktig milepæl. Og ja…det ser riktig lekkert ut!

Samsung QE75Q800T kan streame YouTube i 8K-kvalitet. (Foto: Audun Hage)

I disse korona-tider har YouTube i likhet med Netflix sett seg nødt til å redusere streaming-kvaliteten litt. Du kan imidlertid overstyre dette ved å gå inn i menyen: Et lite knepp opp til 4320p, så vil kompatibelt innhold kunne vises i 8K-kvalitet.

For å se YouTube i 8K kan du måtte gjøre en liten justering i menyen.

Så er det fritt frem for å utforske hva YouTube har å by på av 8K-innhold! Og det er faktisk ikke rent lite: Selv om vi finner lite tradisjonell Hollywood-underholdning, er det til gjengjeld mange imponerende videoer av dyr, natur og landskap. YouTube er som kjent en boltreplass for uavhengige filmskapere og videofotografer, profesjonelle såvel som amatører. Vi vil nok se enda mer 8K-innhold etter hvert som filmutstyr blir bredere tilgjengelig: Her er det verdt å nevne at Samsungs nye råtass-mobil Galaxy S20 Ultra kan filme i 8K-kvalitet.

Vær obs på at mange videoer er dårlig merket. Selv om tittelen sier 8K, og innholdet er basert på 8K råmateriale, kan det godt hende at videostrømmen bare er 4K. Vi håper derfor at YouTube vil merke 8K-videoene mer tydelig fremover, samt gjøre det mulig å filtrere søkene til å vise kun 8K-materiale.

 

Vil du vite mer? Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet under!

https://youtu.be/egSvdEJZRBk

youtu.be/UN3uF3990Q0

youtu.be/_nE8AhurAs0

Les også Derfor er 8K bedre: Grunnen er ikke den du tror 2020 blir 8K-TV-enes år. Men hvor store må de være, og hvor nært må du sitte, for at det skal være noe poeng?
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
OLED pluss Ambilight = større innlevelse! Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er det duket for en nydelig bildeopplevelse.
YouTube går vertikalt på TV-skjermen Nå kan du snart se de vertikale videosnuttene i YouTube-appen til smart TV.
Den største TV-en vi noen gang har testet Glem 85” - nå er det 98” som gjelder dersom du vil ha den største TV-en i gata! TCL 98C735 er et gedigent beist av en TV, og bildekvaliteten overrasker.
Samsung TV-eier? Da bør du lese dette! Apple TV-appen til Samsung TV strømmer nå utvalgt innhold i det åpne HDR10+ formatet – som et alternativ til Dolby Vision.
MiniLED gir bedre kontrast Sony har oppgradert en av sine beste LCD-skjermer med et finmasket MiniLED-baklys. Det gir imponerende presis kontrast og lysstyrke, men det er fortsatt rom for forbedring…
Kan 8K-TV bli forbudt? Strengere EU-krav til energieffektivitet kan sette en stopper for sylskarpe, men strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde